lauantai 7. syyskuuta 2013

Yle: Pilviä ei pelota - Emiraateissa edessä erilainen elämä

Yle: Pilviä ei pelota - Emiraateissa edessä erilainen elämä 7.9.2013

Moni voisi arastella hyppyä suomalaisesta pikkukunnasta miljoonien ihmisten Arabiemiraatteihin. Pilvi Kivijärvi kohtasi kuitenkin vuosia sitten opiskelijavaihdossa miehen, jonka "hehkuvan hymyn" perässä hän on valmis suureen elämänmuutokseen. Häät ovat pian edessä - appivanhemmat hän on nähnyt vasta kuvista ja videolta.

Seinällä roikkuu itse tehty hääpuku, matkalaukku on avoimena lattialla. Veteliläinen Pilvi Kivijärvi valmistautuu syys-lokakuussa Omanissa pidettäviin häihin sekä muuttoon Abu Dhabiin. Päätös uuteen kulttuurin astumisesta syntyi yhteisenä päätöksenä eikä se ollut missään vaiheessa pariskunnan ainoa vaihtoehto.

Pari tapasi useita vuosia sitten, kun he opiskelivat Yhdysvalloissa. He kohtasivat Kivijärven vaihto-opiskelun ensimmäisenä päivänä yliopistolla.

- Ajattelin heti, että tässä ihmisessä on jotakin erityistä. Ystävällisyyden lisäksi mieleeni jäi hänen hehkuva hymynsä. En ollut koskaan nähnyt mitään vastaavaa!, Kivijärvi muistelee.

Kivijärven vaihto-opiskelun jälkeen he elivät useamman vuoden etäsuhteessa. Pariskunta piti yhteyttä verkossa ja tapasi aina silloin tällöin lomilla. Eri kulttuureista tulevia ihmisiä yhdisti erityisesti samanlainen huumorintaju.

Kauhutarinoita uudesta kodista

Kivijärvi on saanut kuulla paljon kauhutarinoita ja pelottelua uudesta kotimaastaan. Hän kuitenkin uskoo, että ainakin perheen kesken vältytään suurilta konflikteilta. Jännitystä kuitenkin lisää se, että hän ei ole vielä tavannut heitä.

- Kihlattuni perhe ei ole kovin konservatiivinen, mikä helpottaa tilannettamme. He ovat myös suhteellisen monikulttuurisia ja tottuneet kansainvälisyyteen, koska esimerkiksi kihlattuni veli on naimisissa amerikkalaisen naisen kanssa.

Kivijärvi kuitenkin myöntää, että hänen elämänsä muuttuu. Suurin kulttuurinen ero on hänen mukaansa se, että naiset ja miehet eivät ole hänen uudessa kotipaikassaan kovinkaan paljon tekemisissä. Suomessa naiset ja miehet kaveeraavat vapaa-ajalla, mutta uudessa kotimaassa tilanne on toinen. Toinen merkittävä asia liittyy yksityisyyden rajaan - Suomessa ja Arabiemiraateissa ei voi puhua samoista asioista julkisesti.

- Arabiemiraateissa esimerkiksi oma keho on huomattavasti yksityisempi asia kuin länsimaissa. Toisaalta vaikkapa uskonto on siellä julkisempi asia kuin Suomessa.

Kivijärvi aikoo pukeutua samalla tavoin kuin paikalliset naiset.

- En halua näyttää kotikaupungissani turistilta! Suomessa huiviin pukeutumalla erottuu, mutta tuolla se on toisin päin. Koen, että Abu Dhabissa voin pukeutua aikaisempaa naisellisemmin. Se on minulle vapauttava kokemus.

Mies ja nainen menevät naimisiin erikseen

Jos pariskunta saa itse päättää, heidän tulevat häänsä ovat pienet. Suurin ero suomalaisiin häihin on se, että miehet ja naiset kertovat suostumuksensa avioliittoon eri aikaan.

- Vihkijä keskustelee naisen kanssa etukäteen ja kysyy, haluaako nainen mennä naimisiin. Tämän vuoksi varsinaisessa avioliiton solmimistilanteessa nainen ei ole läsnä. Mies kertoo suostumuksensa siis muutaman tunnin viiveellä.

Kivijärven yllä ei nähdä suomalaisille tuttua valkoista hääpukua.

- Siellä monilla on kaksi hääpukua – moskeijassa paikallisesti perinteisempi ja juhlassa länsimaisempi. Halusin kuitenkin säästää ja käyttää yhtä itse tekemääni pukua, joka sopii molempiin tilaisuuksiin.

- Erilaista sikäläisten ja suomalaisten häiden välillä on myös se, että naiset ja miehet juhlivat naimisiinmenoa erikeen. Esimerkiksi vihkimistä seuraavana päivänä on naisten juhla, johon miehet osallistuvat vasta loppupuolella. Naisten juhla on se, joka syö kaikki rahat, Kivijärvi naurahtaa.

Häiden jälkeen koittaa arki, jota pariskunta viettää Abu Dhabissa. Kivijärvi on ammatiltaan kuvataitelija.

- Aion jatkaa töitä vanhaan malliin, eli teen esimerkiksi kuvituksia ja maalauksia myyntiin. Kaupungissa on myös paljon erilaisia museohankkeita, jotka vaikuttavat kiinnostavilta.