torstai 10. toukokuuta 2012

Yle: Spotlight: Useilla perussuomalaisilla kytköksiä islaminvastaiseen liikkeeseen

Yle Uutiset: Spotlight: Useilla perussuomalaisilla kytköksiä islaminvastaiseen liikkeeseen 10.5.2012
Yle: Spotlight: Islamfientlig rörelse har kontakter på hög politisk nivå
Yle: Islamofob och sannfinländare
Uusi Suomi: Perussuomalaisten yhteys äärijärjestöön: ”Merkittävissä asemissa” 11.5.

Perussuomalaisia on neuvottu ottamaan etäisyyttä FDL:ään. Ainakin yksi FDL:ssä toiminut perussuomalainen on saanut lähtöpassit puolueesta. Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen ei näe ongelmia islam-kriittisyydessä, mutta pitää islamisaatiota suurena yhteiskunnallisena haasteena.

Suomessa vaikuttavalla islaminvastaisella liikkeellä on poliittisia yhteyksiä eduskuntaa myöten, ilmenee Yle Femman Spotlightin selvityksestä. Useilla perussuomalaisilla on tai on ollut kytköksiä Finnish Defence Leagueen FDL:ään.

Kun Spotlight alkoi tutkia asiaa, ainakin yksi FDL:ssä toiminut perussuomalainen on saanut lähtöpassit puolueesta. Toisia puolueen jäseniä ja puoluetta lähellä olevia on kehotettu ottamaan etäisyyttä FDL:ään negatiivisen julkisuuden välttämiseksi.

Spotlight teki verkostoanalyysin Finnish Defence Leaguen sivuilla toimineista ja löysi useita perussuomalaisia kunnallis- ja piiritason poliitikkoja.

Tämän lisäksi tutkija Jussi Jalonen sanoo Spotlightille, että perussuomalaisiin liittyneiden Suomen Sisun jäsenten joukossa on useita islaminvastaisia toimijoita.

Spotlightin kanssa käymässään kirjeenvaihdossa kansanedustaja ja Suomen Sisun jäsen Olli Immonen sanoo, ettei islam-kriittinen liike ole ongelma. Sen sijaan islamisaatio on yksi merkittävimmistä suurista haasteista länsimaisessa yhteiskunnassa.

Spotlight: PerusS ja islamofobia lähetetään tänään torstaina Yle Femmalla klo 21.30.

-----

Yle: Spotlight: Islamfientlig rörelse har kontakter på hög politisk nivå

Den islamfientliga rörelsen i Finland har kontakter på hög politisk nivå, visar en granskning som Yle Fems Spotlight har gjort.

Flera Sannfinländare har eller har haft kopplingar till Finnish Defence League. Sedan Spotlight började granska anti-islamismen och dess kopplingar till Sannfinländarna har åtminstone en Sannfinländare som varit aktiv inom FDL fått gå från partiet. Andra har uppmanats att ta avstånd från FDL för att undvika negativ publicitet.

I en nätverksanalys över människor som varit aktiva på Finnish Defence Leagues sidor hittade Spotlight flera Sannfinländska kommunal- och distriktspolitiker. Forskaren Jussi Jalonen säger också till Spotlight att det finns flera andra islamfientliga aktörer bland de Suomen Sisu-medlemmar som nu är aktiva inom Sannfinländarna.

Programmet "Islamofob och Sannfinländare" sänds kl 21.30 i kväll på Yle Fem.

__________________________________________


Yle: Islamofob och sannfinländare

Den islamfientliga rörelsen har kontakter till högsta politiska nivå i Finland. Sedan Spotlight började granska anti-islamismen och dess kopplingar till sannfinländarna har deras partikansli dragit öronen åt sig. Åtminstone en sannfinländare som varit aktiv inom Finnish Defence League har fått gå från partiet, och andra har uppmanats att ta avstånd från FDL för att undvika negativ publicitet.

