maanantai 21. toukokuuta 2012

Yle: Parkkikiista aiheutti joukkotappelun Lappeenrannassa

Yle Etelä-Karjala: Parkkikiista aiheutti joukkotappelun Lappeenrannassa 21.5.2012
Poliisitiedote: Sunnuntaina Lappeenrannan keskustassa tapahtunutta joukkotappelua koskeva jatkotiedote

Lappeenrannan keskustassa sunnuntaina tapahtunut joukkotappelu johtui poliisin mukaan parkkipaikkakiistasta. Etelä-Karjalan poliisin mukaan kaksi turkkilaista miestä oli hyökännyt venäläisten turistien kimppuun.

Etelä-Karjalan poliisi tutkii Lappeenrannan ydinkeskustassa sunnuntaina tapahtunutta joukkotappelua. Keskellä päivää sattuneen tappelun osapuolina olivat kaksi turkkilaista miestä ja kaksi venäläistä pariskuntaa.

Motiivina oli ilmeisesti parkkikiista. Kahdesta pariskunnasta muodostunut venäläinen turistiseurue oli pysäköimässä autoaan Sammonkadulle kauppatorin läheisyyteen. Toistaiseksi tuntemattomasta syystä autolla liikkunut turkkilainen mies oli suivaantunut tilanteesta. Tilanteen kärjistyessä paikalle tuli toinenkin turkkilaismies.

- Tarkemmin ei vielä tiedetä, että mistä tarkalleen tässä oli kyse, mutta tilanne on alkanut parkkeeraamisesta, kommentoi Etelä-Karjalan poliisista rikoskomisario Ari Järveläinen.
Selvin päin ja keskellä päivää

Turkkilaiset miehet ovat kiinniotettuna ja he kuulustellaan maanantaina. Toinen miehistä osallistui kahden vuoden takaiseen pizzeriayrittäjien joukkotappeluun Lappeenrannassa.

Venäläiset miehet on jo kuulusteltu, naisista toista on kuulusteltu todistajana ja toista asianomistajana. Toinen venäläisistä naisista oli meinannut jäädä turkkilaisen miehen ajaman auton alle.

- Turkkilaiset ovat tämän hetkisten tietojen mukaan aloitteellisia ja venäläiset ovat olleet tässä ottavana osapuolena, kommentoi tutkinnanjohtaja Järveläinen.

Tappelussa oli käytetty noin metrin pituista lyömäasetta ja toinen venäläinen mies oli menettänyt tajuntansa.

Teon ajankohta on rikoskomisario Ari Järveläisen mukaan erittäin poikkeuksellinen.

- Suomalaiset tekevät tällaisia tekoja päihteissä ja öisin, selvin päin tällainen teko on erittäin poikkeuksellista.

Mistä on kyse?
- Lappeenrannan ydinkeskustassa syttyi joukkotappelu sunnuntaina
- Osapuolina oli venäläisiä turisteja ja kaupungissa asuvia turkkilaissyntyisiä miehiä
- Motiivina on ilmeisesti parkkikiista

________________________________________

Poliisitiedote: Sunnuntaina Lappeenrannan keskustassa tapahtunutta joukkotappelua koskeva jatkotiedote

Esitutkinnassa on kuulusteltu tapahtuman venäläiset osapuolet ja osa todistajista. Turkkilaisia kuulustellaan pahoinpitelystä epäiltynä kuluvan päivän aikana. Esitutkinta-aineiston perusteella tapahtumien kulku on varsin suurella todennäköisyydellä seuraavanlainen:

Henkilöautolla Lappeenrannassa turistimatkalla ollut venäläinen seurue (35-v ja 40-v miehet sekä kaksi 27-vuotiasta naista) oli pysäköimässä autoa Lappeenrannan ydinkeskustassa Sammonkadulla ja pysäköintitilanteessa autollaan liikenteessä ollut Turkkilainen 33-v mies suivaantui toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Tilanteen kärjistyessä paikalle tuli 38-vuotias Turkkilainen mies. Venäläisiä miehiä pahoinpideltiin noin metrin pituisella astalolla. Pahoinpitelyn yhteydessä toinen venäläinen menetti tajuntansa. Kahakan aikana toinen venäläisistä sai Turkkilaisten käyttämän astalon hetkeksi haltuunsa ja löi sillä turkkilaisia. Turkkilaiset pyrkivät poistumaan paikalta henkilöautolla. Toinen venäläisnaisista pyrki estämään poistumista ja joutui auton töytäisemäksi. Hänelle ei kuitenkaan tullut tilanteessa vammoja. Tapahtumien kulku ja motiivi tarkentuvat esitutkinnan kuluessa. Toinen turkkilaismiehistä otettiin kiinni tapahtumapaikalta ja toinen sunnuntai-ilta päivällä.

On todennäköistä, että osapuolet eivät tunteneet toisiaan entuudestaan. Osapuolet eivät olleet tilanteessa päihtyneitä, mutta heillä ei todennäköisesti ollut "yhteistä kieltä".

Venäläisseurue on kuulustelujen jälkeen laskettu vapaaksi. Turkkilaiset ovat kiinniotettuina ja pidättämistä harkitaan esitutkinnan edetessä.