torstai 24. toukokuuta 2012

HS: Amnesty: Väkivaltaa kokeneet naiset eivät saa Suomessa tarpeeksi tukea

Helsingin Sanomat: Amnesty: Väkivaltaa kokeneet naiset eivät saa Suomessa tarpeeksi tukea 24.5.2012
Amnestyn tiedote: Vuosiraportti 2012: Ihmiset vaativat oikeudenmukaisuutta, valtaapitävät tarjosivat väkivaltaa
Amnesty annual report 2012 - Finland
AMNESTY INTERNATIONAL REPORT 2012 (pdf)

Amnesty Internationalin vuosiraportti moittii Suomea siitä, että väkivaltaa kohdanneiden naisten palvelut ovat puutteellisia.

Kunnilla ei ole velvollisuutta tarjota tukea uhreille, joten kaikkialla maassa ei ole tarvittavia palveluita, raportti arvostelee.

Amnesty kritisoi Suomea myös siviilipalveluksen kestosta, joka on rangaistuksenomaisesti kaksi kertaa yhtä pitkä kuin normaali asepalvelus.

Lisäksi Suomi saa moitteita turvapaikanhakijoiden kohtelusta. Raportin mukaan turvapaikanhakijat kohtasivat Suomessa usein epäoikeudenmukaista kohtelua, ja monia pidettiin putkassa vastoin kansainvälisiä standardeja. Ihmisiä myös palautettiin esimerkiksi Irakiin, vaikka palautetut saattavat joutua siellä vainotuiksi.

Amnestyn raportin mukaan sananvapautta rajoitettiin viime vuonna ainakin 91 maassa. Ihmisiä myös kidutettiin tai pahoinpideltiin ainakin 101 maassa – usein siksi, että he osallistuivat mielenosoituksiin.

"Vuoden 2011 aikana kansalaisliikehdintä eri puolilla maailmaa lisääntyi. Valtaapitävät ympäri maailmaa vastasivat mielenosoituksiin raakuudella ja välinpitämättömyydellä, sananvapauden sijasta saatiin sensuuria ja kokoontumisvapauden sijasta kidutusta, tasa-arvon ja syrjimättömyyden sijaan lisää epäoikeudenmukaisuutta", sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Amnesty syyttää YK:n turvallisuusneuvostoa, joka ei puuttunut esimerkiksi Sri Lankan sotarikoksiin tai rikoksiin ihmisyyttä vastaan Syyriassa.

Amnestyn raportti kuvaa ihmisoikeustilannetta 155 maassa viime vuonna.