FDL är inte kopplat till något parti, men på individnivå finns det länkar. Eftersom Facebook är Finnish Defence Leagues viktigaste kommunikationskanal, och man blir stödmedlem genom att gå in och trycka på gilla-knappen på FDLs facebooksida, så utgick Spotlights nätverksanalys från människor som varit inne på FDLs sida och antingen gillat, kommenterat eller länkat till sidan. Under de veckor vi följde med vad som hände på sidan, så var drygt 200 personer aktiva där.

Vid en närmare titt så är de en grupp med mycket täta kopplingar sinsemellan, de flesta är Facebook-kompisar med de flesta andra som är aktiva inom gruppen. Och somliga av dem har väldigt tydliga kopplingar till Sannfinländarna.

Soini inte islamfientlig

Partiledare Timo Soini meddelar via sin riksdagsassistent att riksdagsledamot Soini inte är islamfientlig, och att han därför inte kan kommentera den rörelsen. Soini säger att såväl han själv som det parti han leder förhåller sig positivt till alla religioner. Kort efter kontakten med Soini blir vi uppringda av Matti Putkonen från sannfinländarnas partikansli. Han berättar för oss att vi har blivit lurade, och att inte en enda sannfinländare hör till Finnish Defence League.

-Om det finns en enda sannfinländare som medvetet har gått med i Finnish Defence League och fortfarande är med där, så är han eller hon inte medlem i vårt parti länge till, säger Putkonen, som kallar sig arbetare men sköter uppgifter som sköts av partisekreterare i andra partier. Han tillägger att Sannfinländarna anser att FDL är en farlig organisation.

Somliga pratar

En av de partimedlemmar som varit aktiv i FDL är Jani Viinikainen från Kangasala, suppleant i sannfinländarnas distriktsstyrelse i Birkaland. Han har redan tidigare blivit varnad av partiet för att han startat homofoba och zigenarfientliga grupper på Facebook. Så sent som den sista mars i år har han varit aktiv på FDLs Facebooksida. Viinikainen säger att det han skrivit på sidan har varit hans egna åsikter, och att han inte vill blanda in partiet i dem.

En annan vars namn figurerat i FDL-sammanhang är Sannfinländarnas lokalordförande i Tusby,
Heta Lähteenaro. Men hon säger sig bara ha tittat på sidorna för att hon har kompisar som är aktiva där. Lähteenaro säger att när hon fick veta mer om rörelsen så insåg hon att den är för radikal för henne.

Jarmo Kyyrö sitter i sannfinländarnas distriktsstyrelse i Norra Savolax, och också han har varit inne på Finnish Defence Leagues sidor och röstat, kommenterat och gillat. Men han kommenterar överhuvudtaget inte FDL. Han säger att han inte är medlem, och att han inte har någon åsikt om organisationen.

Ulla Pyysalo jobbar som riksdagsassistent för sannfinländarnas andra viceordförande Juho Eerola. Hon blev rikskändis efter att det kom ut att hon sökt medlemsskap i den nazistiska Nationella Motståndsrörelsen. Också hennes namn har figurerat på Finnish Defence Leagues sidor. Hon medger att hon själv gått med i gruppen, men hoppat av när hon insåg att det kan leda till negativ publicitet. Pyysalo tillägger i alla fall att hon tycker att de flesta inläggen på FDLs sida har varit sakliga.

Efter Spotlight 3.5.2012 (Det nya religionskriget) har åtminstone en sannfinländare meddelat offentligt att hon också är medlem i FDL. Sari Karlström från Jakobstad skriver på sin blogg att om hon får gå från partiet på grund av detta så kanske hon hade valt fel parti.

Andra tiger

Andra partimedlemmar som har varit aktiva på FDLs sidor väljer en annan taktik. De vägrar helt enkelt att svara på Spotlights samtal.

Den sannfinländska kommunalpolitikern Tommi Rautio (som ville ge pizzeriaskytten i Uleåborg en medalj) svarar inte när Spotlight ringer, men undrar sedan på sin Facebooksida vad vi kan tänkas vilja honom. Rautio har bl.a. skrivit på Facebook att ju längre muslimer studerar vid västerländska universitet, desto effektivare och aktivare är de i kampen mot oss.

