tiistai 15. toukokuuta 2012

HS: Vain koulu voi pelastaa romanilapsen elämän

Helsingin Sanomat: Kimmo Oksanen: Vain koulu voi pelastaa romanilapsen elämän 15.5.2012

Haitaristi Kimmo Pohjonen esiintyi sunnuntaina Espan lavalla Itä-Euroopasta Helsingin kaduille tulleiden romanimuusikoiden kanssa.

Noin 500 kuuntelijaa todisti paitsi musiikkia myös sitä, kuinka romaneilta loppuivat keikat, kun itä vapautui ja länsi tuli muotiin Romaniassa häissä ja synttäreillä eivät enää soita mustalaiset, vaan cd:ltä Lady Gaga.

Siksi haitaristit tulivat Helsinkiin töihin.

Lauantaina Senaatintorilla puolestaan vieraili Itä-Euroopan romanien kanssa pitkään asunut amerikkalainen runoilija Paul Polansky. ”Ei ole kertoa esimerkkejä romanien elämäntilanteen paranemisesta”, Polansky todisti. ”Vain koulunkäynnin kautta heidän tilanteensa voi parantua.”

Romanien on itsensä tajuttava, että jos he ottavat lapsensa pois koulusta mukaan kerjuulle, he varastavat tämän tulevaisuuden. Varsin in tytöt otetaan muutenkin pois koulusta ennen murrosikää. Sen jälkeen tytöillä ei ole enää muta elämäntehtävää kuin synnyttäminen.

Tietämättömyys ehkäisystä ei ole ainoa syy lapsikatraan kasvuun. Lapsia tehdään lapsilisien takia.

Romanian romanien syntyvyys on valtaväestöön nähden kolminkertainen. Kun he eivät käy koulujaan loppuun eivätkä saa töitä, pommi sen kun paisuu. Jonain päivänä se räjähtää koko Euroopan silmille.

Etelä- Euroopasta löytyy myönteinenkin esimerkki: 90 prosenttia Espanjan romaneista käy lukion. Tosin voi olla, että vaikka romanityttö valmistuu lukiosta ikäryhmänsä parhain arvosanoin, häntä ei hyväksytä yliopistoihin. Luokkansa priimus päätyy putsaamaan kapakoiden ja sairaaloiden vessanpönttöjä.

Suomi kehuu olevansa romanipolitiikan edelläkävijä Euroopassa. Se oli ennen totta, mutta nykyiset edelläkävijät ovat muut.

Saksassa tuttuni kotikaupunki järjestää sinne tulleiden 700 Itä-Euroopan romanin kouluikäisille lapsille opetuksen. Berliinissä yritetään samaa. Suomessa opetuksen järjestämisvelvoitteesta ei tunnuta kuullunkaan.

Aiemmat viranomaissukupolvet integroivat romaneja suomalaiseen yhteiskuntaan, nykyiset haluavat vain heidät pois silmistään. He eivät osaa haluta muuta. He ovat käyneet koulunsa huonosti.