torstai 19. syyskuuta 2013

Svenska Yle: Spotlight: Nationalsocialismens soldater

Svenska Yle: Spotlight: Nationalsocialismens soldater 19.9.2013

Nordiska Motståndsrörelsen har som mål att skapa en nordisk, nationalsocialistisk stat. För dem är våld ett politiskt verktyg, och de förbereder sig för revolutionen som ska krossa dagens demokratiska system.

Den revolutionära nazistorganisationen Finska Motståndsrörelsen blev känd för största delen av finländarna i slutet av januari i år. Tre av organisationens aktivister kom till en diskussion om boken Ytterhögern i Finland. När de inte blev insläppta bröt ett slagsmål ut. En person blev knivhuggen.

Polisen grep snabbt två av aktivisterna. Den tredje, som misstänks vara skyldig till knivhuggningen, är fortfarande på fri fot. Han är efterlyst, men så länge han håller sig undan, så står polisutredningen stilla.

Hemma hos en av de gripna männen hittade polisen ett register med namn, bilder och personuppgifter på över 300 personer. Registret kartlade deras politiska, samhälleliga och religiösa övertygelser - och delade in dem i 10 olika kategorier som "vänster", "judar", "rasförrädare", "elit " o.s.v.

Flera våldsdåd

Knivhuggningen gjorde Finska Motståndsrörelsen känd, men den har existerat i flera år. Organisationen är en del av Nordiska Motståndsrörelsen, och dess medlemmar har också tidigare gjort sig skyldiga till våldsdåd.

2010 angrep tre medlemmar Pride-paraden i Helsingfors med rökbomber, tårgas och pepparspray - de blev dömda för bl a 88 fall av misshandel.

I april 2011 var tre medlemmar inblandade i ett slagsmål vid en valstuga i Uleåborg. De angrep samlingspartistiska riksdagsvalskandidater.

I juli 2012 slog en av Finska Motståndsrörelsens medlemmar till igen. Dan Koivulaakso, en av de tre författarna till Ytterhögern i Finland, var i Uleåborg för att tala på North Pride om vilket hot ytterhögern utgör mot sexuella minoriteter. När han tittade ut i tamburen före föreläsningen skulle börja fick han pepparspray i ansiktet. Den man som misstänktes för angreppet på Dan Koivulaakso är samma man som misstänks för knivhuggningen i Jyväskylä, och han var också inblandad i valstugebråket året innan.

Liten men militant organisation

Finska Motståndsrörelsens historia börjar 2003 när 17-åriga Henrik Holappa från Uleåborg skriver brev till en nästan 40 år äldre fånge i USA. Richard Scutari var medlem i den nazistiska terrororganisationen The Order, och när han blir kontaktad av Holappa har han suttit i fängelse i nästan 20 år för flera grova brott. Scutari blir Holappas nationalsocialistiska mentor, och den ideologiska korrespondenskursen pågår i flera år.

Det är på förslag av Richard Scutari som Holappa några år senare kontaktar Svenska Motståndsrörelsen och startar en finländsk dotterorganisation 2008.
Hösten 2012 lämnade Holappa ledarposten i Finland, men han är fortfarande aktiv inom rörelsen. Holappa bor nu i Sverige med sin familj och arbetar för moderorganisationen.

Finska Motståndsrörelsen har mellan 30 och 40 aktiva medlemmar, och räknar man in stödmedlemmarna och de som befinner sig i den yttre kretsen runt organisationen så är de kring ett par hundra personer. De är alltså ingen underjordisk armé, men myndigheterna tar dem ändå på allvar. De är en fanatisk, revolutionär rörelse som tränar såväl obeväpnad som väpnad kamp och överlevnad i naturen. De arbetar systematiskt och långsiktigt med att utveckla sin verksamhet, och de har bevisligen genomfört våldsbrott som planerats i förväg.

Skypo tystlåten, Säpo talar

Det är Skyddspolisen som håller koll på den finländska extremismen, men de är fåordiga i sina kommentarer om Finska och Nordiska Motståndsrörelsen.

-Vi känner till den här finska organisationens verksamhet och dess bakgrund, men av operativa orsaker vill vi inte gå in på vår uppfattning om dem, säger överinspektör Tuomas Portaankorva.

I moderorganisationens hemland Sverige är Säkerhetspolisen mera frispråkiga när det gäller Motståndsrörelsen.

- Svenska Motståndsrörelsen är den aktör inom den svenska vit makt-miljön som tydligast talar om revolution och väpnad kamp, och som också har en militär framtoning, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker vid svenska säkerhetspolisen.

Det handlar alltså om samma organisation i Sverige, Finland, Norge - och sedan några veckor också i Danmark. I många sammanhang kallar man sig numera för Nordiska Motståndsrörelsen. Enligt Hagström är det i linje med organisationens mål. Motståndsrörelsen vill skapa en vit, nordisk, strikt hierarkisk stat, och den tänker göra det genom väpnad kamp och revolution. Enligt den bedömning som Säpo gör har rörelsen i dag inte förmåga att uppnå det målet.

