sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Aamulehti: Poliisia vasaralla hakannut yritti välttää käännyttämisen

Aamulehti/STT: Poliisia vasaralla hakannut yritti välttää käännyttämisen 20.5.2012

Helsingin käräjäoikeus on passittanut poliisia vasaralla lyöneen miehen mielentilatutkimukseen. Poliisi sai iskuista vakavat vammat päähänsä ja joutui tehohoitoon. Syyttäjä vaatii miehelle vähintään 11 vuoden vankeusrangaistusta murhan yrityksestä.

Tapaus sattui viime maaliskuussa Malmilla. Kaksi poliisia oli lähdössä viemään käännytyspäätöksen saanutta venäläismiestä Helsingin rautatieasemalle. Tuolloin mies löi toista poliisia vasaralla päähän.

Syyttäjän mukaan miehen motiivina oli välttää käännyttäminen tappamalla poliisi, joka oli tullut häntä hakemaan. Mies oli hankkinut tätä varten vasaran ja harjoitellut hyökkäystä. Hän oli myös valinnut tekopaikan etukäteen.

Käräjäoikeuden toukokuussa antaman välituomion mukaan mies on tunnustanut syytteen murhan yrityksestä. Oikeus katsoo välituomiossaan miehen syyllistyneen lyönteihin. Se antaa ratkaisunsa jutussa mielentilatutkimuksen valmistuttua, jolloin se ottaa kantaa myös rikosnimikkeeseen tai passittaa miehen pakkohoitoon.

Iskujen kohteeksi joutunut poliisi on toipumassa, mutta hänen toiseen korvaansa jää pysyvä kuulovaurio.

”Pahimmat tilanteet liikenteessä”

Poliisimuseon tutkija Tiina Tuulasvaara-Kaleva listaa Malmin tapauksen 2000-luvun vakavimpiin poliiseihin kohdistuneisiin väkivallantekoihin, vaikka uhri selvisikin hengissä.

2000-luvulla yksi poliisi on kuollut virantoimituksessa. 1990-luvulla kuolemia oli kuusi. Tuolloin kaksi poliisia kuoli tanskalaismiehen teloittamana, kaksi kuoli yliajossa ja kaksi kotihälytystehtävissä.

– Kotihälytyksissä kyse on ollut samantyyppisestä tapauksista kuin Kahdeksassa surmanluodissa. Eli ehkä tunnetaan se, jonka luokse ollaan menossa ja ajatellaan, että ei tässä mitään, kunhan rauhoitetaan se mies.

Tuulasvaara-Kaleva arvioi, että nyt poliisit saavat paremman koulutuksen yllättävien vaaratilanteiden varalle, mikä on vähentänyt poliisikuolemia. Lisäksi esimerkiksi suojaliivien laatu ja käyttökelpoisuus on kohentunut.

– Nyt poliisille syntyy enemmän vaaratilanteita liikenteessä.

Kesäkuussa 2007 poliisi kuoli Kälviällä, kun humalassa ja ylinopeutta ajanut nuori mies ajoi piikkimattoa asettaneen poliisimiehen päälle. Vaasan hovioikeus tuomitsi miehen vankeuteen kuolemantuottamuksesta.