torstai 10. toukokuuta 2012

Ilta-Sanomat: Kuva perussuomalaisen hihanauhasta kuumentaa tunteita

Ilta-Sanomat: Kuva perussuomalaisen hihanauhasta kuumentaa tunteita 10.5.2012

Perussuomalaisen käyttämästä käsivarsinauhasta on syntynyt kuuma verkkokeskustelu.
Helsingin Kampissa järjestettiin keskiviikkona Eurooppa-päivän tilaisuus, jossa oli myös perussuomalaisten ständi.

Helsinkiläinen historianopettaja Vesa Virri päivysti viereisellä vihreiden ständillä ja otti kuvan viereisen pöydän luona seisseestä miehestä, jolla oli kädessään perussuomalaisten käsivarsinauha.

- Tämä kuva ei ole Saksasta vuodelta 1942, vaan otin sen itse tänään 9.5.2012 Eurooppa-päivän tilaisuudessa Kampintorilla. Olin päivystämässä Vihreiden osastolla ja vieressä oli Perussuomalaisten osasto, jonka luona seisoi tämä tummapukuinen käsivarsinauhalla varustettu henkilö, Virri kirjoitti kuvasta Uuden Suomen blogiinsa.

- Jotkut asiat vaan vetävät aika hiljaisiksi. Ja eiköhän tällä kertaa se kuva kerro enemmän kuin tuhat sanaa, Virri jatkoi.

Helsingin perussuomalaisten toimistolta saadun tiedon mukaan kuvassa olisi varakansanedustaja Ilpo Haalisto, joka asuu Nousiaisissa.

Kuvasta on noussut sosiaalisessa mediassa valtava keskustelu. Värikkäiden kommenttien taustalla leijuu muisto keväisestä hihamerkkijupakasta, joka lähti eduskunta-avustaja Helena Erosen blogikirjoituksesta.

Eurooppa-päivän tilaisuudessa ollut kansanedustaja Juho Eerola ei tuntenut puolueen värejä tunnustanutta mieshenkilöä, mutta muisti sellaisten olleen käytössä Varsinais-Suomen piirissä jo ennen viime vaaleja.

Piirin puheenjohtaja Juhani Pilpola kertoo Ilta-Sanomille, että näin on todella ollut.

- Nauha on ollut käytössä iät ja ajat. Sitä käytetään järjestysmiesnauhana, Pilpola selittää.

- Se on eri asia kuin hihamerkki. Ymmärtääkseni Helena Erosen blogikirjoituksessa puhuttiin hihamerkeistä, joita käytetään esimerkiksi armeijassa.

Pilpola ei kuitenkaan tiedä onko Kampissa käynyt joku Varsinais-Suomen perussuomalaisista. Hän ei tiedä, kuka kuvassa on. Pilpola hymähtää rinnastuksesta 1940-luvun Saksaan.

- Sellainen ajatus kertoo enemmän vihreistä kuin mitä käsivarsinauha kertoo perussuomalaisista.

IS ei ole tavoittanut Ilpo Haalistoa kommentoimaan asiaa.