Hotar individer, inte samhället

- Utifrån ett demokratiskt perspektiv är de ganska ofarliga, men å andra sidan har människor blivit grovt misshandlade och mördade, och andra har fått sina liv förstörda av Svenska Motståndsrörelsens aktivister, säger Kim Fredriksson, som i 18 år var en del av den svenska extremhögern. För ett år sedan hoppade han av, och i dag beskriver han sig själv som antifascist. Kims karriär inom den nationella rörelsen, som han själv kallar den, började som tonårig skinnskalle i nazistorganisationen Blood & Honour, för att sedan fortsätta inom Nordisk Ungdom och Nationaldemokraterna, och under olika perioder som oberoende nationalist. Han har aldrig själv varit medlem i Motståndsrörelsen, men har följt dem på nära håll inom samma nationalistmiljö. Fredriksson säger att det är främst Motståndsrörelsens politiska motståndare som är i farozonen.

En av de motståndarna är Mathias Wåg. Han har en bakgrund i den antirasistiska rörelsen, och Antifascistisk Aktion. I dag ingår han i en grupp frilansjournalister som kallar sig Researchgruppen och gräver kring extremhögern, och han har följt med Nordiska Motståndsrörelsen ända sedan början. Han säger att Motståndsrörelsen huvudsakligen utgör en fara för vanligt folk på de ställen där de genomför sina möten.

-Ofta har de förberett sig med knivar och backar med tomma läskflaskor, och så väntar dom på att någon ska börja bråka med dem. Oftast handlar det om vanliga mänskor som går förbi, ifrågasätter, säger emot, pekar finger åt dem. Det tolkar de som ett angrepp, och går direkt till attack med knivar och flaggstänger, säger Mathias Wåg.

Ledaren nazist sedan 90-talet

Wåg säger att organisationen har sina rötter i Svergedemokraternas ungdomsorganisation Nationell Ungdom, som i slutet av 90-talat blev kapad av en grupp äldre nynazister. De var f.d. skinnskallar med kriminell bakgrund som i början av 90-talet hade skapat det nazistiska terrornätverket Vitt Ariskt Motstånd, och begått både vapenstölder och bankrån för den ideologiska kampen. Ledaren för Vitt Ariskt Motstånd, Klas Lund, är i dag obestridd ledare för Nordiska Motståndsrörelsen.

I en kartläggning gjord av den antirasistiska tidskriften Expo för några år sedan visade det sig att också flera andra medlemmar är tungt kriminellt belastade.

-En betydande andel av aktivisterna hade gjort sig skyldiga till olika former av kriminalitet. Allt var inte kopplat till politiska aktioner. Det var våld, vapeninnehav och hets mot folkgrupp, men även andra typer av småbrott, säger redaktör Anders Dalsbro på Expo.

I Finland har ingen heltäckande kartläggning gjorts, men flera kända medlemmar har straffregister, och en del av våldsbrotten verkar ha direkt rasistiska motiv.

Gäst hos Motståndsrörelsen

Camilla Rågfors är en av de få utomstående som har blivit inbjudna till Svenska Motståndsrörelsen interna tillställningar. Rågfors egen bakgrund är minst sagt färggrann. I dag kallar hon sig socialdemokrat, men hon har ett förflutet inom Sverigedemokraternas Värmlandsdistrikt. Själv säger hon att det var hatmentaliteten som fick henne att gå - allt handlade bara om islam. Efter det fick hon kontakt med Motståndsrörelsen via sociala medier.

Därför åkte Camilla Rågfors till Bollnäs för att följa med Nordiska Motståndsrörelsens demonstration. Största delen av deltagarna var svenskar, men bland fan- och banderollbärarna fanns också folk från Finland och Norge. Hela dagen och kvällen umgicks Rågfors med medlemmarna i Motståndsrörelsen.

- När jag pratar med dem är det ideologin jag ser, mer än det våldsamma. Men som dom själva säger i sin aktivisthandbok så är det viktigaste för dem att tro på kampen. Det viktigaste vapnet för dem är inte en kniv eller k-pist, utan det är en fanatisk nationalsocialist, säger Rågfors.

Framtidsutsikter

Nordiska Motståndsrörelsen är i dag en militant, men liten organisation. Den försöker aktivt expandera till nya länder. Expos Anders Dalsbro ser en tillväxtpotential i Finland, Norge och Danmark, men tvivlar på att moderorganisationen i Sverige kommer att växa. Mathias Wåg tror att expansionen beror på att organisationen är så marginell i Sverige. Han tror att de baltiska länderna står näst i tur.

Dan Koivulaakso ser två möjliga framtidsscenarier för Finska Motståndsrörelsen. Antingen försöker de bli en massrörelse, och då måste de välja en mera populistisk linje. Eller så blir de frustrerade när expansionen misslyckas, vilket leder till ännu grövre våldsdåd.

Koivulaaksos medförfattare Mikael Brunila säger att organisationen som sådan är mindre viktig med tanke på framtiden. Han ser medlemmarna som de viktiga. Motståndsrörelsen blir en sorts plantskola för dem.

-De lär sig använda våld, de lär sig ideologisk debatt, de lär sig hur man organiserar sig politiskt. De färdigheterna tar de med sig när de eventuellt går vidare till någon annan ytterhögerorganisation, säger Brunila.

Redaktör Marko Hietikko.
Yle Fem 19.9.2013 kl. 21.30