tiistai 29. toukokuuta 2012

MTV3: Siivousyrittäjä: Meillä ei orjuuteta

MTV3: Siivousyrittäjä: Meillä ei orjuuteta 29.5.2012
Iltalehti/STT: Ihmiskauppaepäily siivousfirmoissa siirtyy syyteharkintaan 25.5.2012

Toimitusjohtaja vastaa rajavartiolaitoksen ihmiskauppa- ja työsyrjintäepäilyihin. Rajavartiolaitos epäilee pääkaupunkiseudun bussivarikoilla siivoavan yrityksen sekaantuneen työperäiseen ihmiskauppaan.

Tutkittavana olevaan rikoskokonaisuuteen liittyy kaksi siivousalan yritystä. Ihmiskaupassa uhrin hyväksikäyttö perustuu kokonaisvaltaiseen työn ja vapaa-ajan kontrolliin, eikä uhrilla ole mahdollisuutta lähteä työstä.

Espoolaisessa yrityksessä työskentelee 50 srilankalaista siivoojaa.

Espoolaisen siivousfirman toimitusjohtaja Anneli Johanssonin mukaan heidän yrityksessään ei orjuuteta työntekijöitä. Sen sijaan Johansson väittää Suomen valtion orjuuttavan turvapaikanhakijoita estämällä työn teon.

Myös maahanmuuttajien työllistäminen on tehty vaikeaksi. Firman maine on yrittäjän mukaan jo mennyt. Kukaan Johanssonin asiakkaista ei kuitenkaan ole vielä irtisanonut sopimustaan.

Rajavartiolaitos kiistää kovat otteet

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi viime huhtikuussa rajavartiolaitoksen käyttäneen tapauksen tutkinnassa poikkeuksellisen kovia otteita. Johansson on huolissaan työntekijöiden oikeusturvasta. Johanssonin mukaan srilankalaisten tulkkina on käytetty kehnosti tamilien kieltä taitavaa malesialaista tulkkia. Työntekijät eivät myöskään ole saaneet avustajaa mukaan kuulusteluihin.

Tutkinnanjohtaja Jyri Siitari kiistää Johanssonin syytökset ja toteaa srilankalaisten kohtelun olleen asiallista. Tamili on harvinainen kieli ja sitä puhuvat ovat Suomessa tiiviissä yhteydessä toisiinsa. Tulkiksi pestattiin ainoa saatavilla oleva riippumaton tamilintaituri. Siitari kiistää täysin, että avustaja olisi evätty. Kyse on Johanssonin mainitsemissa tapauksissa ollut puhuttamisesta, ei kuulustelusta.

Työntekijät ovat toimitusjohtaja Johanssonin mukaan kiinniottojen ja autossa pidettyjen kuulustelujen jäljiltä henkisesti rikki.

Esimerkiksi työnjohtaja on ollut vangittuna, mutta vapautettu odottamaan jutun pääkäsittelyä. Johansson luottaa kuitenkin edelleen työnjohtajaansa. Työpaikka on olemassa, mutta mies on terveydellisistä syistä lomalla.

Srilankalaisia asuu kavereiden nurkissa

Kaikkien työntekijöiden on todettu olevan maassa laillisesti. Osa asuu työsuhdeasunnoissa, joiden vuokra pidätetään palkasta. Osa on hankkinut asuntonsa itse. Siitari kertoo, että srilankalaisia asuu myös alivuokralaisena työtovereiden nurkissa.

Siivousfirman toimitusjohtajaa Johanssonia epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä ja kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Rajavartiolaitoksen esitutkinta on viime viikolla saatu päätökseen ja epäily siirtyy syyteharkintaan.

Jutun pääkäsittely alkaa Vantaan käräjäoikeudessa elokuussa.

Katso 45 minuuttia -ohjelman juttu 11.4.

___________________________________

Iltalehti/STT: Ihmiskauppaepäily siivousfirmoissa siirtyy syyteharkintaan

Kahteen siivousfirmaan liittyvä epäily ihmiskaupasta ja laittomasta maahantulon järjestämisestä etenee syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastoon.

Rajavartiolaitos on saanut päätökseen esitutkinnan jutussa. Rajavartiolaitos epäilee, että laittomasti maahantuotujen srilankalaisten haavoittuvaa asemaa on käytetty hyväksi työn teettämisessä ja rekrytoinnissa pääkaupunkiseudulla.

Rikoksesta epäillään kahdeksaa ihmistä. Rikosnimikkeinä on muun muassa törkeä laittoman maahantulon järjestäminen, ihmiskauppa, rahanpesu ja kiskonnantapainen työsyrjintä. Ihmiskaupan asianomistajina on kolme ihmistä ja kiskonnantapaisen työsyrjinnän asianomistajina 29 ihmistä.

Epäillyistä kaksi srilankalaista on ollut vangittuna vuodenvaihteesta. Aiemmin vangittuna ollut toisen yrityksen työnjohtaja on vapautettu odottamaan jutun pääkäsittelyä.