keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Yle: Turkulaisyrittäjälle syytteet ihmiskaupasta

Yle Uutiset: Turkulaisyrittäjälle syytteet ihmiskaupasta 23.5.2012
Turun Sanomat/STT: Ravintoloitsijalle syyte työsyrjinnästä ja ihmiskaupasta

Ulkomaalaisia henkilöitä pakotettiin työskentelemään turkulaisliikemiehen yrityksissä vähäisellä palkalla. Osa työntekijöistä järjestettiin maahan laittomasti.

Syyttäjä vaatii turkulaiselle liha- ja ravintola-alan yrittäjälle vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta laajassa ihmiskauppaan liittyvässä jutussa.

Yrittäjää syytetään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa muun muassa törkeästä ihmiskaupasta, laittoman maahantulon järjestämisestä, kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä ja ammattimaisesta kätkemisrikoksesta.

Rikokset ovat tapahtuneet vuosien 2008-2011 välisenä aikana. Turkulaisyrittäjältä ja hänen yritysryppäältään vaaditaan myös noin 400 000 euron korvauksia rikoshyödystä.

Syyttäjän mukaan liikemies on pakottanut parikymmentä ulkomaalaista henkilöä työskentelemään yrityksissään vähäisellä palkalla. Osan työntekijöistä hän järjesti maahan laittomasti.

Hänen katsotaan myös anastaneen teurastamotuotteita käyttöönsä toisesta liha-alan yrityksestä noin 100 000 euron arvosta.

Yrittäjän lisäksi jutussa on vastaajina myös viisi muuta henkilöä. He kaikki kiistävät syytteet.

Oikeudenkäynnin pääkäsittely on ohjelmassa elokuussa.

__________________________________

Turun Sanomat/STT: Ravintoloitsijalle syyte työsyrjinnästä ja ihmiskaupasta

Turussa kolme kebab-pizzeriaa ja lihaliikkeen omistavaa miestä syytetään törkeästä ihmiskaupasta, laittoman maahantulon järjestämisestä ja kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä. Rikokset ajoittuvat vuosiin 2008–2011.

Syytteen mukaan mies on pakottanut 14 ulkomaalaista miestä työskentelemään yrityksissään. Syytteen työsyrjinnästä sai myös kaksi ravintoloiden toiminnasta käytännössä vastannutta miestä.

Osalle työntekijöistä palkkaa ei ole maksettu lainkaan, osa on saanut 3–4 euron tuntipalkkaa. Alan työehtosopimuksen mukainen minimipalkka on noin 9 euroa. Suomalaisille työntekijöille on maksettu yleisen työehtosopimuksen mukaan.

Taloudellista hyötyä omistajalle on syytteen mukaan kertynyt 400 000 euroa.

Yhteensä seitsemän rikosnimikettä sisältävä syytekirjelmä tuli julkiseksi keskiviikkona, kun Varsinais-Suomen käräjäoikeus piti valmistelevan istunnon. Jutun varsinainen käsittely siirtyy syksyyn.