torstai 24. toukokuuta 2012

Yle: Yhä useampi espanjalainen etsii onneaan Suomesta

Yle: Yhä useampi espanjalainen etsii onneaan Suomesta 24.5.2012

Talouskriisin murjomassa Espanjassa joka toinen nuori on työtön. Siksi Monica Barraso Andersson muutti kuukausi sitten Suomeen. Helsingistä hän haluaa löytää uuden suunnan elämälleen.

Monica Barraso Andersson, 26, on tyypillinen esimerkki espanjalaisnuoresta. Hän opiskeli matkailua yliopistossa ja työskenteli samaan aikaan lentoyhtiö Spanairilla.

Kaikki oli mallillaan - kunnes työnantaja ajautui konkurssiin. Kuten niin monet muutkin koulutetut espanjalaisnuoret, Barraso Andersson päätti jättää riutuvan maansa taakseen.

- Pidän Helsingistä, varsinkin kesällä. Koska Espanjassa ei ole töitä, asun mieluummin täällä kieltä oppien ja töitä etsien, Barraso Andersson sanoo.

Talouskriisin vaikutus näkyy Suomessakin, sillä Espanjan, Kreikan, Portugalin ja Italian kansalaisten työnhakijamäärät ovat tuplaantuneet vuoteen 2008 verrattuna. Kun vielä neljä vuotta sitten espanjalaisia työnhakijoita oli Suomessa virallisesti 46 kappaletta, tänä vuonna heitä on 92.

Miljoonia työttömiä

Barraso Andersson on uskoo, että espanjalaisien virta Suomeen tulee vain jatkumaan, sillä maan tulevaisuus näyttää päivä päivältä synkemmältä.

- On hyvin surullista, että Espanjassa on yhtä paljon työttömiä kuin Suomessa asukkaita. Meille sanotaan, että tilanne tulee muuttumaan. Ei, tilanne ei tule muuttumaan. Se vain pahenee vuosi vuodelta!

Espanjalaisen sopeutumista Helsinkiin on helpottanut se, että hänen äitinsä on suomalainen. Vaikka Barraso Anderssonilla on myös Suomen kansalaisuus, hän on asunut lapsena muutamia vuosia Suomessa ja kielen alkeetkin luistavat, hän ei ole vielä löytänyt itselleen työpaikkaa. Toistaiseksi hän on vieras omalla maallaan.

Hänelle kelpaisi käytännössä mikä tahansa työ, mutta suurin este on ollut vajavainen kielitaito. Barraso Andersson aikoo jatkaa onnensa etsimistä Suomessa ainakin vielä kuukauden. Hän haluaa välttää espanjalaisten nuorten kohtalon.

- Emme tiedä, mitä teemme tulevaisuudessa. Aikuisilla ihmisillä ei ole töitä ja he asuvat vanhempiensa luona. Se on turhauttavaa. Olemme ilman tulevaisuuden näkymiä.

Mistä on kyse?
- Espanjalaisten työnhakijoiden määrä Suomessa on kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa
- Espanjassa on miljoonia työttömiä
- Moni hakee töitä ulkomailta