Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Nimetön haku lisää työelämän tasa-arvoa 27.9.2013
Piilosyrjinnän havaitsee usein vasta sitten, kun on olemassa vertailukohta. Helsingin ja Espoon kaupungit ovat halunneet kokeilla, kuinka tasapuolisia ne ovat rekrytoijina. Kokeilu on toteutettu käyttämällä nimetöntä työnhakua.
Helsingissä nuorisoasiankeskus sovelsi nimetöntä työnhakua keväällä projektipäällikön valinnassa. Espoossa kokeilu koskee kirjastopalvelujen aluepäällikön paikkaa.
Nimettömässä haussa haastateltavia valittaessa papereista poistetaan nimen lisäksi esimerkiksi ikään, sukupuoleen ja siviilisäätyyn liittyvät tiedot.
Kokemukset maailmalta kertovat, että karsinnan tulos muuttuu, jos koulutusta ja työkokemuksta katsotaan sellaisinaan. Hakutavasta hyötyvät esimerkiksi nuoret naiset ja yli 50-vuotiaat sekä maahanmuuttajiin tai vähemmistökulttuureihin kuuluvat.
Jos menettelyllä lisätään tietoisuutta työelämän piilosyrjinnästä, koko yhteiskunta hyötyy. Parhaat kyvyt saadaan oikeille paikoille.
Työhaluisia ihmisiä ei ole Suomessa varaa pitää tyhjäkäynnillä. Liian paljon koulutusta ja kokemusta jätetään hyödyntämättä työnantajien tiedostamattomien ennakkoluulojen takia.