keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Yle: Mihin ääriryhmien vihanlietsonta johtaa?

Yle Uutiset: Mihin ääriryhmien vihanlietsonta johtaa? (lopussa ohjelman transkripti) 9.5.2012
Yle Areena: Silminnäkijä: Hakkaa päälle! (video, 28 min)

Erilaiset ääriryhmät nousevat pitkin Eurooppa, mutta Suomessa äärioikeistolaisten ja äärinationalististen verkostojen vaikutusvalta on jäänyt vaisuksi – ainakin toistaiseksi.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja Suomen Sisun jäsen Jussi Halla-aho sanoo, että Suomessa paisutellaan äärioikeiston nousua.

- Toimittajilta puuttuu medialukutaito. Kuka tahansa peräkammarin poika voi perustaa facebook-ryhmän. Ei tällaisilla verkostoilla ole suurtakaan merkitystä, toteaa Halla-aho Ylen Silminnäkijä-ohjelman haastattelussa.

Rasismia ja äärioikeistoa tutkineen Vesa Puurosen mielestä asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Verkossa toimivat ryhmät on syytä ottaa vakavasti. Suurimman uhan hän näkee tulevan perussuomalaisten sisällä toimivasta Suomen Sisu -ryhmästä.

- Heidän viestinsä saavuttavat jo suuret joukot. Myös parlamentti antaa lausunnoille kaikupohjaa.

Äärioikeiston lukumäärää on vaikea arvioida. Esimerkiksi suojelupoliisi ei pidä äärioikeistolaista liikehdintää kovin merkittävänä uhkana.

Irrallisilta ääriryhmiltä puuttuu yhdistävä tekijä

Varsinkin netissä äärinationalistiset ja äärioikeistolaiset ryhmät käyttävät maahanmuuttajista painokelvotonta tekstiä. Se provosoi maahanmuuttajia riippumatta siitä, onko uhka todellinen vai ei. Kumpikin osapuoli lietsoo vihaa toisistaan.

Puuronen muistuttaa, että vaikka osa ääriryhmistä tai poliitikoista sanoutuu irti rasismista, he kuitenkin jatkuvasti yleistävät kielteisten uutisten koskevan koko maahanmuuttajaryhmää. Näin syntyy vihareaktioita.

Suomessa toimii lukuisia toisistaan irrallaan olevia äärioikeistolaisia ryhmittymiä kuten skinit, kokoomuksen vaalimökillä taannoin häiriköinyt Kansallinen Vastarinta, ja tovi sitten äärioikeistoa käsittelevään seminaariin Tampereelle pommiuhkauksen lähettänyt Suojeluskunta.com.

Myös Euroopassa toimivilta lukuisilta äärioikeistolaisilta ja äärikansallismielisiltä ryhmiltä puuttuu yhteinen nimittäjä. Osa on natsihenkisiä, osa sanoutuu natsismista irti. Osa korostaa rodun merkitystä, osa pitää uskontoa erottavana tai yhdistävänä tekijänä.

Anti-islamilainen DL-liike levinnyt myös Suomeen

Erityisesti läntisessä Euroopassa leviää parhaillaan Isosta-Britanniasta lähtenyt islamin vastainen Defence League -verkosto. Se on aloittanut toimintansa myös Suomessa.

Finnish Defence League (FDL) ei pidä varsinaista jäsenrekisteriä. Heillä on oman ilmoituksensa mukaan aktiiveja tai jäseniä satakunta ja kannattajia tuhatkunta. FDL luonnehtii itseään rauhanomaiseksi ihmisoikeusliikkeeksi.

- English Defence League toimii innoittajanamme. Toivomme että pystyisimme muodostamaan yhdessä sen kanssa koko Euroopan kattavan järjestön European Defence Leaguen, sanoo järjestön perustajajäsen ja johtohahmo, taiteilijanimellä esiintyvä Mimosa DeDanann.

Kansalaisaktivisti Dan Koivulaakso muistuttaa, että English Defenece Leaguen (EDL) jäseniä on syyllistynyt kotimaassaan mm. moskeijoiden murhapolttoon. Ryhmän johtajalla Tommy Robinsonilla on myös useita väkivaltatuomioita.

EDL sanoutuu irti natsismista. Pesäeroa kansallissosialismiin tehdään muun muassa kantamalla näkyvästi Israelin lippua mielenosoituksissa. Natsisympatioista irtisanoutuminen ei ole EDL:lle helppo tehtävä, koska osa sen kannattajista esimerkiksi käyttää natsitervehdyksiä.

- Finnish Defence League ilmoittaa ohjelmajulistuksessaan puolustavansa demokratiaa. Järjestön kannattajat poseeraavat aseiden kanssa ja lietsovat vihaa yksittäisiä ihmisiä sekä koko islamilaista uskontokuntaa kohtaan. FDL ei ole syyllistynyt väkivaltaisuuksiin Suomessa, mutta se on otettava vakavasti, jos järjestö tosiaan aikoo toimia englantilaisen sisarjärjestönsä opein, sanoo Koivulaakso.

Pelkkä äärioikeisto ei riitä enää nimittämään konservatiivisia, kansallismielisiä, tietyn rodun tai uskonnon mukaan jakolinjoja tekeviä ryhmiä. Yhteistä on se, että halutaan eroon ei-toivotuista kansanosista tai niiden muodostamasta uhasta.

