keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Kouvolan Sanomat: Kongolaiset saavat tulla

Kouvolan Sanomat: Katri Mannonen: Kongolaiset saavat tulla 18.9.2013

Kouvolaan tulee tänä syksynä 20 kongolaista pakolaista. Tulokkaat ovat lapsiperheitä, ja he asettuvat asumaan kerrostalokoteihin Inkeroisiin ja Myllykoskelle.

Tämä uutinen on saanut osan ihmisistä näyttämään pahimmat puolensa.

Nimettömät kirjoittajat vyöryttävät Kouvolan Sanomien nettisivuille rivitolkulla esimerkiksi tällaista tekstiä:

”Järjetöntä tuoda tänne ihmisiä, jotka vaan kuluttavat vähiä verovaroja ja jo muutenkin ylikuormitettua terveydenhoitoa.”

”Laittakaa nyt hyvät päättäjät tietoa meille kaikille mitä tämän tulevan mamuperheen majoittaminen maksaa kaupungille!!! Opettajia (Suomen kansalaisia, ikänsä veroja maksaneet työtätekevät ihmiset) lomautetaan kun rahat on loppu. Miten voi olla rahat loppu jos kerran noita mamuja voidaan elättää täällä ja ottaa vielä niitä lisää?”

Ajat ovat täällä Kouvolassa nyt kovat, se on totta.

Kaupunki aikoo sanoa irti satoja työntekijöitä. Viimeksi toimipisteen sulkemisesta kertoi Fonecta. Työpaikka menee alta 90 ihmiseltä.

Silti on väärin kadehtia näitä kongolaisia pakolaisia. Heistä monet ovat joutuneet kokemaan raakaa väkivaltaa. He ovat eläneet vuosikausia pakolaisleirillä Ruandassa, jossa ruokaa on ollut liian vähän ja terveydenhoito on ollut puutteellista.

Meillä on varaa auttaa.

Sitä paitsi kulut maksaa valtio, ei Kouvolan kaupunki. Lisäksi muistuttaisin, että Kouvolan perussuomalaiset teettivät vuosi sitten selvityksen pakolaisten aiheuttamista kustannuksista. Lopputulos oli, että Kouvolan kaupunki jäi kuluissa 300 000 euroa plussalle.

Mutta eihän tässä ole kyse rahasta, vaan inhimillisyydestä.

Eilen tiistaina SPR alkoi kouluttaa vapaaehtoisia, jotka auttavat kongolaisia perheitä uuden elämän alkuun. Paikalle ilmaantui kymmenkunta ihmistä.

Minusta he ovat arjen suuria sankareita.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien päivävuoron uutistuottaja.