keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Päivi Räsänen: Suomi voisi ottaa vastaan useita satoja syyrialaispakolaisia

Päivi Räsänen: Suomi voisi ottaa vastaan useita satoja syyrialaispakolaisia 18.9.2013
Yle: Räsänen: Suomeen 500 pakolaista Syyriasta
Verkkouutiset: Kokoomuksen Satonen ja Mäkelä: Kunnille mahdollistettava syyrialaisten kotouttaminen

Syyrian konflikti on jatkunut jo lähes kaksi ja puoli vuotta ja vaatinut noin 100 000 kuolonuhria. Kriisin keskellä miljoonat ihmiset ovat myös joutuneet lähtemään kodeistaan. YK:n pakolaisvaltuutetun toimiston UNCHR:n mukaan Syyriasta paenneita pakolaisia on jo kaksi miljoonaa. Näiden lisäksi maan sisäisiä pakolaisia on arviolta yli neljä miljoonaa.

Sisäministeriössä on huolestuneena seurattu tilanteen heikkenemistä ja samalla on käyty jatkuvia keskusteluja UNHCR:n kanssa siitä miten Suomi voisi pakolaistilanteessa auttaa. Pyynnöstäni sisäministeriö käynnisti kesällä varautumistyön sen miettimiseksi miten Suomi voisi Syyrian pakolaistilanteeseen vastata. Olemme sisäministeriön kautta mm. tarjonneet pakolaiskiintiön hätäkiintiön kohdentamista Syyrian pakolaisille sekä valmistelleet ensi vuoden kiintiön merkittävää kohdentamista Syyrian pakolaisille. Näiden toimenpiteiden lisäksi on sisäministeriön johdolla jatkuvasti valmisteltu vaihtoehtoja myös normaalin menettelyn ylittäville toimenpiteille.

Tilanteen edelleen kärjistyessä on nyt ilmeistä, että tässä poikkeuksellisessa tilanteessa auttaminen normaalin pakolaiskiintiön puitteissa ei ole riittävää, vaan nyt tarvitaan poikkeuksellisia normaalin 750 henkilön pakolaiskiintiön ylittäviä menettelyjä. Sisäministeriössä valmistellaankin nyt ehdotusta ensi vuoden pakolaiskiintiön väliaikaiselle kasvattamiselle Syyrian tilanteen johdosta.

Pidän mahdollisensa, että Suomi voisi jo heti ensi vuoden alussa vastaanottaa useita satoja pakolaisia, jotka ovat joutuneet pakolaiseksi Syyrian kriisin seurauksena. Myös taloudellisesti tiukkana aikana on Suomella oltava mahdollisuus auttaa lähimmäisiä keskellä äärimmäistä inhimillistä kärsimystä. Päätöksen pakolaiskiintiön mahdollisesta kasvattamisesta tekee hallitus yhdessä.


________________________________________

Yle: Räsänen: Suomeen 500 pakolaista Syyriasta

Sisäministeriössä valmistellaan parhaillaan syyrialaisten pakolaisten vastaanottamista Suomeen. Asian hallitukselle esittelevä sisäministeri Päivi Räsänen valmistelee ehdotusta, että Suomeen tulisi ensi vuonna satoja pakolaisia Syyriasta.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) valmistelee ehdotusta, jonka mukaan Suomeen voisi tulla ensi vuonna 500 pakolaista Syyriasta. Suomen ohella YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on esittänyt pyynnön kaikille maille, että pakolaisia otettaisiin normaalikiintiöitä enemmän.

Räsänen kertoo Yle Uutisille, että 200 pakolaista kohdennettaisiin 750 pakolaisen kiintiöön ja 300:aa henkilöä varten perustettaisiin lisäkiintiö. Räsäsen mukaan Suomen on ryhdyttävä lisätoimiin, koska hädänalaisia on autettava, vaikka Suomessa on taloudellisesti vaikeat ajat. Pakolaiset saisivat jatkuvan oleskeluluvan, mikä tarkoittaa käytännössä pysyvää oleskelulupaa Suomessa.

- Koska tuo Syyrian konflikti on edelleen paha ja tilanne ei ole millään tavalla rauhoittumassa, niin kyllä me tarvitsemme lisätoimenpiteitä, jotta voidaan hädässä olevia syyrialaisia auttaa.

Ministeri tähdentää, että hallitus päättää pakolaisten määrästä ja tilanne elää vielä, sillä vastuuministeriöitä on sisäministeriön lisäksi muitakin. Ulkoministeriöllä on keskeinen rooli kuten myös työ- ja elinkeinoministeriöllä, jolle kuuluu mm. pakolaisten kotouttaminen kuntiin.

