keskiviikko 9. toukokuuta 2012

HS: Tutkija: Romanikerjäläisten tienestit ovat pienentyneet

Helsingin Sanomat/STT: Tutkija: Romanikerjäläisten tienestit ovat pienentyneet 9.5.2012
Iltalehti/STT: Romanikerjäläiset Suomesta: "Ruoka pahaa, ihmiset kovasydämisiä"

Romanikerjäläisten tienestit Suomessa ovat pienentyneet, kertoo romanikerjäläisten elämää tutkiva filosofian tohtori Airi Markkanen. Vuosina 2008-2009 romanikerjäläisen keskimääräinen saalis yhden päivän työstä oli Markkasen mukaan noin 20 euroa. Hän arvioi summan pienentyneen puoleen.

Vaikka rahaa tulee vähemmän, Romanian romanit tulevat Markkasen mukaan Suomeen rahan takia.

"Romaniassa lapsilisät, eläkkeet tai muut korvaukset ovat muutaman kymmenen euron luokkaa kuukaudessa. Kuukauden lapsilisän saattaa tienata täällä päivässä", Markkanen sanoo.

Markkanen kirjoittaa romanien elämisen ehdoista artikkelissaan, joka on julkaistu tänään kirjassa Huomio! Romaneja tiellä (Like). Artikkeli perustuu muun muassa romanien haastatteluihin sekä kolmen vuoden kenttätyöhön ja havainnointiin.

Romanikerjäläiset kuvaavat elämän Suomessa olevan kovaa.

"Me joudumme lähtemään maailman matkoihin ja jättämään lapset yksin, jotta hankkisimme rahaa. Istumme täällä pitkin katuja kuin kulkukoirat, yövymme teltoissa ja metsissä. Olemme vaarassa sairastua", kuvailee keski-ikäinen romaninainen.

______________________________________________________

Iltalehti/STT: Romanikerjäläiset Suomesta: "Ruoka pahaa, ihmiset kovasydämisiä"

Romanikerjäläisten kokemukset Suomesta ovat karuja.

Romaninainen kerjää kadun pinnassa Helsingin keskustassa. Nuori suomalainen tyttö vetää farkut alas ja kyykistyy pissalle naisen viereen. Romaninainen vetäytyy lammikon vierestä syrjään ja toteaa: "Voi lapsiraukka, kyllä on elämäsi pilalla".

- Romanit tekevät herkullisiakin havaintoja, kun he istuvat kadulla. He ihmettelevät yleensä suomalaisten juopottelua, sanoo filosofian tohtori ja vapaa tutkija Airi Markkanen. Markkanen kirjoittaa romanien elämisen ehdoista Suomessa ja Romaniassa artikkelissaan, joka julkaistiin keskiviikkona kirjassa Huomio! Romaneja tiellä (Like). Artikkeli perustuu muun muassa haastatteluihin sekä kolmen vuoden kenttätyöhön ja havainnointiin.

Romanien näkemykset Suomesta ovat pitkälti karuja. Osa kertoo haastatteluissa Suomen olevan kylmä maa, jossa ei hanki rahaa. Suomalaiset ihmiset eivät ole ollenkaan "sääliväisiä."

- Suomessa ruoka on pahaa, ihmiset kovasydämisiä ja miehet rumia, yksi haastatelluista romaneista sanoo.

Markkasen mukaan Romanian romanit arvostelevat eri maita ja niiden kansalaisia sen mukaan, antavatko he rahaa ja ruokaa vai eivät. Hyväsydämisiä ovat ne, jotka antavat. Osan mielestä suomalaiset ovat myös "hyviä".

- Suomi on sivistynyt maa. Luette kirjoja ja lehtiä, käytte töissä ja teillä on koti, 14-vuotias kerjäläistyttö kertoo.

Kuukauden tienesti päivässä

Romanit kerjäävät Suomessa kadulla 8-9 tuntia päivässä säällä kuin säällä. Lihakset kipeytyvät kivettyneessä asennossa, ihmiset huutelevat ja joku voi potkaistakin. Eräs nuori mies kertoo vanhemman suomalaisnaisen tarjonneen hänelle hierojan paikkaa ja näyttäneen alapäätään.

- Mikä häpeä, mies tuumi.

- Istumme täällä pitkin katuja kuin kulkukoirat, yövymme teltoissa ja metsissä. Olemme vaarassa sairastua, kuvailee keski-ikäinen romaninainen.

Useat kertovat myös pelkäävänsä öisessä kaupungissa.

Miksi he sitten tulevat? Markkasen mukaan romanit tuo Suomeen raha, vaikka tienestit ovatkin pienentyneet. Vuosina 2008-2009 romanikerjäläisen keskimääräinen päiväsaalis oli Markkasen mukaan noin 20 euroa. Hän arvioi summan pienentyneen nyt puoleen.

- Romaniassa lapsilisät, eläkkeet tai muut korvaukset ovat muutaman kymmenen euron luokkaa kuukaudessa. Kuukauden lapsilisän saattaa tienata täällä päivässä, Markkanen sanoo.