keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Aamulehti: Thaipoimijat pyytävät apua Suomen hallitukselta

Aamulehti: Thaipoimijat pyytävät apua Suomen hallitukselta 25.9.2013

Marjayrityksen kanssa riitautuneet thaipoimijat pyytävät Suomen hallitukselta apua, jotta he saisivat palkkasaatavansa ennen paluuta kotimaahansa. Marjanpoimijoiden mukaan kaksikymmentä heistä ei ole vielä saanut rahojaan poimimistaan marjoista.

Suomen hallitukselle osoittamassaan kirjeessä poimijat pyytävät, että heidän tapauksensa käsitellään Suomen oikeuskäytäntöjen mukaan. He vaativat, että Ber-Ex maksaisi ansaitut palkkiot ilman kuluvähennyksiä.

Thaipoimijat pyytävät kirjeessään myös, että marjanpoimijoiden oikeusturvaa parannettaisiin, koska nyt taloudellinen riski on poimijalla. Osa viidestäkymmenestä Ber-Exin kanssa riitautuneesta poimijasta on työskennellyt aiemminkin Suomessa. Heidän mukaansa marjakilon hinta oli tänä vuonna selvästi aiempaa alhaisempi.

Myös Luonnontuoteteollisuusyhdistyksen puheenjohtaja Vernu Vasunta myöntää, että thaipoimijat ovat epävarmassa asemassa.

– Kun poimijat tulevat Suomeen, heillä ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä heille marjakilosta maksetaan. Siihen vaikuttavat niin monet asiat, ettei kukaan voi ennustaa marjan hintaa, Vasunta sanoo.