Vielä ei ole Räsäsen mukaan päätetty, ratkaistaanko asia kotoutus- ja maahanmuuttopoliittisessa ministerityöryhmässä. Siitä käydään neuvottelu hallituksen sisällä aivan lähiaikoina.

Sisäministeriössä on Räsänen mukaan tehty jo kesällä laskelmia, mitä erilaiset ratkaisut maksaisivat. Hän huomauttaa, että ratkaisu on edullisempi, jos tulijoita ei sijoiteta vastaanottokeskuksiin, vaan suoraan kuntiin. Kustannukset ovat vuodessa noin 3 miljoonaa euroa , jos päädytään 300 pakolaisen lisäkiintiöön. Pääosin ne menisivät työ- ja elinkeinoministeriön momentilta.

Tilapäisen oleskeluluvan myöntäminen pakolaisille olisi myös mahdollista, mutta siinä tapauksessa he eivät suoraan pääsisi kuntien asukkaiksi tai kuntien palvelujen asiakkaiksi. Käytännössä vastaanotettavat sijoitettaisiin silloin vastaanottokeskuksiin, mikä olisi Räsäsen mielestä pakolaisille huonompi ratkaisu ja tulisi yhteiskunnalle kallimmaaksi kuin kuntiin sijoittaminen.

Rajalle tulevat syyrialaiset otettava vastaan

Räsänen torjuu kritiikin, että Suomi olisi pakolaisiin nurjasti suhtautuva maa kansainvälisesti verrattuna. Suomea sitoo samat kansainväliset sopimukset kuin muitakin maita, joten jos syyrialaiset hakeutuisivat Suomen rajoille, heidät olisi otettava vastaan.

- Suomesta ei tällä hetkellä kännytetä syyrialaisia turvapaikanhakijoita eli kaikki ne, jotka rajalle tulevat saavat turvapaikan. Sama käytäntö on Ruotsissa, se on vain vetovoimaisempi maa, huomauttaa Räsänen.

Ruotsi on ottanut vastaan 15 000 turvapaikanhakijaa, jotka saavat pysyvän oleskeluluvan. Räsäsen mielestä Suomessa voisi olla saman tilanne, jos täällä olisi syyrialaisten yhteisö. Suomeen on tänä vuonna tullut vain 72 turvapaikanhakijaa Syyriasta.

Saksa on puolestaan päättänyt ottaa vastaan 5 000 pakolaista kiintiön puiteissa. He saavat kahden vuoden tilapäisen oleskeluluvan. Saksa on ainoa maa, joka on tehnyt päätöksen kiintiöistä, sanoo Räsänen.

Syyrian väkivaltaisuuksia on paennut noin kaksi miljoonaa ihmistä, arvoi YK:n pakolaisavun järjestö UNHCR. Lapsia heistä on noin miljoona.

_________________________________

Verkkouutiset: Kokoomuksen Satonen ja Mäkelä: Kunnille mahdollistettava syyrialaisten kotouttaminen

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajat Arto Satonen ja Outi Mäkelä haluavat lisäpanostuksia kuntakorvauksiin syyrialaispakolaisten kotouttamisen varmistamiseksi.

- Hallituksen päätös nostaa tilapäisesti Suomen kiintiöpakolaisten määrää Syyrian kriisin vuoksi on tärkeä osoitus kansainvälisen vastuun kantamisesta hyvin poikkeuksellisissa oloissa, toteavat Arto Satonen ja Outi Mäkelä.

Satosen ja Mäkelän mielestä on tärkeää, että valtio varmistaa tässä yhteydessä myös sen, että syyrialaisten kotoutuminen Suomeen tulee onnistumaan.

Suomeen on otettu vuosittain 750 kiintiöpakolaista. Määrän säätelee pitkälti kuntien vastaanottokyky. Tällä hetkellä 300 pakolaista odottaa kunnista sijoituspaikkaa. Kunnille maksetaan kotouttamiskorvaus, jonka avulla kunnat voivat auttaa pakolaisten asuttamisessa, koulutuksessa ja kielenopetuksessa.

- Kotouttamiskorvaukseen on vähintäänkin tehtävä inflaatiotarkistus, jotta kuntien kiinnostus ottaa vastaan kiintiöpakolaisia paranee, Satonen toteaa.

Uudenmaan liiton puheenjohtajana toimivan Outi Mäkelän mukaan monissa Uudenmaan kunnissa keskustellaan kiintiöpakolaisten vastaanottomisesta, mutta ilman riittävää korvausta vastaus on usein kielteinen.