Yle: Peruskoulupohjaisista työpaikoista käydään kovaa kisaa 2.9.2013
Vähäisen koulutustaustan omaaville soveltuvien työpaikkojen määrä laskee jatkuvasti ja niistä kisaamaan on ilmestynyt kasvava joukko maahanmuuttajia ja opiskelijoita. Yli kolmekymppisistä työikäisistä suomalaisista melkein puolella miljoonalla on taskussa vain peruskoulun päättötodistus.
Kilpailu vähän koulutusta vaativista töistä on koventunut. Peruskoulupohjaisten työpaikkojen määrä on lyhyessä ajassa romahtanut, mutta työvoimasta huomattava osa on yhä peruskoulun varassa.
Helsingin Itäkeskuksen Työ- ja elinkeinotoimistossa työskentelevä asiantuntija Tuula Heiskanen kertoo, että monista perusasteen töistä on käyty kovaa kilpailua jo pitkään.
- Jokaiseen työpaikkaan on tosi monta hakijaa. Kuulee näitä sanontoja, että kun siellä oli lähes 200 hakijaa, niin mitenkähän minun paperini siinä joukossa.
- Tässä puhutaan myyntityöstä, varastotyöstä, ihan tällaisista perustehtävistä, Heiskanen kertoo.
Peruskoulupohjaisten työpaikkojen määrä on lyhyessä ajassa romahtanut. Vielä 1980-luvun lopulla perusasteen työpaikkoja oli noin 900 000. Nyt niitä on lähemmäs 300 000 ja lasku jatkuu.
Näistä työpaikoista on kiinnostunut iso joukko työntekijöitä, joiden opintie on jäänyt peruskouluun, kertoo Tilastokeskuksen heinäkuussa eläköitynyt kehittämispäällikkö Pekka Myrskylä.
- Se joukko vielä tavallaan kasvaa paria kolmeakin kautta. Meille tulee joka vuosi nettona parikymmentätuhatta maahanmuuttajaa, joilla tavallaan opintoja ei ole tai me ei saada niistä tietoja, jolloin he jäävät tähän perusasteen luokkaan. Lisäksi opiskelijoiden työssäolo on kasvanut hyvin nopeaa vauhtia ja nyt jo melkein 300 000 opiskelijaa on töissä opiskelujen ohessa.
"Liioittelua, ettei hanttihomma kelpaisi"
Yli kolmekymppisistä työikäisistä suomalaisista melkein puolella miljoonalla on taskussa vain peruskoulun päättötodistus. Tutkinnon hankkimista vaikeuttaa koulutustakuu, joka antaa nuorisolle ohituskaistan oppilaitoksiin.
- Koko ajan vähenevistä töistä - siis vähenevästä kysynnästä - kilpailee kasvava työhaluisten joukko, eli omat heikosti koulutetut ja muualta tulevat, Myrskylä sanoo.
Yhä suurempi osa matalan koulutustason töistä on erilaista pätkää, osaa tai silppua, jonka vastaanottaminen voi olla sosiaalituella elävällä hankalaa.
TE-toimistossa työskentelevän Tuula Heiskasen mukaan on kuitenkin liioittelua sanoa, etteivät hanttihommat enää kelpaisi suomalaisille.
- Monella työttömyyden alkuvaiheessa on semmoinen kynnys, että en minä nyt ihan mitä tahansa lähde tekemään, sen verran olen jo työkokemusta hankkinut. Mutta jos töitä ei ole nyt niin mennään kauppaan täyttämään hyllyjä ja siivoamaan, mitä kyllä välillä neuvonkin asiakkailleni.