torstai 10. toukokuuta 2012

Kansan Uutiset: Leirimielenosoitus Senaatintorilla romanien puolesta

Kansan Uutiset: Leirimielenosoitus Senaatintorilla romanien puolesta 10.5.2012
Vapaa liikkuvuus: Loppu rasismille, katto siirtolaisille!

Romanisiirtolaisia tukevat kaupunkilaiset leiriytyvät yhdessä romanisiirtolaisten, Vasemmistonuorten ja Vapaa liikkuvuus –verkoston kanssa Senaatintorille huomenna perjantaina. Sunnuntaihin jatkuvalla leirillä osoitetaan mieltä Helsingin kaupungin romanivastaisia toimia vastaan.

Mielenosoitus vaatii Helsingin kaupunkia luopumaan romanien oleskelun häiritsemisestä Helsingissä ja järjestämään heille inhimilliset majoitusolot.

– Kaupungin johto on jo pitkään yrittänyt karkottaa romanit Helsingistä purkamalla leirejä. Viime kesänä poliisi hääti leirejä erityisen aktiivisesti kaupungin pyynnöstä. Olemme nähneet, että tämä linja on hölmö. Köyhyys ei katoa katukuvasta häätämällä. Mitä nopeammin Helsinki ottaa järjen käteen ja järjestää paikan missä romanit ja muut köyhät asunnottomat voivat leiriytyä sen parempi meille kaikille, sanoo kaupunginvaltuutettu Thomas Wallgren.

– Helsinki voisi nyt nousta näyttämään positiivista esimerkkiä muille Euroopan suurkaupungeille, ehdottaa Eetu Viren Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Romanit jakavat kukkia

Viikonlopun aikana Senaatintorilla pitävät puheenvuoron mm. kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ja Anna Kontula (vas).

Lauantaina järjestetään mm. Kukkia ja kerjääjiä -tapahtuma. Siinä osallistujat kerjäävät rahaa romanisiirtolaisille ja helsinkiläisille asunnottomille ja romanit antavat kukkia ohikulkijoille. Lauantai-iltapäivänä järjestetään romanien oikeuksia koskeva keskustelu, johon osallistuvat mm. tutkija Ari Hirvonen ja toimittaja Kimmo Oksanen.

Kaupunki on myös tällä viikolla päättänyt rajoittaa kokoontumisvapautta ja perustuslain vastaisesti kieltää esimerkiksi telttojen ja muiden ei-pysyvien rakenteiden käytön mielenosoituksissa.

Näin Helsinki on liittynyt laajempaan kuripoliittiseen linjaan, jolla eri puolilla Eurooppaa pyritään rajoittamaan kansalaisoikeuksia ja kansalaisten mahdollisuutta ilmaista mieltään.

______________________________________________


Vapaa liikkuvuus: Loppu rasismille, katto siirtolaisille!

Meissä risteää sukupuolen kanssa lukuisia ominaisuuksia, jotka asettavat meidät erilaisiin valta-asemiin julkisessa tilassa. Ihonväri, pankkitilin saldo, sukupuolen ja seksuaalisuuden ilmaukset, kansalaisuus ja kielitaito. Toisaalla olemme marginaalissa, toisaalla taas etuoikeutettuja.

Feministien on pyrittävä muuttamaan näitä tilanteita eikä eristäydyttävä Suomessakaan valkoisen keskiluokan sunnuntaikriittisyydeksi.

EU-kansalaisina Itä-Euroopan romaneilla on oikeus liikkua Suomessa, mutta heidän oleiluaan rajoitetaan muilla keinoin: häätämällä paniikinomaisesti leirejä ja ehdottamalla uusia lakeja kerjäämisen kieltämiseksi.

Kyse on rasismista, sillä erilaiselle elämäntavalle ei haluta tehdä tilaa edes osoittamalla laillista, maksutonta leiriytymispaikkaa.

Sen sijaan, että esittää ulkokohtaisen mielipiteen siitä, miten "romaniongelma" tulisi ratkaista - usein esitetyn näkemyksen mukaan sysäämällä vastuu syrjinnän lopettamisesta lähtömaille tai Brysselin kabinetteihin - siirtolaisten kanssa voi muodostaa liittolaisuuksia omassa elämänpiirissä.

