maanantai 14. toukokuuta 2012

Kansan Uutiset: ”Sisäsiisti äärioikeisto ruokkii uusnatseja”

Kansan Uutiset: ”Sisäsiisti äärioikeisto ruokkii uusnatseja” 14.5.2012
Dan Koivulaakso & Mikael Brunila: Helsingillä on natsiongelma

Ajatuspaja Laitoksen mukaan rasistinen äärioikeisto ja uusnatsit ovat aktivoituneet Helsingissä. Aiemmin niiden toiminta on tapahtunut pääasiassa internetissä, mutta nyt siihen pyritään yhdistämään myös kaduilla tapahtuva suora toiminta.

”Helsingin natsiongelmasta” Laitoksessa kirjoittavat maanantaina ilmestyneessä jutussa Mikael Brunila ja Dan Koivulaakso.

Syksyllä heiltä on yhdessä Li Anderssonin kanssa tulossa Into-kustannuksen julkaisemana kirja Äärioikeisto Suomessa. Kustantajan kirjaesittelyn mukaan kehitys Suomessa seuraa muualta Euroopasta tuttua kaavaa. Kun uusnatsien on muuten vaikea toimia, on äärioikeisto pyrkinyt sisäsiistiksi ”maahanmuuttokritiikin” avulla.

Brunilan ja Koivulaakson kirjoituksen mukaan Helsingin natsikollektiiveja ovat Pride-hyökkäyksestä tunnetuksi tullut Kansallinen vastarinta sekä rocktapahtumia järjestänyt Musta sydän.

Jälkimmäisen kerhotila sijaitsee Roihupellon teollisuusalueella. Tilan vuokranneen osakeyhtiön hallituksessa istuu henkilö, joka vuonna 1998 sai 11 kuukauden ehdottoman vankeustuomion 30 natsiskinin hyökkäyksestä Kontulassa jalkapalloa pelanneiden somalien kimppuun.

Suojelupoliisi ei ole pitänyt äärioikeistoa merkittävänä uhkana, mutta Brunilan ja Koivulaakson kokoamien tietojen mukaan esimerkkejä äärioikeiston viime aikojen väkivaltaisuuksista löytyy Helsingin lisäksi Turusta, Joensuusta ja Savonlinnasta.

Kirjoittajat toteavat sekä viranomaisten että niin sanotun sisäsiistin äärioikeiston eli “maahanmuuttokriitikoiden” pyrkivän aktiivisesti vähättelemään äärioikeiston uhkaa.

”Sisäsiistin äärioikeiston rasistinen agenda on kuitenkin luonut itseluottamusta kaduilla toimiville ryhmille.”

Ylen viime viikolla julkaiseman uutisen mukaan EU-aluetta koskevan vuonna 2009 tehdyn selvityksen mukaan pääkaupunkiseudulla asuvista somaleista kolmannes on joutunut oman ilmoituksensa mukaan rasistisen rikoksen uhriksi. Tätä enemmän rasistisista rikoksista ilmoittivat vain Tshekissä asuvat romanit.

____________________________________________

Dan Koivulaakso & Mikael Brunila: Helsingillä on natsiongelma

Helsinkiläisten uusnatsien kerhotilalla ammuskeltiin huhtikuun alussa. Keikkatoimintaan käytettyä tilaa pyörittää uusnatsiryhmä, jonka juuret ovat 1990-luvun rasistisessa väkivallassa.

Viime syksynä toimintansa aloittanut Musta sydän järjestää natsiskineille suunnattuja keikkoja, jollaiset ovat jo kauan olleet uusnatsien keskeisiä propaganda- ja rekrytointitilaisuuksia. Alkuvuodesta Musta sydän mainosti ainakin kolmea keikkaa, joilla vieraili myös ulkomaalaisia bändejä. Natsikollektiivi ei ole Helsingissä ainoa laatuaan, pääkaupungissa on jo aiemmin toiminut Pride-hyökkäyksistä vastannut Kansallinen vastarinta.

Mustan sydämen keikkatilan sijainti on ollut tarkkaan varjeltu salaisuus. Keikkoja mainostaneissa julisteissa tarkimmaksi sijainniksi on määritelty Roihupelto. Tarkempia tietoja on saanut keikkamainoksessa mainitusta sähköpostiosoitteesta. Huhtikuun puolessavälissä Mustan sydämen kerhotilan sijainti kuitenkin selvisi ikään kuin vahingossa. Suomalaisen natsibändin Civic Dutyn keikkaa seurasi hämärä aseellinen yhteenotto, johon poliisin mukaan saattoi liittyä myös tunnetun rikollisjengin jäseniä.

Tapahtuman uutisoinnista selviää, että Mustan sydämen kerhotila on Pulttitiellä Roihupellon teollisuusalueella. Julkisuudessa ollut kuva osoittaa, että tila sijaitsee kellarikiinteistössä Pulttitie 16:sta sisäpihalla. Tilan omistaa Kiinteistö Oy Pulttitie 16 ja sen vuokralaisena on ASP Helsinki Oy, jonka hallituksessa istuu Atte Juhani Enroth ja eräs toinen henkilö.

