torstai 10. toukokuuta 2012

Karjalainen: Syyttäjä tyytymätön Lieksan Facebook-jutun tuomioihin

Karjalainen: Syyttäjä tyytymätön Lieksan Facebook-jutun tuomioihin 10.5.2012

Valtakunnansyyttäjänvirasto on ilmoittanut tyytymättömyytensä kolmen syytetyn saamista tuomioista Lieksan Facebook-jutussa. Syyttäjä on tyytymätön Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden ratkaisuihin ensinnäkin Mamu keskustelua ilman sensuuria (lieksa) -Facebook-ryhmän perustajan tuomiosta. Oikeus hylkäsi häntä vastaan nostetun syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaa.

Syyttäjä on tyytymätön myös jutussa kovimman tuomion – 60 päivää vankeutta – saaneen 35-vuotiaan lieksalaismiehen ja toiseksi kovimman – 75 päiväsakkoa – saaneen 36-vuotiaan lieksalaismiehen tuomioon.

Syyttäjä vaati käräjäoikeudessa kaikille kolmelle miehelle ehdotonta vankeustuomiota.
Valtakunnansyyttäjänviraston ohjaus- ja kehittämisyksikön päällikkö Mika Illman ei vielä halua sen tarkemmin selvittää Itä-Suomen hovioikeudelle mahdollisesti tehtävän valituksen sisältöä.
–·Tyytymättömyyden ilmoittamisella varataan vasta mahdollisuus valittaa tuomioista. Valitusaika käytetään nyt perusteiden laadintaan, hän kommentoi.

Lieksan Facebook-juttu on saanut viime päivinä uusia käänteitä. Vaikka keskusteluryhmän perustaja näytti käräjäoikeuden istunnossakin, että hän ei voi sulkea ryhmänsä sivustoa, näyttää ryhmä nyt kadonneen Facebookista.

Poliisin mukaan Mamu keskustelua ilman sensuuria -ryhmän ylläpitäjäksi ilmoittautui alkuviikosta yksi ryhmän jäsen. Hän on kertonut poliisille salanneensa ryhmän sivut niin, että ne eivät ole enää julkisesti luettavissa.

Poliisi on viikon aikana edennyt myös toisen ryhmään liitetyn rikoksen tutkinnassa. Ryhmän sivuilla julkaistiin erään somalimiehen tiliote ja julkaisemista on tutkittu yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisrikoksena. Rikos on luokiteltu myös rasistiseksi viharikokseksi.

Rikoksesta epäiltynä poliisi on kuullut Facebook-sivuillaan tiliotteen julkaissutta 29-vuotiasta lieksalaismiestä ja Facebook-ryhmän sivuilla tiliotetta levitellyttä 43-vuotiasta lieksalaisnaista. He molemmat ovat kiistäneet syyllistyneensä mihinkään rikokseen.