Rasistinen motiivi häviää tutkinnan edetessä

Nousevan äärioikeiston vihapuheet ovat lisänneet maahanmuuttajien epäluuloja viranomaisia kohtaan. Helmikuussa Espoossa tapetun 17-vuotiaan somalinuorukaisen tappo sai somaliyhteisön uhkaamaan jo kostonkierteellä. Somaliyhteisö väittää että rikoksen takana oli rasistinen motiivi. Espoon poliisi on eri mieltä.

Poliisiammattikorkeakoulun tekemän selvityksen mukaan rasistiseksi määritellyt rikosepäilyt ja rikoksen rasistinen motiivi häviävät usein tutkinnan edetessä. Rasistinen motiivi on rangaistuksen koventamisperiaate, mutta sitä ei juuri käytetä koventamisperiaatteena.

Vesa Puuronen mielestä uhkaavan koston kierteen katkaisee vain rikoksen perinpohjainen tutkiminen.

- Hyvin usein maahanmuuttaja ei tunne saavansa oikeutta. Hänelle tulee ajatus, että ainoa keino saada oikeutta on oman käden oikeus.

EU-aluetta koskevan selvityksen mukaan (2009) pääkaupunkiseudulla asuvista somaleista kolmannes on joutunut oman ilmoituksensa mukaan rasistisen rikoksen uhriksi. Tätä enemmän rasistisista rikoksista ilmoittivat vain Tshekissä asuvat romanit.

Yle Ajankohtaistoiminta / Juha Granath, Hannele Valkeeniemi


Sitaatti:
Järjestön kannattajat poseeraavat aseiden kanssa ja lietsovat vihaa yksittäisiä ihmisiä sekä koko islamilaista uskontokuntaa kohtaan.
- Dan Koivulaakso

Kuvateksti:
Äärioikeiston nousu provosoi vastapuolta. Aarhusissa nippusiteisiin joutuivat monikulttuurisuuden puolustajat vastamielenosoituksessa.

Kuvateksti:
17-vuotias Abdi tapettiin Espoossa. Somaliyhteisö sanoo, että motiivi oli rasistinen. Poliisi on eri mieltä.

Mistä on kyse?
- Äärioikeistolaiset ja äärikansalliset ryhmät ovat Suomessa pieniä ja hajanaisia
- Islaminvastaisuuteen pohjautuva Finnish Defence League (FDL) sanoutuu irti natsismista ja pitää näkyvästi Israelin lippua esillä
- Kovat puheet lietsovat vihaa, riippumatta siitä kuinka vakava uhka ääriryhmät ovat. Vihan kierre syntyy jo uhan tunteesta

_________________________________________

Transkripti: Yle Silminnäkijä: Hakkaa päälle! 9.5.2012

Toimittaja Hannele Valkeeniemi
Silminnäkijässä tänään:

"Mie sanon ihteeni rasistiks."
"Mä olen saanut erilaisia uhkailupuheluita."

Toimittaja
Äärioikeisto nousee Suomessa ja provosoi vastapuolta. Mihin ääriryhmien vihanpito johtaa?

"Finnish Defence League's everyday work is..."
[Poliisiauton sireeni ulvoo]
"Abdisalam haudattiin eilen. Me joudumme keskustelupalstoilta lukemaan muun muassa, että nyt on yks apina vähemmän."

[otteita EDL:n videokutsusta Aarhusin tapahtumaan]

Toimittaja Juha Granath
Aarhusissa Tanskassa on alkamassa äärioikeistolaisen European Defence Leaguen järjestämä islaminvastainen tapahtuma. Paikalle odotetaan satoja järjestön kannattajia ja näillä kuvilla [valokuvassa ilmeisesti alkamassa musliminaisen kepitys] mukaan kutsutaan myös suomalaiset aateveljet.

[Dan Koivulaakso saapuu Helsingin lentokentälle]

Toimittaja
Kansalaisaktivisti Dan Koivulaakso on myös menossa Aarhusiin, mutta mies seisoo siellä barrikadin toisella puolella. Luvassa on suuri vastamielenosoitus monikulttuurisuuden ja demokratian puolesta, rasismia vastaan.

Dan Koivulaakso, kansalaisaktivisti
Tää tulee keräämään valtavan määrän tukea tää mielenosoitus, joka tulee osoittamaan, että Eurooppaan ei haluta äärioikeistolaista liikettä.

Toimittaja
Ja sitten turvatarkastukseen ja omat pesäpallomailat on ilmeisesti jätettävä kotiin?

Dan Koivulaakso
No mulla on muistilehtiö ja kamera.

Toimittaja
Kynä on pesäpallomailaa vahvempi?

Dan Koivulaakso
Vaikka niin.

[kone laskeutuu, Dan Koivulaakso poistuu lentoterminaalista Tanskassa]

Toimittaja
Oliko koneessa tuttuja?

Dan Koivulaakso
No kyllä siellä ainakin näytti olevan tää suomalainen pääpuhuja, Miia-Marja Koiranen, Mimosa DeDanann, Finnish Defence Leaguesta.

[kamera räpsyy, epätarkkoja kuvia punatakkisesta naisesta, joka polttaa tupakkaa]

Toimittaja
Mikäs hänen tehtävänsä on tuolla Århusissa?

