keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Hbl: Hotet kommer inte utifrån

Hbl, pääkirjoitus: Hotet kommer inte utifrån 25.9.2013

Vi måste motarbeta fördomar och rasism, både av mänskliga orsaker och för att invandring är en resurs, inte ett hot.

Hbl har i två olika artiklar (20.9. respektive 22.9.) berättat vilken vardagsrasism och intolerans människor med annan än vit hudfärg utsätts för i Finland.
Mohamed Sanoussi Bawa kunde aldrig resa till Gambia och träffa sin familj eftersom den markpersonal Lufthansa använder inte var kompetent nog att känna igen hans resedokument eller ens kontakta gränsbevakningen för att kolla dokumentet.
Maryan Abdulkarim och Ahmed Hassan berättade om hur de varje vecka möter aggressivitet, blir ifrågasatta och angripna. Abdulkarim och Hassan känner mycket konkret och obehagligt av hur atmosfären i Finland har förändrats och hur totalt okända personer anser sig ha rätt att angripa dem.

Det är svårt att veta vad som är värre – personal med mycket makt bakom sin servicedisk som inte kan eller vet tillräckligt och dessutom inte har kundkompetens, eller aggressiva och hatande finländare. Båda fenomenen är fullständigt förkastliga och farliga.
Vi bär alla på fördomar men vi har också alla ett ansvar för våra fördomar, att upptäcka dem, försöka förstå vad de bottnar i och att bekämpa dem.

Ilskan och aggressiviteten mot det som är främmande, eller som i Abdulkarims och Hassans fall ser främmande ut, bottnar i okunskap som föder rädsla. Världen och Finland förändras i en rasande takt och förändringen behandlar många omilt. Men globaliseringen med vidhängande större rörlighet i världen och strukturomvandling i vårt näringsliv är inte invandrarnas eller flyktingarnas och ännu mindre deras barns fel.
Hur kan man nå ut med kunskapen och skapa en medvetenhet och en insikt om att faran och hotet inte utgörs av dem som har en annan hudfärg eller andra traditioner? Det finns inget lätt svar. Alla sätt för att mota fördomar, intolerans och rasism måste användas för det mest hotfulla är när hatet och aggressiviteten växer.

Ord är viktiga, och ord blir handlingar. Det är för sent att reagera när hatet omvandlas till handlingar. Människor ska helt enkelt inte vara tvungna att stå ut med trakasserier i sin vardag. Forskare ska inte vara rädda för att uttala sig om sitt forskningsområde. Journalister ska inte behöva fundera på om det ska bli en artikel om ett angeläget ämne.
Det mänskliga priset är för högt. Det finns också ett annat pris. Invandringen är en resurs och historiskt har invandrare haft stor betydelse för Finland. Också emigrerande finländare har haft sin betydelse i form av minskad social oro då de som inte kunde få sin utkomst här hemma fick den på annat håll.
Intolerans och hat är ett hot mot Finland. Det måste motas på alla nivåer. Av det offentliga Finland, näringslivet, frivilligorganisationer och enskilda personer.