perjantai 20. syyskuuta 2013

Yle: Jansa: "Marjaselkkaus suunniteltu jo ennen poiminta-aikaa"

Yle: Jansa: "Marjaselkkaus suunniteltu jo ennen poiminta-aikaa" 20.9.2013

Ber-Exin toimitusjohtaja Kari Jansa epäilee, että 50 poimijan nostamaan rikosilmoitukseen ihmiskaupasta huipentunut tapahtumaketju on suunniteltu ennalta jo ennen poiminta-aikaa.

Thaipoimijoiden ja marjayhtiö Ber-Exin välisen kiistan taustat on selvitettävä tarkasti, sanoo Ber-Exin toimitusjohtaja Kari Jansa.

- Rikosilmoituksen tekeminen näin kovalla nimikkeellä taustoja tutkimatta on käsittämätöntä. Tapahtumat ovat aiheuttaneet haittaa paitsi Ber-Exille myös koko marja-alalle, sanoo Jansa.

- Vahinkoa on tullut myös poimijoille, jotka haluavat tehdä tulosta. Yritysten tavoite on saada mahdollisimman paljon marjoja ja sama tavoite on pääosalla poimijoista.

Jansa epäilee, että koko tapahtumaketju on suunniteltu hyvissä ajoin ennen poiminta-aikaa.

- Mielestämme olemme joutuneet syyttä jonkin asteisen tarkoituksellisen häirinnän ja taloudellisen edun tavoittelun kohteeksi.

Jansa muistuttaa, että rekrytointia valvoo Thaimaassa työministeriö, eikä Ber-Exin selvityksissä ole tullut esiin laittomuuksia. Jansan mukaan ihmiskauppa-leima jää yrityksen päälle vaikka rikosilmoitus on todettu aiheettomaksi.