perjantai 6. syyskuuta 2013

Iltalehti: Kerjäläisillä uusi kikka - poliisi saanut useita yhteydenottoja

Iltalehti: Kerjäläisillä uusi kikka - poliisi saanut useita yhteydenottoja 6.9.2013

Helsingin poliisi on viime päivinä saanut runsaasti huolestuneita yhteydenottoja romanikerjäläisten koirista.

Ihmiset ovat olleet yhteydessä myös hätäkeskukseen ja Helsingin kaupunkiin.

Helsingin ydinkeskustassa on nähty romaneja kerjäämässä koiran tai koiranpennun kanssa. Maailmalla on melko tavallista, että kerjäläiset yrittävät joko koirien tai pienten lasten avulla saada ohikulkijat heltymään ja antamaan rahaa.

Komisario Jari Taponen Helsingin poliisista kertoo poliisin saaneen paljon ilmoituksia, että kerjäläisillä on koiria, joita pidetään huonosti.

Keskiviikkona poliisi tavoitti yhden koiran kanssa kerjänneen romaninaisen ydinkeskustasta.

- Partio havaitsi, että koira oli auringossa eikä sillä ollut ruokaa tai juomaa. Huomautimme asiasta naiselle. Muutaman tunnin päästä partio meni paikalle uudestaan, mutta nainen ei ollut tehnyt asialle mitään, Taponen kuvaa.

Poliisipartio otti naisen ja koiran huostaansa. Naiselle kirjoitettiin sakko ja koira vietiin Viikkiin löytöeläinkotiin.

- Eläinlääkärin mukaan oli hyvä, että puutuimme asiaan, sillä koira todella oli huonossa kunnossa.

Sittemmin poliisit takavarikoivat myös toisen romanikerjäläisten omistaman koiran, joka löytyi kytkettynä sillan alle Hakaniemestä. Sekin kyydittiin Viikkiin.

Todistukset puuttuivat

Taposen mukaan koirat takavarikoitiin, koska ne olivat huonossa kunnossa eikä omistajilla ollut esittää lain edellyttämiä maahantuontitodistuksia. Ulkomailta Suomeen tuotava koira tarvitsee lemmikkipassin ja todistukset asianmukaisista rokotuksista.

Diakonissalaitoksen päiväkeskus Hirundon työntekijät ovat selvittäneet asiaa romanien kanssa. Hirundon mukaan koiria on pienellä ryhmällä romaneja, jotka ovat saapuneet Suomeen vasta joitakin päiviä sitten. He ovat ilmeisesti tuoneet koirat mukanaan Romaniasta.

Poliisi uskoo, että kerjäläisillä saattaa edelleen olla muutamia koiria hallussaan. Myös romanityöryhmän puheenjohtaja Jarmo Räihä seuraa tilannetta Helsingin kaupungin sosiaalivirastossa. Hän huomauttaa, että tapauksia on ollut tähän mennessä vain muutamia.

- Ei ole kyse siitä, että joka kadunkulmassa olisi koiran kanssa joku kerjäämässä, Räihä rauhoittelee.

Taposen mukaan poliisi yrittää nyt Hirundon välityksellä levittää tulijoille tietoa siitä, miten koiria kuuluu Suomen lain mukaan kohdella.

- Heillä ei välttämättä ole tiedossa Suomen lainsäädäntö.