Dan Koivulaakso
No hän on tän suomalaisen haaran edustaja tästä Defence League äärioikeistolaisesta liikkeestä, joka pyrkii oikeastaan olemaan salonkikelponen.

[kamera räpsyy taas, lisää "Seiska-kuvia" punatakkisesta naisesta, joka siirtyy parkkipaikalle]

[kuvassa FDL:n Facebook sivun keskustelua]

Toimittaja
Ja toki meidätkin oli havaittu. Hetki tulomme jälkeen Finnish Defence Leaguen sivuilla lukee, että Ylen post-taistolaiset suojatyöpaikkahaaskalinnut ovat laskeutuneet Tanskan maalle.

***

[joensuulainen ABC-ravintola, pöydässä kaksi kaljupäistä miestä]

Toimittaja
Samaan aikaan kun Euroopan äärioikeisto tekee islaminvastaista ristiretkeään Tanskaan, Joensuussa skinijohtaja pohtii maahanmuuttajien käyttäytymistä Pohjois-Karjalassa.

Marko Sorsa, Joensuu
Ei ne työllistä ihteesä ollenkaa ja... Sitte, mitä ovat tuossa nuilla kursseilla ollu, ni tuota, jättänt kaikki keske ja kaikkee tuollee.

Toimittaja
Onhan niillä nyt tuolla noita pitserioita ja kebab-paikkoja.

Marko Sorsa
No on, semmosia on. Niitä mie hyväksyn jollain tavalla, mutta tuota sitten huonoja kokemuksia on siitäkkin. Joku naineha oli menny sinne ja tilannu pitsan, niin ne oli raiskannu siinä sen ja...jota ei sitten lehtilöissä kirjotellakkaa.

Toimittaja
Koska tällainen tapahtui?

Marko Sorsa
Siitä en tiiä, millon se tapahtu, mutta semmosia huhuja on.

Toimittaja
Suomessa raiskauksesta tuomituista kolmasosa on ulkomaalaisia.

[kerrostalon ikkunoihin heitetään useita polttopulloja, kuvissa maihinnousukenkiä, hakaristiseinäkirjoitus ja skinejä]

Toimittaja
Skinikulttuuri rantautui Englannista Suomeen 1990-luvun alussa, ja liikkeen kulttihahmoiksi nousivat Joensuun skinit hakkaamalla paikallisen koripallojoukkueen mustan jenkkipelaajan. Marko liittyi Joensuun skineihin 90-luvun puolivälissä 16-vuotiaana. Ajat ovat muuttuneet, entä tavat?

Toimittaja
Miksi teitä nyt sit kutsutaan? Oottekste skinejä, oottekste rasisteja? Mitä te olette?

Marko Sorsa
Emmie kutsu itseeni skiniks, vaan mie kutsun ihteeni rasistiks.

Toimittaja
Rasistiksi?

Marko Sorsa
Niih...

[ulkomaalaisen pitseriatyöntekijän surman jälkeinen mielenosoitus Oulussa]

Toimittaja
Rasisti on ihminen, joka ajaa muun muassa oman rotunsa ylivaltaa ja pyrkii estämään rotujen sekoittumisen. Markolle samanarvoisia ovat niin mustat, keltaiset kuin juutalaiset ja muslimit.

Marko Sorsa
Oma rikosrekisteri on kuuskytseittemän sivvuu, että...

Toimittaja
Mitäs kaikkea sinne sitten mahtuu.

Marko Sorsa
Pahoinpitelyjä on kaikki ja tuota...tuolleen, että mitä elämän aikana tullu.

Toimittaja
No onko pahoinpidelty? Onko ne olleet kotimaan poikia vai ulkomaan väkeä?

Marko Sorsa
Ulkomaan väkkeä.

Toimittaja
Kuinkas monta kertaa turpaan on tullu?

Marko Sorsa
On sitä turpaanni tullu ihan usseamman kerran, että tuota ne arvet säilyy vielä. Kaikista pahin hommaha oli kun nää romanit kirveellä löivät kolme kertaa ja puukottivat.

Toimittaja
Kuinkas pitkään siitä sairaalassa oltiin sitten?

Marko Sorsa
No ei siinä oltu kun yks yö, että päästiin kotia leppäämään, kun ei menny keuhkoon asti.

Toimittaja
Kuuluuko Marko sitten äärioikeistoon? Tutkijan mukaan äärioikeistolaisuus on jo olemassa olevien asioiden viemistä äärimmilleen. Perille viennin toteuttaa sitten sekalainen seurakunta puolisotilaallisista järjestöistä aina pieniin nettiryhmiin asti.

Vesa Puuronen, dosentti, Itä-Suomen yliopisto
Yhden valtion alueella pitäis asua vain yhteen kansaan kuuluvia ihmisiä. Ja että kaikki jotka tulee ulkopuolelta siihen valtioon muodostaa sille uhan. Toisaalta siihen liittyy sitten tämmönen auktoriteettiusko tai autoritaarisuus.

[eduskunnan istuntosali]

Toimittaja
Perussuomalaisten kansanedustaja ja hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho nousi suomalaisen äärioikeiston pääideologiksi osittain Joensuun skinien opein. Halla-aho nosti 2000-luvulla esiin maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen liittyviä ongelmia.