En annan sannfinländare som väljer att försöka tiga ihjäl saken är Pasi Turunen från Jyväskylä. Han var kandidat för sannfinländarna i det senaste riksdagsvalet men blev inte invald. Eftersom han varken svarar i telefon eller ringer tillbaka, så är vi också här hänvisade till det Turunen har skrivit på Facebook.

Till exempel med sin kommentar till att Mohammed Merah – massmördaren i Toulouse – hade blivit skjuten av polisen, visar Pasi Turunen tydligt var han står. Han skriver att Merah borde lindas in i bacon, blötläggas i svinblod och begravas med slaktavfall från svin, så att han inte skulle komma paradiset.

En fick gå

En före detta sannfinländare som är aktiv inom FDL är författaren Klaus Elovaara. Han var uppställd som kandidat i riksdagsvalet 2007. Hans dotter Tiina Elovaara är kommunalpolitiker i Tammerfors, och arbetar som riksdagsassistent. Hon kandiderade för sannfinländarna i riksdagsvalet 2011, men blev inte invald. Klaus Elovaara är en av de finländare som fick ta emot den norska massmördaren Anders Behring Breiviks manifest per e-post. Och trots att Defence League-rörelsen är uttalat antinazistisk, så har Elovaara valt att ta sitt Facebooknamn efter den ökända belgiska ss-mannen Leon Degrelle. Leon Degrelle är ett namn som ofta figurerat på FDLs sidor, och han säger öppet att han är aktiv inom gruppen. Klaus Elovaara fick sparken från Sannfinländarna den sista mars i år. Varken Elovaara eller Sannfinländarna vill diskutera saken offentligt.

Mer än bara FDL

Den islamfientliga rörelsen i Finland är större än bara Finnish Defence League. Det finns både individer och organisationer som inte har formella kopplingar till FDL men som ändå är inne på samma linje. Filosofie licentiat Jussi Jalonen vid Tammerfors Universitet har skrivit om de islamfientliga kretsarna i Finland och Europa i boken ”Suomi, Terrorismi, Supo”.

-Kring 2006-2007 började organisationen Suomen Sisu ändra sin retorik till en mera trendriktig, kontinental anti-islamism och aktivt sprida den ideologin. Sedermera har Suomen Sisu så gott som helt uppgått i Sannfinländarna, säger Jalonen.

Han ser många likheter mellan sannfinländarnas och Suomen Sisu- medlemmarnas retorik och de stora internationella islamfientliga aktörernas budskap. (se länksamlingen nedan).

-Jag tycker att den här finländska subkulturen är en sorts metastas av den internationella islamfientliga rörelsen. De lägger fram samma nyheter, t.ex. om en muslim begår ett brott någonstans i Europa, säger Jalonen.

Olli Immonen är en av de Suomen Sisu-medlemmar som blev invalda i riksdagen. På Suomen Sisus diskussionsforum bad Immonen i februari om information om FDL. Han berättade också att han tycker att mediabilden av EDL är felaktig, och säger att han gärna står för den åsikten om media hör av sig.

Men när Spotlight kontaktar Immonen, så är det annat ljud i skällan. Han drar sig ur den redan bokade intervjun, med motiveringen att Yle ändå inte kan behandla islamfientligheten neutralt, eftersom lagstiftningen påbjuder att vi ska verka för mångkulturalism. Immonen hälsar i alla fall per e-post att han inte tycker att islamkritiska organisationer är något problem. Däremot tycker han att islamiseringen av Europa är en av de största utmaningarna i dagens västerländska samhälle.

Mera Sisu i Sannf

Forskare Jussi Jalonen förutspår att om de tidigare Suomen Sisu-aktiva stiger inom partihierarkin, så kommer sannfinländarna att bli en allt mer urban och stads- eller förortspopulistisk rörelse. Det skulle leda till att partiet blir en tydligare högerradikal organisation (jfr. Sverigedemokraterna).

