perjantai 18. toukokuuta 2012

HS: Ulkomaalaisten vankien määrä kasvussa

Helsingin Sanomat: Ulkomaalaisten vankien määrä kasvussa 18.5.2012
Rikosseuraamuslaitoksen tilastollinen vuosikirja

Ulkomaalaisten vankien määrä Suomessa on kasvanut yli kaksikymmentäkertaiseksi vuodesta 1992 lähtien. Vuonna 2011 ulkomaalaisia vankeja oli jo keskimäärin 444 eli noin joka seitsemäs.

Ulkomaalaisten vankien määrä on ollut kasvussa erityisesti 2000-luvun alussa ja lopussa.

Suurimman ryhmän eli 45 prosenttia muodostivat virolaiset, venäläiset ja romanialaiset. Romanialaisten määrä on kasvanut voimakkaasti viimeisten kahden vuoden aikana: he muodostavat jo toiseksi suurimman ryhmän virolaisten jälkeen.

Ulkomaalaisten vankien tekemät rikokset ovat muuttuneet kymmenessä vuodessa: huumausainerikoksista tuomittujen osuus on laskenut 61 prosentista 48 prosenttiin, kun taas varkausrikoksista tuomittujen osuus on kasvanut kaksinkertaiseksi 13 prosenttiin.

Kaikkiaan eri kansalaisuuksia oli 56. Pohjoismaalaisia oli noin kuusi prosenttia. Yhä suurempi osa ulkomaalaisista vangeista on tutkintavankeja.

Tiedot käyvät ilmi Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) julkaisemasta Rikosseuraamuslaitoksen tilastoja -vuosikirjasta. Tänä vuonna tilastojulkaisussa teemana on ulkomaalaiset vangit.

Vuonna 2011 vankien päivittäinen keskimäärä oli 3 262. Naisvankeja oli keskimäärin 234. Naisten osuus vangeista on kasvanut 2000-luvun alun viidestä prosentista seitsemään prosenttiin.

Yhdyskuntaseuraamusasiakkaita oli päivittäin keskimäärin 3 859. Yhdyskuntaseuraamus on rangaistusmuoto, jossa tuomittu henkilö suorittaa rangaistuksensa vapaudessa joutumatta vankilaan.

Nuorten alle 21-vuotiaiden vankeusvankien osuus on laskenut lähes puoleen viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Vuonna 2002 vankeusvangeista 17 prosenttia oli alle 21-vuotiaita. Nykyisin heitä on yhdeksän prosenttia. Samanaikaisesti yli 50-vuotiaiden vankeusvankien määrä on kasvanut 14 prosenttiin.

Vankeusvankien keski-ikä on 37 vuotta. Naisvangit ovat noin vuoden miesvankeja vanhempia.

Yhdyskuntaseuraamusasiakkaista nuorten alle 21-vuotiaiden osuus kaikista on laskenut lähes puoleen viimeisimmän kymmenen vuoden aikana.