keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Yle: Syyrian pakolaisia halutaan sijoittaa laajasti Pohjois-Suomeen

Yle: Syyrian pakolaisia halutaan sijoittaa laajasti Pohjois-Suomeen 25.9.2013

Ely lähettää asiasta kyselyn kuntiin. Muun muassa Pudasjärvi on valmis harkitsemaan syyrialaisten vastaanottoa.

Syyrian sisällissodan alta Suomeen otettavia pakolaisia halutaan sijoittaa Pohjois-Suomessa myös niihin kuntiin, jotka eivät ole sitoutuneet vastaanottamaan pakolaisia.

Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus selvittää kuntien vastaanottohalukkuutta lähettämällä asiasta kyselyn kuntiin.

- Ely-keskus toivoo myös, että pakolaisia jo nyt vastaanottavat kunnat lisäisivät kiintiöitään, kertoo Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen asiantuntija Hanna Määttä.

- Jokainen kunta, joka on kiinnostunut Syyrian pakolaisten vastaanottamisesta, voivat olla meihin yhteydessä. Pienetkin kunnat ovat osoittaneet jo aikaisemmin, että ne ovat hyviä kotouttajia . Eli kunnan koko ei ole ratkaiseva tässä asiassa, vaan tahtotila, Määttä sanoo.

Pudasjärvi valmis harkitsemaan

Muun muassa Pudasjärven kaupunginjohtaja Kaarina Daavittila sanoo kunnan olevan valmis harkitsemaan Syyrina pakolaisten vastaanottoa.

- Olemme linjanneet, että otamme pakolaisia vastaan joka toinen vuosi noin 20 kappaletta. Syyrialaispakolaisten tilanne pitää pohtia erikseen, mutta periaatteessa olemme valmiita humanitaarisen avun antamiseen, Daavittila kertoo.

Suomi ottaa ensi vuonna vastaan 500 syyrialaispakolaista. Syyrialaisille lisätään 300 ylimääräistä paikkaa ja tavanomaisesta 750 henkilön kiintiöstä kohdennetaan lisäksi 200 syyrialaispakolaisille.