Jussi Halla-aho, kansanedustaja, PS
Emmehän me voi ratkaista maailman köyhyyttä sillä, että me siirrämme kehitysmaiden köyhät länsimaiden köyhiksi. He säilyvät täällä edelleenkin köyhinä, mutta lisäksi heistä tulee taloudellinen ja sosiaalinen rasite vastaanottaville yhteiskunnille.

Toimittaja
Mutta heillä on mahdollisuus selvitä hengissä täällä.

Jussi Halla-aho
Niin kuten sanottua, maailmassa on ehkä noin 5-6 miljardia ihmistä, jotka elävät materiaalisesti huonommissa oloissa kuin suomalaiset. Me emme voi ratkaista ongelmaa siirtämällä maailman köyhä väestö muutamiin täyden palvelun hyvinvointivaltioihin Pohjois-Euroopaan.

[videokuvaa muslimimielenosoituksesta, jossa huudetaan "Allahu akbar!", Jussi Halla-ahon Scripta-blogi]

Toimittaja
Halla-aho on nostattanut vihaa muslimien keskuudessa kirjoittamassa muun muassa muslimimiehistä suomalaisnaisten raiskaajina, islamista pedofiiliuskontona ja länsimaisen kulttuurin ylivoimaisuudesta aasialaiseen ja afrikkalaiseen kulttuuriin verrattuna.

Toimittaja
Seisotko yhä näiden tekstien takana?

Jussi Halla-aho
En muista, että olisin näihin kysymyksiin liittyvissä asioissa muuttanut mieltäni viimeisten vuosien aikana.

Toimittaja
Onko esimerkiksi islam, onko se pedofiiliuskonto?

Jussi Halla-aho
On kohtuutonta kysyä tätä, koska kysymykseen vastaaminen todennäköisesti johtaisi syytteen nostamiseen, mikä sekin kertoo kyllä tästä yhteiskunnasta aika paljon.

***

[somaleita seisoskelemassa parkkipaikalla]

Toimittaja
17-vuotiaaksi ehtineen Abdisalamin isä ja ystävät ovat noutamassa Abdin ruumista haudattavaksi. Suomalainen koulukaveri tappoi somalipojan penkinpainajaisten päätteeksi Espoossa. Abdin ystävien mukaan rikoksen takana oli rasismi.

Ali Jama Yoonis
No vois olla mun mielestä rasismi. Et miks ei. Et Abdi oli sellainen rauhallisempi äijä. En mä usko, että se lähtis... Oliks...se tapahtu kuuden seittemän aikaan aamulla, että en mä usko, että Abdi lähtis kenenkään kämpille mitään riitelemään todellakaan. Ihan järjetöntä mun mielestä. Jotenkin tuntuu, että pitää olla koko ajan varuillaan. Se oli kyllä ihan shokki suorastaan.

[somalit kappelissa Abdin avoimen arkun äärellä]

Toimittaja
Poliisin tutkimuksista käy ilmi, että rikos tapahtui aamuyöllä tappajan kotona. Useat iskut tylpällä esineellä Abdin päähän [kuva zoomaa arkussa makaavan Abdin pään vammoihin] päättivät nuorukaisen elämän.

[Länsi-Uudenmaan poliisilaitos]

Toimittaja
Uhrin ystäväpiiri sanoo, että rikoksen motiivi oli rasistinen.

Rauli Salonen, rikoskomisario, Espoon poliisi
Se on kyllä tiedossa, että se ystäväpiiri on tällaista tietoa varsin aktiivisesti levittänyt, mutta esitutkinnassa ei oo tullut mitään sellaista, joka viittaisi tällaiseen viharikokseen ilmi. Me ollaan esitutkinnassa kuultu useampia todistajia ja mitään sellaista viitettä siitä, että tää rikoksesta epäilty olis aiemmin esittänyt jotakin sellaisia rasistisia kommentteja tai sen tyyppistä toimintaa tai että hänellä olis ollut tällaista ajatusmaailmaakaan tai tätäkään tekoa edeltävänä aikana olis ollut, niin semmosta ei ole tullut ilmi.

[Abdin surevat vanhemmat ruumisauton vieressä]

Toimittaja
Oletteko haastatelleet Abdin koulukavereita?

Rikoskomisario
No meillä on ollut...poliisi on järjestänyt tällaisia keskustelutilaisuuksia. Sitä kautta on kyllä tullut julki sitten heidän kantansa asiaan.

[kymmeniä tai satoja somaleita ruumissaatossa]

Toimittaja
Miksi on tärkeää selvittää, onko kyseessä rasistinen rikos, jos syyllinen nyt on löydetty?

Vesa Puuronen
Rikoksen kohdistuminen johonkin henkilöön hänen etnisen taustansa vuoksi on rangaistuksenkoventamisperuste eli totta kai, jos tällaisessa tapauksessa, jossa on epäilys, että voi olla kyse rasistisesta rikoksesta, pitää ehdottomasti selvittää. Sen lisäksi siinä on tietysti olennaista se, että mitä nämä uhrin omaiset siitä...minkälainen kuva heille siitä jää ja minkälainen kuva heille jää tästä suomalaisen oikeuslaitoksen toiminnasta.

