keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Oulu-lehti: Byrokratia takkuilee maahanmuuttotyössä

Oulu-lehti: Byrokratia takkuilee maahanmuuttotyössä 30.5.2012

Kirkkotorin koulutuskeskuksen sali täyttyi noin neljästäkymmenestä somalista, kun Pohjois-Suomen Somaliyhdistys ry ja Kansainvälinen Toimintakeskus Villa Victor järjestivät infotilaisuuden, jossa vähemmistövaltuutetun toimiston edustaja jalkautui maahanmuuttajien keskuuteen.

Tilaisuuden vetonaulana oli alunperin vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet, joka kuitenkin joutui perumaan osallistumisensa sairastumisen vuoksi. Häntä tilaisuudessa edusti ylitarkastaja Måns Enqvist. Enqvist lupasi myös varmistaa, että Biaudet saapuu korvaamaan poissaolonsa jonain toisena kertana.

Vähemmistövaltuutetun toimiston laajaan toimenkuvaan kuuluu muun muassa yhdenvertaisuuslain toteutumisen seuraaminen ja etniseen syrjintään liittyvät tilanteet. Toimisto pyrkii varmistamaan, että vähemmistöjen sana kuuluu yhteisöissä; toisaalta se myös valvoo yksittäistapauksia, joissa jonkin vähemmistön edustaja kokee, että hänen oikeuksiaan on laiminlyöty.

– Kaikki eivät tiedä oikeuksiaan tai osaa ottaa meihin yhteyttä. Siksi jalkaudumme kertomaan näistä mahdollisuuksista teille, totesi Enqvist kuulijoille.

Pohjois-Suomen Somaliyhdistys ry oli valmistanut etukäteen kysymyksiä tilaisuuden niukan aikamäärän vuoksi.

Moni kysymyksistä koski perheenyhdistämisiä. Turvapaikkahakijoiden vastaanottokäytäntöä kiiteltiin, mutta yhteisö on huolestunut tilanteista, joissa lapset ja vanhemmat ovat kielteisen perheenyhdistämispäätöksen takia eri maissa.

Toinen yleinen huolenaihe on takkuilu byrokratiassa - monet eivät saa paperisotkujen ja passimerkintöjen takia edes pankkitiliä auki. Myös naimisiinmenoon tarvittavan esteettömyystodistuksen tietojen hankkiminen on mahdotonta Somalian kaltaisesta kriisimaasta.

Enqvist allekirjoitti monien huolet ja kertoi ongelmien olevan toimiston tiedossa.

– Jotkut ongelmista ovat selkeästi lainsäädännöllisiä. Niiden muuttamiseen vaaditaan poliittista tahtoa. Toiset ongelmista taas ovat korjattavissa hyvällä ohjeistuksella, Enqvist totesi.

– Toimistomme tehtävänä on puuttua näihin ongelmiin, tuoda ne poliittiseen tietouteen ja pistää painetta siihen, että joko lainsäädäntöä muutetaan tai ohjeistusta tarkennetaan.

Enqvist suhtautuu tulevaisuuteen positiivisesti, mutta varoitti kuulijoita siitä, että poppaskonsteja kehitykseen ei ole.

– Kyseessä on pitkäaikainen vaikuttamisen prosessi, hän summasi.

Tilaisuuden jälkeisessä haastattelussa ylitarkastaja Enqvist valotti vähemmistövaltuutetun toimiston toimivaltaa lainsäädännön suhteen.

Enqvist itse on tällä hetkellä paneutunut ihmiskauppaa koskeviin lakialoitteisiin.

Hoda Nuur Pohjois-Suomen Somaliyhdistys ry:stä on yksi niistä äideistä, joita päätökset koskettavat hyvin konkreettisesti. Hän on saanut kielteisen päätöksen perheen yhdistämisestä.

Nuur ei ollut ennen kuullut vähemmistövaltuutetun toimistosta, joten infotilaisuus oli erittäin otollinen. Tilaisuudessa kerrottiin myös, miten toimistoon saa yhteyden, mikäli kokee saaneensa epäoikeudenmukaista kohtelua etnisyytensä perusteella.

– Kuulin tästä nyt ensi kerran ja sain paljon tietoa. Toimisto vaikuttaa helposti lähestyttävältä. Olen hyvin iloinen tästä, hän kertoi.