Atte Enrothilla on pitkä historia Helsingin oikeussaleissa. Vuonna 1998 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Enrothin 11 kuukauden ehdottomaan vankeuteen hänen hyökättyään noin 30 natsiskinin kanssa Kontulassa jalkapalloa pelaneiden somalien kimppuun. Vuonna 2006 Enroth tuomittiin pahoinpitelystä helsinkiläisessä kapakassa.

Ideologialtaan ja toimintatavoiltaan Musta sydän asettuu tukevasti eurooppalaiseen väkivaltaisen uusfasismin liikekenttään. Ryhmän strategia on metapoliittinen; ensin luodaan kulttuurista pohjaa poliittiselle muutokselle rakentamalla alakulttuuria ja sen jälkeen aletaan harjoittamaan selkeästi poliittista toimintaa. Vaikutteet tulevat sellaisilta liikkeiltä kuten Italian Casa Pound, Ruotsin Fria nationalister ja Saksan Freie nationale strukturen, eli samoilta ryhmiltä, jotka Kansallinen Vastarinta kutsui Suomeen lokakuussa 2011. Musta sydän on siis osa “autonomista” äärioikeistoa, joka hakee tyylivaikutteita paitsi hitlerismiltä, perinteiseltä fasismilta ja erilaisilta uusfasistisilta liikkeiltä myös autonomisen ja anarkistisen vasemmiston perinteistä. Tämä erottaa ryhmän Kansallisesta vastarinnasta, vaikka myös yhteistyötä ja yhteisiä vaikutteita on runsaasti.

Mustan sydämen kerhotilan yhteydet 1990-luvun natsiliikehdintään eivät jää Enrothiin. Monet Mustan sydämen mainostamista keikoista on järjestetty 90-luvulla toimineen ja Skinivalkoinen Suomi -dokumentista tutulla Helsinki Skins -nimellä. Nimi on lyhenne Helsinki Skinheadsistä, joka on myös vuonna 1997 rekisteröity yhdistys, jonka yhtenä nimenkirjoittajana toimii Jarkko Petteri Räsänen. Hänet tuomittiin Enrothin ja kymmenien muiden tapaan Kontulan joukkopahoinpitelystä. Mustan sydämen kerhotilan viimeisimmällä keikalla yhtenä järjestäjänä oli myös aktiivisuudensa huipun jo pari vuotta sitten ohittanut Oriveden Blood & Honour.

Suomalaiset äärioikeistolaiset ovat syyllistyneet viime vuosina useisiin väkivallantekoihin. Helsingin lisäksi esimerkkejä natsiskinien tekemistä pahoinpitelyistä on runsaasti myös muista kaupungeista, kuten Turusta, Joensuusta ja Savonlinnasta. Tämä on tärkein syy olla huolestunut Roihupellon kerhotilan toiminnasta.

Toinen syy seurata väkivaltaisen äärioikeiston aktivoitumista ilmenee Ylen uutisesta: “(…) pääkaupunkiseudulla asuvista somaleista kolmannes on joutunut oman ilmoituksensa mukaan rasistisen rikoksen uhriksi. Tätä enemmän rasistisista rikoksista ilmoittivat vain Tshekissä asuvat romanit”.

Kolmanneksi sekä Suomen viranomaiset että ns. sisäsiisti äärioikeisto eli “maahanmuuttokriitikot” pyrkivät aktiivisesti vähättelemään äärioikeiston uhkaa. Sisäsiistin äärioikeiston rasistinen agenda on kuitenkin luonut itseluottamusta kaduilla toimiville ryhmille.

Helsingin “natsiongelmaa” ei enää voida kiistää. Musta sydän on Kansallisen Vastarinnan ohella ensimmäinen ryhmä, joka pyrkii yhdistämään toiminnan verkossa kaduilla tapahtuvaan suoraan toimintaan. Kahden eri poliittisen organisaation lisäksi uusnatseilla on nyt tukenaan tila, jonka kautta he voivat aktiivisesti rekrytoida uusia ihmisiä liikkeeseensä musiikin ja muun näennäisesti epäpoliittisen toiminnan kautta.

Viimeistään kesän 2010 Pride-iskun jälkeen tuli selväksi, ettei natsiongelma ole katoamassa. Päinvastoin väkivallan uhka erilaisia vähemmistö- ja vasemmistoryhmiä kohtaan kasvaa. Se vaikeuttaa myös vaikutusvaltaansa kasvattavan, parlamentissa ja keskustelupalstoilla toimivan rasistisen oikeiston julkista kritiikkiä. On mielenkiintoista nähdä, miten viranomaiset ja toisaalta “maahanmuuttokriitikot” aikovat jatkossa suhtautua Mustaan sydämeen, jonka tausta on 1990-luvun erittäin väkivaltaisessa uusnatsimiljöössä. Ongelman vähättelyn sijaan viranomaisten tulisi ottaa kaduilla kasvava väkivallan uhka tosissaan ja pyrkiä estämään väkivaltaisten äärioikeistoryhmien toiminta.