[somaleita Abdin haudan äärellä]

Ali Jama Yoonis
Poliisi on tullut aamulla kertomaan ja sitten poliisi oli antanut niille ylikonstaapelin puhelinnumeron ja sanonut, että kysykää lisää infoa häneltä. Sano, että hän on nyt varattu, että soittakaa uudestaan kolmen tunnin päästä. Ja sitten kolmen tunnin päästäkään ei paljon mitään irronnut. Melkein tähän päivään asti ei paljon mitään irronnut.

[Abdin arkku lasketaan hautaan]

Toimittaja
Somaliyhteisö ei usko vieläkään, ei usko poliisiin.

Rikoskomisario
Se on äärettömän ikävä kuulla. Yhteisö reagoi hyvin voimakkaasti, ja siitä tuli kyllä poliisin tietoon jo esitutkinnan alkuvaiheessa monennäköisiä huhuja ja tällaisia liikkeelle laitettuja kommentteja siitä, että tekijöitä olis ollut useampia ja tekotavoista liikkui jos vaikka minkä näköistä tietoa, ja tämä uhrin yhteisö siellä ihan aktiivisesti halusi kostaa tämän teon jollekin ja ilmoitti, että jotain tulee tapahtumaan.

[mielenosoitus eduskuntatalon portailla]

Nainen megafonin kanssa
Abdisalam haudattiin eilen. Me joudumme keskustelupalstoilta lukemaan muun muassa, että nyt on yks apina vähemmän.

Toimittaja
Abdin hautajaisten jälkeisenä päivänä somaliyhteisö kokoontui eduskunnan eteen osoittamaan mieltään maahanmuuttajiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Mies megafonin kanssa
Jo viiden viikon, on viisi eri tapausta tapahtunut, jossa uhrina on ollut maahanmuuttaja, ja johon ei vieläkään ole selkeää vastausta saatu, mistä nämä tapaukset ovat johtuneet.

[mielenosoituskulkue, "väkivallan uhrien muistolle"]

Toimittaja
Pitäisikö näitä epäillyn koulukavereita haastatella todistajina, jotta tulisi selvyys siihen, mitä tämä somaliyhteisö väittää, että tämä kaveri oli rasisti?

Rikoskomisario
No se ei oo poissuljettua lainkaan. Siitä voidaan syyttäjän kanssa sopia, että jos hän kokee, että se on siihen syyteharkintaan merkittävä, niin sellainen voidaan tehdä. Siinä täytyy sitten muistaa se, että sellasella "musta tuntuu"- tai "mä oon kuullut"-tiedolla ei ole sitten lopulta niin kun sellasta konkreettista merkitystä. Mutta jos joku pystyy ihan oikeesti tuomaan jotain faktaa esiin, niin toki poliisi sen mielellään tietoonsa ottaa.

[kuvia Abdista vauvana]

Toimittaja
Somalit suunnittelivat kostoretkeä. Miten tämä väkivallan kierre saataisiin katkaistua?

Vesa Puuronen
No nimenomaan sillä tavalla, että se asia selvitetään perin juurin, että mistä siinä on kysymys. Ja jos siinä on kysymys rasismista, niin se sitten myös tunnustettaisiin ja tuomio mitattaisiin sen mukaan, että nämä ihmiset tuntisivat saavansa oikeutta.

[eduskunnan portaat]

Nainen megafonin kanssa
Ehdotan, että vietetään nyt minuutin hiljainen hetki kuolleiden muistoksi.

***

[Tanska, Aarhus, EDL:n kokoontuminen]

Toimittaja
Aarhusissa Tanskassa alkavaan äärioikeistolaiseen European Defence Leaguen tapaamiseen odotetaan sankkoja ja rankkoja joukkoja ympäri Eurooppaa. Vihollisia ovat maahanmuuttajamuslimit, koraaniin perustuva sharia-laki ja islamin opein valmistettu ruoka, halal.

Toimittaja
Mitä tahdotte sanoa suomalaisille?

Christer, NDL
Heidän kannattaa olla tarkkana muslimien kanssa. Täällä lännessä meidän on hyvä olla, ja meillä on vapautemme, mutta islamissa tyyli on toinen.

Toimittaja
European Defence Leaguen mahtijärjestö on englantilaisten oma Defence League, EDL. Sitä on syytetty muun muassa moskeijoiden murhapoltoista ja yhteyksistä massamurhaaja Anders Breivikiin. Tunnelma on odottava.

Graham, EDL
Englannista ei tullut paljon väkeä, koska siellä on juuri meneillään monenlaisia juttuja. Pohjois-Englannissa on paljon muslimien pedofiilijengejä, ja paljon meikäläisiä jäi osoittamaan mieltään niitä vastaan. Vain liikkeemme johtoa ja muutamia luottohenkilöitä tuli tukemaan Tanskaa.

[vastamielenosoittajia, mustiin pukeutuneita naamioituneita antifasisteja]

Toimittaja
Vastamielenosoittajat kokoontuvat parinsadan metrin päähän EDL:n kokouspaikasta. Tapahtumasta puhutaan Tanskan suurimpana antifasistisena mielenosoituksena sitten toisen maailmansodan.

