Iltalehti: Pakolaiskiintiö kasvaa - Suomi ottaa vastaan 500 syyrialaista 20.9.2013
Tiedote: Hallitus päätti pakolaisten lisäkiintiöstä
Yle: Suomi ottaa ensi vuonna 500 pakolaista Syyriasta
Heidi Hautala: 500 Syyrian pakolaista saa turvan Suomesta
Suomi ottaa vastaan 500 syyrialaispakolaista ensi vuonna.
Hallitus on päättänyt ensi vuoden pakolaiskiintiön kasvattamisesta 300 henkilöllä.
Lisäksi tavanomaisesta 750 henkilön kiintiöstä 200 kohdennetaan syyrialaispakolaisille.
Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) mukaan Suomen on myös taloudellisesti tiukkana aikana autettava lähimmäisiä keskellä äärimmäistä inhimillistä kärsimystä.
Syyrialaispakolaiset otetaan normaalin kiintiömenettelyn mukaisesti yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa.
________________________________
Tiedote: Hallitus päätti pakolaisten lisäkiintiöstä
Suomi ottaa vastaan 500 syyrialaispakolaista ensi vuonna. Hallitus päätti tänään kasvattaa vuoden 2014 pakolaiskiintiötä 300 henkilöllä. Lisäksi sisäasiainministeriö on linjannut, että tavanomaisesta 750 henkilön kiintiöstä 200 kohdennetaan syyrialaispakolaisille. Suomi haluaa osallistua osana kansainvälistä yhteisöä Syyrian humanitaarisen kriisin helpottamiseen.
- Myös taloudellisesti tiukkana aikana on Suomella oltava mahdollisuus auttaa lähimmäisiä keskellä äärimmäistä inhimillistä kärsimystä, sanoo päätösesityksen hallitukselle esitellyt sisäasiainministeri Päivi Räsänen.
Syyrialaispakolaiset otetaan normaalin kiintiömenettelyn mukaisesti yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa. Syyrian mittavan pakolaiskriisin vuoksi UNHCR on vedonnut valtioihin useaan otteeseen avun tarjoamiseksi pakolaiskriisissä humanitaarisen avun lisäksi. Kriisin mittakaava on poikkeuksellinen ja tästä syystä myös UNHCR toivoo valtioilta poikkeuksellisia, valtioiden tavanomaisen pakolaistoiminnan ylittäviä toimenpiteitä.
Syyrian konflikti on jatkunut jo lähes kaksi ja puoli vuotta ja vaatinut noin 100 000 kuolonuhria. YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:n mukaan Syyriasta paenneita pakolaisia on jo yli kaksi miljoonaa ja maansisäisiä pakolaisia on YK:n humanitaarisen avunkoordinaatiotoimiston OCHA:n mukaan yli neljä miljoonaa. Kriisin pitkittyessä pakolaisten määrän odotetaan edelleen kasvavan.
Vuosittaisesta pakolaiskiintiöstä päätetään valtion talousarviossa eduskunnan päätöksellä. Lisäkiintiön aiheuttamat kustannukset huomioidaan täydentävässä talousarvioesityksessä vuodelle 2014. Yhteensä lisämäärärahatarve on noin 1,5 miljoonaa euroa vuodelle 2014. Vuosille 2015-2017 300 henkilön aiheuttamat lisäkustannukset ovat noin 2,8 miljoonaa euroa.
________________________________________
Yle: Suomi ottaa ensi vuonna 500 pakolaista Syyriasta
Hallitus on perjantaina päättänyt, että Suomeen otetaan ensi vuonna tavanomaista enemmän pakolaisia. Pakolaiskiintiö nousee yhteensä 1050:een.
Suomi ottaa ensi vuonna vastaan 500 syyrialaispakolaista. Syyrialaisille lisätään 300 ylimääräistä paikkaa ja tavanomaisesta 750 henkilön kiintiöstä kohdennetaan lisäksi 200 nimenomaan syyrialaispakolaisille.
– Tämä määrä on hyvin tarkkaan arvioitu. Ensinnäkin, ottaen huomioon tuo hädän suuruus, emme halunneet mitään ihan kosmeettista määrää ehdottaa. Toisaalta määrän on oltava sellainen, että Suomi myös kykenee pakolaiset kunniakkaasti ja inhimillisesti hoitamaan ja integroimaan, sisäministeri Päivi Räsänen selittää.
