keskiviikko 16. toukokuuta 2012

MTV3: Poliisi epäilee: Ulkomaalaista työvoimaa hyväksikäytettiin, 12 tunnin työpäiviä

MTV3: Poliisi epäilee: Ulkomaalaista työvoimaa hyväksikäytettiin, 12 tunnin työpäiviä 16.5.2012
Uusi Suomi: Poliisi tutkii outoa hotellibisnestä Ahvenanmaalla
Poliisitiedote: Ulkomaisen työvoiman hyväksikäytöstä rikosepäily Ahvenanmaalla

Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä hotelli- ja ravintola-alalla toimivan yrityksen toiminnassa Ahvenanmaalla.

Tapausta tutkitaan rikosnimikkeillä ihmiskauppa ja kiskonnantapainen työsyrjintä. Rikoksesta epäiltynä on yrittäjäpariskunta.

KRP:n on ehtinyt kuulustella yhdeksää yrityksen työntekijää, mutta rikoksen uhriksi on saattanut joutua useampikin henkilö. Yrityksen työntekijät tulevat kaikki EU:n ulkopuolisesta maasta.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Nina Karapuun epäilyksen mukaan työntekijät ovat joutuneet tekemään ylipitkiä päiviä ja palkkaa on maksettu työehtosopimusten vastaisesti.

– Tutkinta on vasta alkuvaiheessa, mutta meillä on semmoinen käsitys, että työntekijät ovat joutuneet tekemään jopa 12 tunnin työpäiviä ja viikossa olisi ollut vain yksi vapaapäivä, Karapuu kertoo MTV3 Uutisille.

Keskusrikospoliisi ja Rajavartiolaitos ovat tutkintaan liittyen suorittaneet useita kotietsintöjä ja kuulusteluja. Tutkinta on vasta alkuvaiheessa ja tulee kestämään useita kuukausia.

_____________________________________

Uusi Suomi: Poliisi tutkii outoa hotellibisnestä Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalaisen hotelli- ja ravintolayrityksen johtoa epäillään ulkomaalaisten työntekijöidensä, lähinnä sukulaistensa hyväksikäytöstä. Tapausta tutkivat keskusrikospoliisi, Rajavartiolaitos ja työsuojeluviranomaiset.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Nina Karapuu kertoo, että yrityksen ulkomainen johto on tuonut Suomeen sukulaisiaan kotimaastaan. Nämä on pistetty tekemään pitkää päivää riistopalkalla.

–Siellä on tehty kuusipäiväistä viikkoa ja 12-tuntista päivää, kertoo Karapuu Uudelle Suomelle.

Tapausta tutkitaan rikosnimikkeillä ihmiskauppa ja kiskonnantapainen työsyrjintä. Karapuun mukaan pakkotyö, joka lukeutuu ihmiskaupan määritelmään, tarkoittaa tässä tapauksessa lähinnä yrityksen johdon henkistä yliotetta sukulaisistaan.

–Pakottavana tekijänä on ollut sukulaissuhde ja velkasuhde. Työntekijät ovat tulleet Suomeen täysin kielitaidottomina, ja tästä on syntynyt tämä vaihtoehdottomuus. Ei ole tiedetty Suomen lainsäädäntöä, Karapuu sanoo.

Karapuun mukaan yrityksen toiminta on pyörinyt käytännössä kokonaan epäiltyjen hyväksikäytettyjen työntekijöiden voimin. Palkat on ilmeisesti ainakin osin maksettu työntekijöiden tilille, mutta niiden lopullinen osoite on epäselvä.

–Kuinka paljon tästä on lopulta päätynyt työntekijöille, Karapuu kysyy.

Ulkomaalaiset työntekijät ovat kaikki saman maan kansalaisia, ja kolmannesta maailmasta. Tämän tarkempia tietoja Karapuu ei tutkinnan alkuvaiheessa paljasta.

Epäilys työntekijöiden hyväksikäytöstä on herännyt työsuojeluviranomaisten parissa jo vuonna 2009. Keskusrikospoliisi ja Rajavartiolaitos ovat suorittaneet useita kotietsintöjä ja kuulusteluja tutkintaan liittyen.

–Tutkinta on vasta alkuvaiheessa ja tulee kestämään useita kuukausia, krp tiedottaa.

______________________________________

Poliisitiedote: Ulkomaisen työvoiman hyväksikäytöstä rikosepäily Ahvenanmaalla

Keskusrikospoliisi ja Rajavartiolaitos tutkivat yhteistyössä työsuojeluviranomaisten kanssa epäiltyä ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä hotelli- ja ravintola-alalla toimivan yrityksen toiminnassa Ahvenanmaalla. Tapausta tutkitaan rikosnimikkeillä ihmiskauppa ja kiskonnantapainen työsyrjintä. Yrityksen työntekijät tulevat kaikki EU:n ulkopuolisesta maasta.

Keskusrikospoliisi ja Rajavartiolaitos ovat tutkintaan liittyen suorittaneet useita kotietsintöjä ja kuulusteluja. Tutkinta on vasta alkuvaiheessa ja tulee kestämään useita kuukausia.