Dan Koivulaakso
32 eri järjestöä haluaa osoittaa mieltään tänään tätä English Defence Leaguen pyrkimystä rakentaa eurooppalainen Defence League vastaan. Tänään siinä äärioikeiston kokoontumisessa on erilaisia natsiryhmiä, huligaaneja ja sitten tätä verkkopuolta pyörittäviä ihmisiä. Se että nää voimat onnistuisivat yhdistämään itsensä, niin se on tässä potentiaalisesti huolestuttavaa, ja sen takia on tärkeää osoittaa tällainen laaja yhteinen rintama fasismia ja äärioikeistoa vastaan.

Toimittaja
EDL:n kokous saa uutta potkua, kun englantilaiset kannattajat saapuvat paikalle liikkeen kiistattoman johtajan, Tommy Robinsonin, kanssa. Tunnelma sähköistyy.

Toimittaja
Onko sinulla jotain sanottavaa suomalaisille?

Tommy Robinson
On. Islam on uhka Euroopalle. Lastemme tuleva vapaus riippuu meistä. Poliitikkomme on ostettu öljyrahoilla. Kaikki on peloteltu hiljaiseksi poliittisen korrektiuden nimissä. He pelkäävät rasistiksi nimittämistä. Minuakin on nimitetty rasistiksi ja natsiksi. Minä vihaan natseja. Naurettavaa yhdistää meidät natseihin. Nyt on aika toimia.

Toimittaja
Onko teillä yhteyksiä Suomeen?

Tommy Robinson
On, täällä on suomalainen nainen, joka pitää puheen.

Toimittaja
Mistä aiot puhua tänään?

Mimosa DeDanann, perustajajäsen, FDL
No comments.

[vastamielenosoituskulkue, Dan Koivulaakso]

Toimittaja
Kun Robinson nousee puhujalavalle, vastamielenosoittajat ovat jo kulman takana.

Tommy Robinson
11. syyskuuta 1683 osmanien valtakunta pysäytettiin Wienin porteille. Kristittyjen ja juutalaisten teurastaminen loppui. Tämä on historiallinen sota. Tänään vedetään hiekkaan viiva, johon me pysäytämme...

[vastamielenosoittajat ilmestyvät huutelemaan puhujalle poliisin asettuessa väliin, puhe keskeytyy]

Tommy Robinson
Äärioikeisto... Kaikkialla meitä uhkaavat juuri äärivasemmistolaiset järjestöt.

[lisää poliiseja saapuu paikalle]

Dan Koivulaakso
Se kuulosti vähän ironiselta, että he haluaa kuulua...he puhuivat ihmisoikeuksista ja samalla he lopettivat, että ikinä ei luovuteta eli tämmöiseen taisteluhehkutukseen. Ja kun kuuntelee, mitä heidän englantilainen johtaja aikasemmin hehkutti, että jokainen muslimi on vihollinen, ja meidän pitää puolustaa esim. Irakin ja Afganistanin sotaa, koska siellä puolustetaan meidän vapautta, niin kyllä se nyt vähän hiljaseks vetää, että mistä näitä ihmisiä oikein tulee. Suomessakin pulppuaa tämmösten liikkeiden edustajia.

Toimittaja
Tilanne rauhoittuu, kun Suomen Defence Leaguen puheenjohtaja Mimosa DeDanann nousee lavalle. Mimosa puolustaa naisten oikeuksia, parjaa Suomen valtamediaa ja tuomitsee islamin.

Mimosa DeDanann, FDL
Finnish Defence Leaguen työ on lähinnä valtamedian seurantaa ja sensuroimatonta uutisointia. Pyrimme selvittämään totuuden valheiden ja sensuroitujen otsikoiden takaa.

[sireeni, savua kadulla, poliisit lähtevät liikkeelle]

Toimittaja
Sitten repeää. Robinsonin henkivartijat työntävät johtajansa hermostuksissaan lasiovien läpi turvaan.

[poliisiauto ajaa puistossa aivan Dan Koivulaakson takaa]

Toimittaja
No nyt siellä tapahtuu. Mellakoittekste?

Dan Koivulaakso
Niin mä en tiedä. Näyttää siltä, että äärioikeisto ei pysy heille osoitetulla mielenosoituspaikalla ja tässä näin ihmiset vaan...niin, en osaa sanoa.

[ihmiset ja poliisit juoksevat, joku pakotetaan maahan]

Toimittaja
He ovat teikäläisiä, jotka hyökkäävät heidän kimppuunsa.

Dan Koivulaakso
No jos näit äsken tässä kenen kanssa poliisit tappeli, niin se oli hyvin selkeesti tuolta puhepaikalta juoksevia ihmisiä.

Toimittaja
Ei, kyllä he tulivat tuolta takaa. Ei he olleet puhepaikalta.

Dan Koivulaakso
En mä sen enempää tässä vaiheessa... Siellä he nyt painivat näköjään, hehheh. Vaikea siitä sanoa sen enempää.

Toimittaja
Onko poliisi nyt menossa sinne teidän mielenosoituspaikalle?

Dan Koivulaakso
Mielenosoitus päätty jo puol tuntia sitten, että tää on nyt joku ryhmittymä, joka on jäänyt tähän näin, että mä en osaa sanoa, että ketkä kaikki tässä on.

[poliiseja mellakkavarusteissa, pidätettyjä siirretään poliisiautoihin]

Graham, EDL
Me olemme rauhanomaisia. Meidän kimppuumme hyökätään joka puolella. He ovat fasisteja. Me olemme rauhanomaisia.

