tiistai 22. toukokuuta 2012

Helsingin Uutiset: Islamilaisen kulttuurikeskuksen johtaja: ”Ennakkoluulot ovat hälventyneet”

Helsingin Uutiset: Islamilaisen kulttuurikeskuksen johtaja: ”Ennakkoluulot ovat hälventyneet” 22.5.2012

Entiseen liikehuoneistoon Mellunmäessä valmistuneessa islamilaisessa kulttuurikeskuksessa vietettiin avajaisia reilu viikko sitten.

Laajasalosta 250 neliön tiloista 700 neliön tiloihin muuttaneen keskuksen avajaiset myöhästyivät noin vuodella vesivaurion vuoksi.

Rakennuksen ikkunoita rikottiin heti tilojen omistajan vaihdoksen jälkeen joulukuussa. Tästä syystä kulttuurikeskuksen väkeä huolestutti, miten heidät otetaan vastaan.

Sittemmin he ovat kuitenkin saaneet olla rauhassa.

Resalat Islamilaisen Yhdyskunnan puheenjohtaja Paula Kemell iloitsee, että noin 300 vieraan avajaisissa piipahti myös paljon kantasuomalaisia naapureita.

– Nuoret pojat tulivat kysymään, että saavatko he tulla katsomaan, mitä täällä tapahtuu. Sitten kun he tulivat sisään, he huomasivat, ettei täällä olekaan mitään ihmeellistä, Kemell kuvaa.

Läsnäolollaan ilahduttivat myös valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen, väkeä opetusvirastosta, sosiaalivirastosta, Mellunmäki-yhdistyksestä, kristillisen kirkon edustajia sekä lähipoliisi.

– Se osoittaa sen, että islam on osa tätä yhteiskuntaa ja monikulttuurista Suomea. Meidän ihmisille on hirveän tärkeää tietää, että olemme hyväksyttyjä ja voimme vapaasti harjoittaa omaa uskontoamme.

Kemelin reilu vuosi sitten Helsingin Uutisille perään kuuluttama sillanrakennus muslimien ja kantasuomalaisten välille on sujunut muutenkin mallikkaasti:

Resalatin väki on saanut kutsuja erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin, kuten esimerkiksi Myllypuron virtuaalikirjaston avajaisiin ja Alppilan kirkkoon uskontojen vuoropuheluun.

– Tämä osoittaa eri tahojen aitoa kiinnostusta ja halua rakentavaan yhteiseloon.

Nyt kulttuurikeskuksessa on suuren salin lisäksi kaksi valmista luokkahuonetta, toinen toimisto ja keittiö, joita pieneksi käyneestä Laajasalon keskuksesta ei löytynyt.

– Täällä voi pitää vaikka muistotilaisuuksia ja tehdä täällä niihin ruoan, Kemell iloitsee.

Lisäksi kirjasto on laajentunut. Heidän insinööriksi valmistunut jäsenensä Maryam Mehrzad teki vastikään kirjasto-ohjelman, jolla voi lainata pääasiassa arabian-, persian- ja englanninkielisiä kirjoja kaikkialta Suomesta.

Laajasaloon verrattuna uudet tilat ovat helpot saapua myös vanhoille ihmisille ja pyörätuolilla, sillä nyt he sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa.

Kemell muistuttaa, että uteliaat ovat edelleen tervetulleita katsomaan, mitä muslimit keskuksessaan tekevät.


Mikä Resalat?
- Resalat Islamilainen Yhdyskunta on perustettu vuonna 2001.
- Sillä on reilut 800 shiiamuslimijäsentä.
- Kulttuurikeskuksessa järjestetään perinteistä ohjelmaa, kuten perjantairukous ja Koraanin opetusta.
- Yhdyskunta pyrkii edistämään muslimien kotiutumista Suomeen.
- Resalat on mukana valtioneuvoston asettamassa Etnisten suhteiden neuvottelukunta ETNO:ssa.
- Lisäksi Resalat osallistuu uskontojen välisiin vuoropuheluihin.
- Se tekee opetusministeriön kulttuurilehtitukea saavaa Salam-lehteä.
Lähde: Paula Kemell