maanantai 23. syyskuuta 2013

Yle: Sisäministeri: Suomi-yhteys Nairobissa ei yllättäisi

Yle: Sisäministeri: Suomi-yhteys Nairobissa ei yllättäisi 23.9.2013
Yle: Supo Nairobin iskun suomalaisyhteyksistä: Emme voi vahvistaa
Ilta-Sanomat: Suomen somaliliitto: Ismael Galed ei ole tuttu nimi

Viime keväänä suojelupoliisille myönnettiin 1,6 miljoonan euron tasokorotus terrorismin torjuntaan. Suojelupoliisin tiedossa on ihmisiä, jotka ovat lähteneet esimerkiksi Syyrian sisällissotaan. Tiedossa on myös yhteydenpito terroristijärjestöihin.

Elokuussa julkaistussa sisäministeriön väkivaltaisten ääriliikkeiden tilannekatsauksessa nostettiin esille se, että Suomessa asuvia musliminuoria on osallistunut islamilaisissa maissa aseellisiin konflikteihin kuten esimerkiksi Syyrian sisällissotaan. Tällaisia tapauksia on muutamia.

Lauantaina alkaneeseen Nairobin terrori-iskuun osallistuneista yhdellä on kerrottu olevan yhteys Suomeen. Suojelupoliisi selvittää asiaa eikä vielä vahvista mitään tietoja, joita on liikkunut mikroblogipalvelu Twitterissä.

- Jos Suomi-yhteys todettaisiin, se ei olisi yllätys viranomaisille, sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) muistuttaa.

Suojelupoliisilla on tieto, että on ihmisiä, jotka ovat matkustaneet konfliktialueille ja pitäneet yhteyttä kansainvälisiin terroristijärjestöihin kuten somalialaiseen al-Shabaabiin, joka on sanonut tehneensä iskun nairobilaiseen kauppakeskukseen.

Räsäsen mukaan Suomen uhka-arviota mahdollisesti päivitetään, kunhan Kenian tapahtumien taustat selvitetään.

Viime kevään kehyspäätöksessä suojelupoliisille myönnettiin 1,6 miljoonan euron tasokorotus terrorismin torjuntaan.

_________________________

Yle: Supo Nairobin iskun suomalaisyhteyksistä: Emme voi vahvistaa

Twitterissä julkaistun viestin mukaan Kenian Nairobin iskuun olisi osallistunut Helsingissä asuva mies. Tietoa ei ole vahvistettu mistään lähteestä.

Suojelupoliisi ei vahvista mikroblogipalvelu Twitterissä liikkunutta tietoa, jonka mukaan Kenian Nairobissa tehdyssä iskussa olisi ollut mukana Helsingissä asuva mies.

– Olemme selvittäneet asiaa eilisestä lähtien, kertoo suojelupoliisin viestintäpäällikkö Liinu Lehto.

Lehto ei osaa arvioida, kuinka kauan tiedon varmistaminen kestää.

Samalla hän huomautti, että monasti taistelijat ottavat käyttöön taistelunimiä, joita ei voida varmistaa.

Twitterin mukaan iskussa olisi ollut mukana Helsingissä asuva 23-vuotias mies. Tiettävästi Somalian islamistikapinallisten al-Shabaab-ryhmän nimissä julkaistussa viestissä on nimiä myös Yhdysvalloista, Britanniasta ja Keniasta.

_________________________

Ilta-Sanomat: Suomen somaliliitto: Ismael Galed ei ole tuttu nimi

Suomen somaliliiton puheenjohtaja Arshe Said sanoo, että al-Shabaabin Twitter-tilillä Westgaten tavarataloiskuun osallistuneiden terroristien nimilistassa mainittu Ismael Galed on Suomen somaliyhteisössä vieras nimi.
- Ei ole tuttu kaveri. Yritämme vielä selvittää, kuka hän on ja onko hän suomen somalilainen vai missä hän on, Said sanoo.

Suomen somaliliiton varapuheenjohtaja Abdulrahman Abdi Ragen tietojen mukaan Suomesta ei ole kukaan mennyt al-Shabaabin riveihin.

Hän tosin arvelee, että lähtijät eivät kertoisi asiasta hänelle.

- Ne, jotka lähtevät, ovat väärällä tiellä hän sanoo.

Al-Shabaabin väitetyllä nimilistalla on yhden suomalaisen ja kahden ruotsalaisen nimet. Lista poistettiin Twitteristä yön aikana.