Yle Etelä-Savo: Veijo Baltzar: Miranda antaa kasvot romanien holokaustille 18.5.2012
Näyttely tuo esille rasismin, vainon ja etnisten suhteiden ongelmallisuutta. Suomesta näyttely lähtee kierrokselle muualle Eurooppaan.
Idea romanien holokaustista kertovaan näyttelyyn lähti kulttuurineuvos Veijo Baltzarin omasta kirjasta Sodassa ja rakkaudessa (2008), jota hän kirjoitti viiden vuoden ajan. Kymmenen vuoden ajan Baltzar kiersi Euroopassa esitelmöimässä romanien vainoista.
- Huomasin, että tällaiseen on tarvetta. Mustalaisten vainoja ei ole missään Euroopassa tunnustettu. Suomessa vainot tunnustettiin kolme vuotta sitten.
Holokaustia pitää Baltzarin mukaan opettaa kokemuspohjaisesti ja opetukselle pitää saada jatkumo. Näyttely onkin suunnattu erityisesti nuorille.
- Kyllä me ja esi-isämme olemme joutuneet maksamaan kalliisti siitä, että meillä ei ole ollut omaa isänmaata ja lippua.
Miranda elää yhä
Romanien holokaustista kertovan näyttelyn punaisena lankana on Miranda, slovakialaisen romaniperheen tytär, jonka perhe joutui keskitysleirille. Kulttuurineuvos Veijo Baltzarin mukaan Miranda on yhä elossa ja elää slovakialaisessa ghetossa.
- Miranda ei vielä tiedä nimeään kantavasta näyttelystä, mutta kun näyttely lähtee ulkomaille kiertämään, tulee Miranda siitä kuulemaan, lupaa Veijo Baltzar.
Palaute näyttelystä on ollut erittäin hyvää sekä päättäjien ja katsojien puolelta.
- Näyttelyä on pidetty erittäin tärkeänä, kertoo Baltzar.
Tuusniemellä näyttely herätti muun muassa nettikeskustelua ja eräs näyttelyssä käynyt kommentoi: "Mustalaisenko meille piti kertoa totuus? Tätä emme olisi odottaneet."
Ylpeä mustalaisuudestaan
Veijo Baltzar käyttää mustalainen-sanaa ylpeänä, sillä hänen esi-isänsä ovat olleet mustalaisia.
- Minä kunnioitan perintöäni enkä ole voinut muuttua romaniksi missään välissä. Mustalainen sopii minulle, mutta ei minulla ole mitään romani-nimitystäkään vastaan. Jokainen tulkoon uskossaan autuaaksi ja käyttäköön mitä nimeä haluaa, sanoo Baltzar.
Veijo Baltzarin ja Drom-yhdistyksen tuottama näyttely aloitti Suomen kiertueensa maaliskuussa ja kiertue kestää kolme vuotta. Kotimaan kiertueen jälkeen näyttely lähtee Eurooppaan. Kansainvälisesti ainutlaatuisessa näyttelykokonaisuudessa on ollut mukana muun muassa alankomaalainen Anne Frank-säätiö.
Näyttely on esillä Mikkelin pääkirjaston Mikkeli-salissa toukokuun loppuun asti.