lauantai 7. syyskuuta 2013

Vantaan Sanomat: Tulevaisuus vaatii avoimempaa ajattelua

Vantaan Sanomat, pääkirjoitus: Tulevaisuus vaatii avoimempaa ajattelua 7.9.2013

Iäkkäiden ja ulkomaalaistaustaisten väestönosuudet kasvavat Vantaalla huomattavasti tulevaisuudessa (VS 4.9.).

Yli 75-vuotiaiden määrän ennustetaan kolminkertaistuvan ja yli 65-vuotiaiden lähes kaksinkertaistuvan vuoteen 2040 mennessä.

Vieraskielisten määrän ennakoidaan nousevan nykyisestä 22 000:sta 56 000:een ja väestönosuuden kasvavan 11:stä 23 prosenttiin.

Mitä muutokset merkitsevät Vantaalle? Ikäihmisille ja maahanmuuttajille suunnattuja kieli-, terveys-, virkistys- ja muita palveluja tarvitaan rutkasti lisää.

Tämä tuo hallinnolle talous- ja uudistumispaineita. Miten käy pitkän tähtäimen säästökuurin?

Jos ajatellaan tulevaa kulukuormaa, esimerkiksi äskettäiset omaishoidon tuen leikkaukset tuntuvat kyseenalaiselta ratkaisulta. Jatkossa hallinnon kannattaisi ennemminkin satsata omaishoidon tukemiseen, sillä jos ikäihmisiä ei voi hoitaa kotona, kasvava joukko pitää siirtää kalliiseen laitoshoitoon.

Vantaan pitää väistämättä etsiä yhä rohkeammin uusia keinoja, joilla palveluja järjestetään ja rahoitetaan.

Myös kasvavien väestönosien voimavarat on hyödynnettävä paremmin alueen hyvinvoinnin eduksi. On luotava uudenlaisia, tekijöitään elättäviä työpaikkoja ja -tapoja, jotta ikääntyvät ja uusvantaalaiset pääsevät työelämään ja jaksavat pysyä siinä.Työpaikoilla on syytä kohtuullistaa vaatimuksia. Työnantajilla ei ole enää varaa väheksyä kansainvälisiä tutkintoja tai vaatia erinomaista suomen taitoa maahanmuuttajilta, jos työtehtävässä pärjää englannillakin.

Vantaa ei toimi jatkossa, jos ahdasmielisyydelle ja rasismille annetaan sijaa.