perjantai 18. toukokuuta 2012

Turun Sanomat: Turun kebab-juttu poiki kovat syytteet ihmiskaupasta

Turun Sanomat: Turun kebab-juttu poiki kovat syytteet ihmiskaupasta 18.5.2012

Kuusi ihmistä saa syytteen turkulaiseen lihaliikkeeseen ja kebabravintoloiden ketjuun liittyvässä jutussa. Kovimmat syytteet saa lihaliikettä ja kebabravintoloita pyörittävä mies, jota syytetään muun muassa törkeästä ihmiskaupasta. Hänen lisäkseen syytteeseen joutuu viisi muuta henkilöä. He ovat syytteessä joko avunannosta törkeään ihmiskauppaan tai laittoman maahantulon järjestämisestä. Lähes kahdenkymmenen henkilön arvioidaan joutuneen ihmiskaupan uhriksi.

Rikostutkinta sai alkunsa viime marraskuun lopulla, jolloin poliisi, ulosotto-, terveys- ja työsuojeluviranomaiset iskivät kolmeen kebabravintolaan ja halal-lihaan erikoistuneeseen lihanjalostamoon. Halal-liha on islamin oppien mukaan teurastettua lihaa. Iskuun osallistui kymmeniä virkamiehiä. Terveysviranomaiset sulkivat ravintolat ja lihajalostamon hygieniaongelmien vuoksi. Ravintolat avasivat ovensa uudestaan tammikuussa, mutta jalostamo on yhä suljettuna.

Pääepäiltynä pidetty yrittäjä kiisti huhtikuussa Turun Sanomien haastattelussa syyllistyneensä rikoksiin. Hän sysäsi kohun kahden entisen työntekijänsä syyksi sanomalla, että koko jupakassa on kyse katkeroituneiden ex-työntekijöiden kostosta.

Jutun käsittely alkaa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa valmisteluistunnolla ensi keskiviikkona.