Suomi haluaa kantaa vastuuta
Sisäministerin mukaan Suomi haluaa näin osallistua osana kansainvälistä yhteisöä Syyrian humanitaarisen kriisin helpottamiseen.
– Syyriassahan on todella laaja ja pitkäkestoinen konflikti. Se on jatkunut jo kaksi vuotta. Tällä hetkellä rajojen ulkopuolelle paenneita syyrialaisia pakolaisia on jo kaksi miljoonaa ja tilanne pahenee koko ajan, Räsänen huomauttaa.
Maan sisäisiä pakolaisia on YK:n mukaan yli neljä miljoonaa. Kuolonuhreja on noin 100 000.
Pakolaiset sijoitetaan suoraan kuntiin
Pakolaiset sijoitetaan Suomessa vastaanottokeskusten sijasta suoraan kuntiin. Sijoittamisesta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö, mutta Räsäsen mukaan Kuntaliitto on ollut pakolaisille myönteinen.
– Nyt on varmasti se aika, että keskustelua käydään kunnissa. Toivon, että Suomesta löytyy niitä kuntia, jotka haluavat olla tätä yhteistä vastuuta näistä hädänalaisista ihmisistä kantamassa.
Lisäkiintiön aiheuttamat kustannukset ovat noin 1,5 miljoonaa euroa vuodelle 2014 ja noin 2,8 miljoonaa euroa vuosille 2015-2017.
________________________________
Heidi Hautala: 500 Syyrian pakolaista saa turvan Suomesta
Hallitus päätti juuri ottaa vastaan 500 Syyrian pakolaista ensi vuonna. Paketti on kaksijakoinen: niin sanotulla lisäkiintiöllä vastaanotetaan 300 Syyrian kriisistä kärsivää ja lisäksi syyrialaisille varataan 200 paikkaa ensi vuoden 750 hengen pakolaiskiintiöstä. On tietenkin myös selvä, että heistä jokaisella on oikeus perheenyhdistämiseen.
Päätös vastaa omaan vaatimukseeni siitä, että Suomen on osallistuttava pakolaistilanteen ratkaisemiseen. Olisin itse ollut valmis suurempaan kiintiöön, ja voi hyvin olla, että hallitus joutuu vielä palaamaan asiaan. Kriisihän ei ikävä kyllä osoita nopean päättymisen merkkejä.
Toivon, että tiukasta taloustilanteesta huolimatta suomalaiskunnat avaavat nyt ovensa syyrialaisille, niin että tulijoille löydetään pian paikat. Ahvenanmaalla on jo ilmaistukin kiinnostusta syyrialaisten vastaanottoon.
Tehty päätös on todella tarpeen. Syyriassa on meneillään hirvittävä humanitaarinen katastrofi, joka on johtanut myös vuosituhannen pahimpaan pakolaiskriisiin. Vierailin itse kesällä Jordaniassa Zaatarin pakolaisleirillä, jossa asui noin 120 000 Syyrian kriisiä paennutta. Tällä matkalla näin itse, miten valtava avun tarve on.
Pakolaisia on nyt yli kaksi miljoonaa. Lisäksi maan sisällä yli 4 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja siirtynyt asumaan muualle, joko sukulaisten tai ystävien luo tai tyhjänä oleviin kouluihin, tai pystyttänyt oman telttansa sinne, minne on kyennyt.
Syyrian naapurimaat ovat osoittaneet suunnatonta vieraanvaraisuutta pakolaisille. Miltei kaikki Syyriasta lähteneet pakolaiset ovat asettuneet naapurimaihin: Jordaniaan, Libanoniin, Turkkiin, Irakiin ja Egyptiin. Meidän velvollisuutemme on nyt myös auttaa näitä maita, joiden omastakin väestöstä miltei pari miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua
Suomen päätös ottaa vastaan 500 pakolaista on väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin Saksan ilmoittama 5 000. Aivan eri sarjassa tässä vastuunkannossa on tietenkin Ruotsi, joka on päättänyt myöntää kaikille maassa oleville ja turvapaikkaa hakeville syyrialaispakolaisille pysyvän oleskeluluvan.
Suomi tukee Syyrian kriisistä kärsiviä myös humanitaarisen avun keinoin. Tukemme on kriisin alusta laskien ollut 12,1 miljoonaa euroa humanitaarista apua. Juuri nyt työn alla on humanitaarisen avun syksyn varainjako. Tarkoituksena on myöntää Syyrian kriisistä kärsivien tukemiseen humanitaarista apua lisää 5-7 miljoonaa.