***

[FDL:n viesti, haastattelun kysymykset]

Toimittaja
Aarhusin kokouksen jälkeen Finnish Defence League ilmoittaa, että se höllentää mediaboikottiaan. Mediaboikotin höllentäminen ei kuitenkaan koske erkkonatseja eikä kommunisteja.

Toimittaja
FDL:n johto vaati haastattelukysymykset etukäteen Ylen viralliselle paperille. FDL ilmoitti myös, että sovituista kysymyksistä poikkeaminen saattaa poikia juridisia toimia. Hartaan harkinnan jälkeen suostuimme ehtoihin.

[studio]

Toimittaja
Pitäisikö maahanmuutto sallia?

Mimosa DeDanann, perustajajäsen, FDL
Totta kai. Ei maahanmuutossa sinänsä mitään vikaa ole. Siinä on vaan muutamia lieveilmiöitä, joihin pitäis puuttua ja mistä pitäis pystyä puhumaan avoimesti.

Toimittaja
Mitkä ne lieveilmiöt ovat?

Mimosa DeDanann
Ikävä kyllä muun muassa erään uskonnon mukanaan tuomat lieveilmiöt. Toki muillakin uskonnoilla on lieveilmiöitä, mutta tää yks ainoa on sellainen, josta on tullut harmia maailmalla. Suomessa me on onneksi vältytty siltä vielä.

Toimittaja
Ja uskonnon nimi on?

Mimosa DeDanann
Islam.

Toimittaja
Myös äärioikeistosta kirjaa kirjoittava Dan Koivulaakso on saanut yhteyden Mimosaan. Käynnissä on kiivas dialogi aiheena rasismi ja maahanmuutto.

[FDL:n Facebook-sivun keskustelua]

Dan Koivulaakso
Mä kyselin tässä vähän, että minkä takia tää Finnish Defence League linkittelee yleisiin uutisiin maahanmuutosta. Heidän lähtökohta oli se, että turvapaikanhakijat eivät halua elää laitosruualla vaan itse laittaa ruokansa, niin kun me kaikki muutkin, ja tää on osoitus jonkinlaisesta erivapauksien vaatimisesta. Ja hyvin nopeasti muutaman viestin jälkeen ollaankin jo keskustelussa joistain erivapauksien vaatimisesta, minkä he päättelevät, että kuuluu johonkin muslimien ominaispiirteisiin ilman että sen kummemmin tätä perustelevat saatika, että tämä uutinen, josta kaikki lähti liikkeelle, liittyis mitenkään asiaan.

[studio]

Toimittaja
Kuinka paljon teillä on jäseniä?

Mimosa DeDanann, FDL
Sanotaanko näin, että kun sitä foorumia seuraa niin satakunta varmaan aktiivista on, jotka lisääntyy koko ajan. Ja naisiakin tulee lisää, joka on hyvä. Mutta on niitä reilusti yli tuhat, jotka sitä kannattaa ja seuraa. Ja sitten saattaa, että ei ne julkisesti kommentoi, mutta on niin kun muuten mukana siinä.

Toimittaja
Onko teillä minkäännäköisiä suhteita perussuomalaisiin?

Mimosa DeDanann, FDL
Yksilötasolla tunnetaan tietysti, mutta ei ole minkäänlaisia sidoksia niin kun FDL:n kannalta, eikä me halutakaan niitä.

[toimittajalla tulostenippu, jossa nimiä ja kuvia]

Toimittaja
No tässä on nyt muutaman kymmenen näitä FDL:n sympatiseeraajaa. Ja mitä porukkaa, tunnetko sinä heitä? Tiedätkö keitä he ovat?

Dan Koivulaakso
No tässä on useammanalaista. Tässä on kuten mä sanoin, tässä on perussuomalaisaktiiveja ja tässä on ihmisiä, jotka on käsittääkseni ollut ihan piirihallitustasoa ja tietenkin tässä on erilaisia profiilinimiäkin ja vastaavaa, mutta... Sitten tässä on tää, joka on edustanut järjestöä ulospäin, tämä Mimosa DeDanann, joka... No, mun mielestä se kertoo jo paljon, jos haluu olla ikään kuin avoin ja demokraattinen järjestö ja haluaa itse esiintyä salanimellä, niin sehän kuvastaa jo itsessään sen feikin mitä he väittävät, että...

[studio]

Toimittaja
Minkälaiset suhteet teillä on esimerkiksi Englannin EDL:ään?

Mimosa DeDanann
EDL on ollut meillä innoittajana tietenkin, mistä syystä FDL syntyi, mutta me ollaan täysin itsenäinen järjestö, itsenäinen yhteisö, mitä termiä nyt käyttääkin tässä. Mutta tokihan me pidetään hyviä suhteita yllä ja pyritään yhteistoimintaan ja uutisointiin samoista asioista ja niin edelleen.

Toimittaja
Voisitko ajatella, että tästä Euroopan Defence Leaguesta, niin siitä voisi tulla tällainen yhteinen kattojärjestö eri maiden Defence Leagueille?

Mimosa DeDanann
No siihenhän me pyrittiin, että Aarhusissakin tää tapaaminen oli, että me tutustuttaisi kasvokkain ja järjestöt ja ihmiset tapais ja vankka pohja syntyis tälle verkostolle.

