keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Turun Sanomat: Essayah: Vihapuhe ja asiallinen uskontokritiikki osattava erottaa

Turun Sanomat: Essayah: Vihapuhe ja asiallinen uskontokritiikki osattava erottaa 18.9.2013

Europarlamentaarikko Sari Essayah´n (KD, EPP) mielestä on erittäin tärkeää, että Suomessa puututaan ja reagoidaan rasistisiin tekoihin, kuten kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

– Keski-Pohjanmaan käräjäoikeuden tiistainen päätös kertoo aivan oikein siitä, että Suomessa ei hyväksytä rasistisia tekoja eikä haluta antaa sijaa antisemitismin kasvulle.

Viime kesäkuussa EU:n neuvosto julkaisi uskonnonvapauden edistämistä koskevat suuntaviivat, jotka painottavat EU:n tahtoa edistää jokaisen ihmisen uskonnon- ja omantunnonvapautta kaikkialla, yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti ja ilman syrjintää.

– Suuntaviivoissa erotellaan selkeästi väkivaltaan yllyttävä vihapuhe ja uskontoa kritisoiva puhe. Kaikkia katsomuksia on saatava arvioida, ja viisas osaa tehdä sen tavalla, jossa toisen uskonnollisia tunteita ei tarkoituksellisesti loukata. Uskonnonvapauteen myös ehdottomasti kuuluu oikeus vaihtaa uskontoa, sekä oikeus rauhanomaisesti kertoa omasta uskonnostaan ja uskostaan muille, Essayah muistuttaa.

Vuosi sitten Euroopan parlamenttiin muodostettiin meppien antisemitismin vastainen verkosto, jossa myös Sari Essayah toimii.