Yle: Ihmisoikeusaktivisti: Suomalaisen marjateollisuuden toiminta perustuu orjakauppaan 21.9.2013
Thaimaalaisia metsämarjanpoimijoita avustaneen ihmisoikeusaktivistin Junya Lek Yimprasertin mukaan Suomen marjateollisuudella on 1900-luvun siirtomaamentaliteetti. Marjayrityksen toiminnasta rikosilmoituksen tehneiden poimijoiden tilanne on epäselvä.
Viime viikolla viisikymmentä Ber-Ex Oy:n Suomeen kutsumaa thaimaalaista metsämarjanpoimijaa teki rikosilmoituksen ihmiskaupasta. Yrityksen toimitusjohtajan Kari Jansan mukaan poimijat oli yllytetty toimimaan häntä vastaan.
- Jos thaimaalaisia marjanpoimijoita menee viisikymmentä Saarijärven poliisiasemalle ja sanoo, että me syytetään ihmiskaupasta tuota ihmistä, niin ei varmasti kukaan rupea tekemään syytettä. Mutta kun asianajaja, jonka pitäisi tietää lait ja evankeliumit, sanoo, että kyllä tämä on ihmiskauppaa, niin sitten se tapahtuu, Jansa kuvailee omaa näkemystään tapahtumien kulusta.
Jansan mukaan poimijoita avustaneet aktivistit ja lakimies Ville Hoikkala "kaappasivat" poimijat. Ihmisoikeusaktivisti Junya Lek Yimprasertin mukaan poimijat itse kutsuivat hänet apuun. Yimprasert on selvittänyt thaimaalaispoimijoiden asemaa Suomessa jo pitkään. Hänen mukaansa asetelma poimijoiden ja yritysten välillä on niin epätasa-arvoinen, että tilanteen kärjistyminen oli vain ajan kysymys.
- Suomen marjateollisuudella on 1900-luvun siirtomaamentaliteetti. Sen yritystoiminta on uudenlaista orjakauppaa. Globalisaation orjakauppaa, jossa sananvalta on rikkailla. Thaimaalaiset nähdään vain köyhinä raukkoina. Ajattelu on kolonialistista, Yimprasert sanoo.
Syyttäjä päätti kuitenkin jo viime keskiviikkona, ettei ihmiskauppaa koskevaa tutkintaa jatketa. Ber-Ex on luvannut maksaa poimijoille korvaukset jo poimituista marjoista heti, kun poimijat hankkivat paluuliput Thaimaahan.
Poimijoiden tilanne on epäselvä
Viime viikolla Ber-Ex aikaisti poimijoiden lokakuun alkuun päivätyt paluulennot viime viikonlopulle. Poimijat ilmoittivat, etteivät lähde ennen kuin Ber-Ex maksaa korvaukset jo poimituista marjoista. Näin poimijoiden maksamat lennot jäivät käyttämättä.
Moni marjanpoimija on ottanut Suomen matkaa varten ison velan, jota marjatulot eivät välttämättä kata. Osa on antanut talonsa ja peltonsa lainan pantiksi. Poimijoiden mukaan raha on "elämän ja kuoleman kysymys". Osa poimijoista sanoo pelkäävänsä sitä, että joutuu palaamaan kotiin ilman tuloja.
- Ensinnäkin velanantaja tulee etsimään meitä saadakseen rahaa, ja vaimo ei laske meitä kotiin. Pitää etsiä työpaikka Bangkokista ennen kotiinpaluuta, että saa rahaa. Joko rakennustyötä tai muuta vastaavaa pitää löytää, ennen kuin voi palata kotiin lunastamaan tontin paperit, marjanpoimija Sathien Chamanan kertoo.