Hyväksymmekö sen, että romanit siivotaan katukuvasta, jottei liikekeskustan lisäarvontuotanto häiriintyisi? Entä säilöönottokeskuksessa odottelevat turvapaikanhakijat, joiden syitä tulla Suomen rajojen sisälle ei hyväksytä?

Jälkimmäisestä käyvät esimerkiksi homoseksuaaleihin kohdistuvan vainon perusteella turvapaikkaa hakeneet Jawara ja Farai, joiden käännytyspäätöksiä Vapaa liikkuvuus -verkosto vastusti.

Loppu rasismille ja katto siirtolaisille -mielenosoituksen tarkoituksena on parantaa Helsingissä oleskelevien Itä-Euroopan romanien majoitustilannetta. Romanien asuminen on nähtävä perusoikeuskysymyksenä eikä järjestysongelmana.

Helsingin kaupungin nykyinen politiikka perustuu romanisiirtolaisten oleskelun hankaloittamiseen purkamalla ja tuhoamalla heidän asumuksiaan, ja häiritsemällä heitä heidän harjoittaessaan elinkeinoaan ja yrittäessään tulla toimeen. Näitä toimia perustellaan puhumalla "lieveilmiöistä ja järjestäytyneestä rikollisuudesta".

Avoimuutta ja kansainvälisyyttä tunnetusti kannattava kaupunginjohtaja Jussi Pajunen näkee romaneissa vain ylimääräisen kustannuksen, häiritsevän roskajoukon, joka rumentaa kaupungin tilaa ja karkottaa turisteja.

Romanisiirtolaisten taktiikka tuoda syrjinnän ja köyhyyden seuraukset näkyväksi asettumalla kerjäämällä, musisoimalla ja leiriytymällä yhteiseen tilaan on muodostunut viimeisen kahden vuoden merkittävämmäksi poliittiseksi käytännöksi.

Eikö Tahririn aukion, Occypy Wall Streetin, tai Espanjan Indignados -liikkeiden toimitapa ole samankaltainen - luoda tilaa ja näkyvyyttä yhteiskunnallisille kysymyksille ja konflikteille, joille nykyjärjestyksessä ei ole sijaa?

Jostakin syystä romanien oleskelua kaupunkitilassa ei nähdä poliittisena kysymyksenä eikä sen katsota nauttivan perustuslain ja ilmaisunvapauden suojaa. Syksyllä 2011 poliisi kielsi Sataman häädön jälkeiseltä Sataman tukijoiden ja romanien yhteiseltä mielenosoitukselta teltat ja aggregaatin, koska kaupunki ei halunnut, että mielenosoitus muistuttaa leiriä.

Kaupunginhallitus päätti viime kesänä, ettei romanisiirtolaisia majoiteta, mutta kamppailu romanien perusoikeuksien puolesta jatkuu. Sataman häädön jälkeen lukuisat kaupunkilaiset ovat majoittaneet kodittomia romaneita. Leiriytymispaikasta on myös tehty valtuustoaloite. Romanit jatkavat liikkumista olojensa parantamiseksi hallitusten torjunnasta huolimatta.

Kamppailua romanien oikeuksien puolesta on käyty vuoden 2008 kesästä lähtien. Vuosien aikana olemme kohdanneet lukemattomia ihmisiä, romanisiirtolaisia eri puolelta Eurooppaa, suomalaisia romaneita, romaneita tukeneita kaupunkilaisia, yrittäjiä, talonvaltaajia, taiteilijoita, tutkijoita, toimittajia, muusikoita, joita kaikkia on yhdistänyt halu ottaa Helsingin kadut ja Euroopan tila yhteiseen, meitä kaikkia hyödyttävään ja rikastuttavaan käyttöön.

Siirtolaisten asia on feministien asia. Tänä viikonloppuna rakennamme sillan näiden kamppailujen välille.

Loppu rasismille, katto siirtolaisille!

Vapaa liikkuvuus -verkosto