[eduskunta]

Toimittaja
Mikä on suhtautumisesi tällaiseen suomalaiseen Defence League eli Suomen puolustusliiga -nimiseen järjestöön?

Jussi Halla-aho
Kun en tiedä siitä mitään muuta kuin nimen, niin minun on vähän vaikea ottaa siihen mitään kantaa.

Toimittaja
Et tiedä siitä?

Jussi Halla-aho
En tiedä siitä.

Toimittaja
Onko sinulla suhteita muihin tällaisiin esimerkiksi Kansalliseen Vastarintaan, Patrioottiin, muihin tällaisiin äärioikeistolaisiin järjestöihin?

Jussi Halla-aho
Tässä pitää ymmärtää nyt se, että nykyään yksi ihminen peräkammarista pystyy laittamaan nettisivun pystyyn ja toteuttamaan sen erittäin tyylikkäällä tavalla. Ja toimittajia vaivaa sellainen pieni lähdekritiikin puuttuminen ja medialukutaito. Se, että jokin on internetissä, ei tarkoita, että se olisi oikeasti olemassa.

[FDL:n Facebook-sivut]

Vesa Puuronen
Niin kun esimerkiksi tämä Finnish Defence League, niin sen toiminta on lähinnä sen Facebook-sivun ylläpitämistä ja päivittämistä plus sitten yhteyden pitämistä näihin kansainvälisiin järjestöihin. Tietysti sitten jos nyt ihan ajatellaan ihmisten turvallisuuden kannalta, mikäli niitten piirissä toimii sellaisia henkilöitä, jotka on valmiita joihinkin terroritekoihin esimerkiksi, viittaan tässä nyt tähän Breivikiin, joka oli vaan yks ihminen ja sai silti huomattavan inhimillisen katastrofin aikaseksi, niin sillä tavalla ei niitä voi ihan jättää sillä tavalla omaan arvoonsa.

[Joensuun ABC]

Toimittaja
Onko tällainen nimi kuin FDL tuttu? Finnish Defence League.

Marko Sorsa
Ei oo tuttu.

Toimittaja
Ei oo tuttu?

Marko Sorsa
Ei.

Toimittaja
Et kuulu siihen mitenkään ja...?

Marko Sorsa
Ei.

***

[YouTube-video "11/12/2010 - Vastarintaliike - Aktivismia Helsingissä]

Toimittaja
Suomessa toimii lukuisia toisistaan irrallaan olevia äärioikeistolaisia ryhmiä kuten skinit, kokoomuksen vaalimökissä kahakan aiheuttanut Kansallinen vastarinta, tovi sitten äärioikeistoa käsitelleeseen seminaariin pommiuhkauksen lähettänyt Suojeluskunta.com sekä paljon muita.

[suojeluskunta.com-sivut]

Toimittaja
Onko sinua uhkailtu?

Dan Koivulaakso
Mä olen saanut erilaisia uhkailupuheluita itse aikanaan ja hyvin hyvin paljon uhkaavan sävyisiä sähköposteja erilaisesta poliittisesta toiminnasta. Mutta ihan viime päivinä olen löytänyt itsestäni tällaisella suojeluskunta.com-sivustolla mun nimissä taas tehtyjä kehotuksia murhaamaan vääränvärisiä ihmisiä ja muuta vastaavaa.

[Suomen Sisun nettisivut, Jussi Halla-ahon Scripta-sivut]

Toimittaja
Tutkija Vesa Puuronen näkee nettiryhmittymiä vaarallisemmaksi Suomen Sisun ja sen perussuomalaiset jäsenet: Immoset, Hirvisaaret, Eerolat ja Halla-ahot.

Vesa Puuronen
Se olennainen ongelma mikä niissä Jussi Halla-ahon lausunnoissa on, on se, että hän yleistää niin kun, minusta perusteettomasti niin, joitakin semmosia asioita, jotka on ongelmia vaikkapa fundamentalistisessa islamissa, koskemaan kaikkia islaminuskoisia ihmisiä. Ja se yleistäminen on siinä se ongelma, ei se, että hän tuo esille näitä ongelmia, joita pystytään osoittamaan.

[eduskunta]

Toimittaja
Aiheutatko mielipiteilläsi ääriryhmien radikalisoitumista entisestään?

Jussi Halla-aho
En suinkaan. Minähän tuon tämän keskustelun demokraattiseen prosessiin. Se on minun mielestäni perussuomalaisten tärkein panos, ja Suomen Sisun ja Hommaforumin tärkein panos yhteiskunnalle, että me olemme luoneet kanavan, jolla ihmiset voivat tuoda esiin huoliaan ja pelkojaan maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen liittyen nimenomaan demokraattisen vaikuttamisen ja kansalaiskeskustelun kautta sen sijaan, että heidän tarvitsisi puida nyrkkiä omissa oloissaan.

***

Toimittaja
Haastattelin useita ääriryhmien edustajia. Se mitä he puhuivat kasvotusten poikkesi melkoisesti siitä, mitä he suostuivat sanomaan kameralle. Marko on suorapuheinen mies.

Toimittaja
Äänestätkö sinä vaaleissa?

Marko Sorsa
Äänestän.

Toimittaja
Mitäs puoluetta?

Marko Sorsa
Perussuomalaisia oon äänestäny.