keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Jyrki Kasvi: Lapsen laillinen pahoinpitely

Yle, kolumni: Jyrki Kasvi: Lapsen laillinen pahoinpitely 23.5.2012

Miksi poikalasten sukuelinten koskemattomuutta ei ole turvattu lailla, kysyy Jyrki Kasvi Yle Uutisten blogissaan.

Guarana-kasvin kasvattajina tunnetun Satere-Mawe -intiaaniheimon ripillepääsyä vastaavassa aikuistumisriitissä teinipojat pitävät 10 minuuttia käsiään rukkasissa, joihin on punottu paraponera-muurahaisia. Niiden myrkky aiheuttaa äärimmäistä kipua ja kouristelua, joka voi jatkua vuorokauden ajan.

Papua Uusi-Guineassa asuva Sambia-heimo puhkoo seitsemänvuotiaiden poikien ihoon reikiä ja vuodattaa verta heidän nenistään. Pojille syötetään myös oksentelua ja ripulia aiheuttavia kasveja, minkä lisäksi heidän on miehiksi kasvaakseen juotava spermaa.

Me pidämme tällaisia rituaaleja vastenmielisinä ja alkukantaisina, mutta hyväksymme silti kivikaudelta periytyvän riitin leikata vastasyntyneiden poikien sukuelinten tuntoherkin osa pois.

Tyttöjen sukuelinten silpominen kaikissa muodoissaan on saatu Suomessa ja länsimaissa kriminalisoitua, mutta poikalasten sukuelinten koskemattomuutta ei ole turvattu lailla yhdessäkään maailman maassa. Vastaava aikuisen miehen peniksen leikkeleminen ilman lupaa olisi törkeä pahoinpitely.

Mikä kohu siitä syntyisi, jos joku leikkaisi vaikka lastensa nenänpäät ja perustelisi sen omalla uskonnollaan?

Poikien ympärileikkauksen merkitystä vähätellään, sehän on vain pikku silpaisu. Erilaiset komplikaatiot kuten kohonnut erektio- ja orgasmihäiriöiden riski, terskan tunnottomuus ja seksikumppanien yhdyntäkivut ja orgasmiongelmat haittaavat kuitenkin ympärileikatun miehen sukupuolielämää koko eliniän ajan. Tai erään turhautuneen naisen sanoin: ”sen yli olisi voinut ajaa vaikka trukilla, eikä mies olisi tuntenut mitään.”

Ei ihme, että sekä Suomen että Ruotsin lääkäriliitot ovat vaatineet ympärileikkauksen kieltämistä lailla.

Ympärileikkausten vastustajien sanotaan loukkaavan ihmisten uskonnollisia tunteita. Miksi nimenomaan tämä kivikautinen riitti on niin tärkeä, että siitä ei voitaisi lasten fyysisen koskemattomuuden ja lasten uskonvapauden nimissä luopua? Eihän synagogissa polteta enää eläinuhrejakaan, vaikka ne olivat vielä antiikin aikaan keskeinen osa juutalaista kulttuuria. Eikä Koraanistakaan löydy vaatimusta poikien ympärileikkauksesta.

Viime vuosisadan alkupuolella ympärileikkaus yleistyi myös amerikkalaisten kristittyjen keskuudessa. Tavoite oli sama kuin corn flakesin keksijällä, masturboinnin vähentäminen. Masturbointi ei tietenkään vähentynyt, mutta tekniikka muuttui; ympärileikatut pojat kuluttavat enemmän vauvaöljyä teineinä kuin vauvoina. Onneksi, sillä masturbointi vähentää eturauhastulehduksen ja eturauhassyövän riskiä.

Lapsen tukistaminen on Suomessa rikos, ja hyvä niin. Miksi pysyvän vamman tuottaminen ja elinikäisen haitan aiheuttaminen puolustuskyvyttömälle lapselle on kuitenkin edelleen laillista?

Jyrki J.J. Kasvi
Kirjoittaja on Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen tutkimus- ja kehittämisjohtaja