Den utvecklingen har redan startat. I början av maj meddelade sannfinländarna att Matias Turkkila (Homma-forums grundare, står Suomen Sisu-kretsen nära) blir chefredaktör för sannfinländarnas partitidning. Det återstår att se om Jalonen blir sannspådd.

Marko Hietikko

Spotlight torsdag 10.5 kl.21.30 i YLE Fem.

_____________________________________________

Uusi Suomi: Perussuomalaisten yhteys äärijärjestöön: ”Merkittävissä asemissa”

Islaminvastainen liike Finnish Defence League haastaa perussuomalaisten johtoon kuuluvan Matti Putkosen toteuttamaan uhkauksensa ja erottamaan perussuomalaisista liikettä kannattavat jäsenet. FDL sanoo Putkoselle lähettämässään julkisessa kirjeessä, että ”puolueessanne ja sen merkittävissä asemissakin on monia ihmisiä jotka kannattavat liikettämme”.

Matti Putkonen sanoi eilen Ylen Spotlight-ohjelman haastattelussa, että perussuomalaiset ei halua olla missään tekemisissä Finnish Defence Leaguen kanssa.

–Me emme hyväksy tätä kyseistä järjestöä ja pidämme sitä yhteiskunnan kannalta todella vaarallisena, sanoo Matti Putkonen.

Putkonen kiistää, että FDL:ssä olisi perussuomalaisia jäseniä. Hänen mukaansa joitakin perussuomalaisia on liitetty liikkeen Facebook-ryhmään pyytämättä. Yksi heistä on Ylen mukaan kansanedustajan Juha Eerolan avustaja Ulla Pyysalo, joka on liitetty myös uusnatsijärjestö Kansalliseen vastarintaan. Pyysalo kertoo eronneensa ryhmästä.

–Jos siellä on joku, joka on tietoisesti liittynyt kyseiseen järjestöön, niin se ei sen jälkeen ole meidän jäsen, Putkonen linjasi selkeästi.

Finnish Defence League kehottaa Putkosta seisomaan sanojensa takana.

–Jotta uhoamisenne ei jäisi pelkäksi entisen ay-rabulistin logiikalla tehdyksi henkselien paukutteluksi ja koska tiedämme, että puolueessanne ja sen merkittävissä asemissakin on monia ihmisiä jotka kannattavat liikettämme, ovat närkästyneet verbaalista ripulistanne ja jakavat rauhanomaisen ja lakia kunnioittavan näkökantamme kansalaisen oikeuteen harjoittaa kritiikkiä lakia ja hyvää makua kunnioittaen, haluamme ottaa sanasta miestä ja haastamme teidät täten lunastamaan väittämänne ja erottamaan kaikki FDL:n jäsenet puolueestanne, liikkeen tiedotteessa todetaan.

FDL toteaa, että se ei ole ”persuvastainen liike”.

–Tämä haaste on osoitettu yksinomaan teille [Putkoselle] henkilökohtaisena haasteena saamaan puolueenne tuki uhonne taakse ja ryhtyä sanoista toimeen, FDL kirjoittaa.

Perussuomalaisten kansanedustajista muun muassa James Hirvisaari julistaa voimakkaasti islaminvastaista sanomaa. Mediakriittisyydestään tunnettu Hirvisaari kuvaa Facebook-päivityksessään Spotlight-ohjelmaa "täydeksi sonnaksi".

Finnish Defence League kertoo olevansa rauhanomainen ”ihmisoikeuksien kansalaisjärjestö, joka puolustaa peräänantamattomasti kaikkien ihmisten oikeutta protestoida ei-muslimien elämään tunkeutuvaa radikaalia islamia vastaan”. FDL:n mukaan radikaalilla islamismilla on ”kuristusote monen maan muslimeista”, ja tämän he haluavat Suomessa estää.

Suomen FDL ei tiettävästi ole syyllistynyt väkivaltaan. Sen esikuvan, englantilaisen English Defence League -järjestön jäseniä sen sijaan on pidätetty muun muassa pommiuhkauksista ja väkivaltaisuuksista sekä vangittu moskeijaan kohdistuneesta murhapolttoyrityksestä.