Svenska Yle: "Finland borde göra mer för syriska flyktingar" 17.9.2013
EUs flyktingkommissionär Cecilia Malmström vädjar till Finland att göra mer för att hjälpa de syriska flyktingarna. Enligt Malmström borde Finland göra det lättare för syriska familjer att få sina släktingar hit. Att hänvisa till EU-bestämmelser är en bortförklaring.
- Det är väldigt problematiskt. De som kommer hit är helt utlämnade till farliga vägar och flyktingsmugglare, säger Malmström.
Enligt Malmström handlar det ändå långt om medlemsstaternas vilja. EU-kommissionen har gång på gång vädjat till medlemsstaterna att tillämpa lagarna, till exempel om familjeåterförening, mer humant. Finland har trots det varit väldigt strikt i sin tillämpning.
Bland annat syriern Mona Juvonen som redan länge bott i Finland har försökt få hit sina släktingar.
- Det är helt omöjligt. Det finns ingen möjlighet för dem att få visum.
På Utrikesministeriet hänvisar våra tjänstemän till EU bestämmelser. Men Cecilia Malmström säger att det går att rucka på bestämmelserna om visum och familjeåterföreningar.
- Det som EU har fastslagit är bara minimikrav. Ingenting hindrar medlemsländer att tolka reglerna mer generöst.
Trots inbördeskriget gäller samma regler för familjeåterföreningar syriska familjer som alla andra.
Sverige tillåter familjeåterföreningar
Sverige har varit långt mer generös i sin politik. Nyligen fick syrierna i Sverige permanent uppehållstillstånd för att underlätta familjeåterföreningen. Till Sverige har kommit 15 000 syrier under de senaste åren. Under samma tid har det kommit till Finland 365 syrier.
På inrikesministeriet vill minister Päivi Räsänen inte kommentera Cecilia Malmströms åsikter, trots att Yle Nyheter har försökt nå henne i två dagar.
Utvecklingsminister Heidi Hautala däremot håller med Cecilia Malmström om att Finland borde lätta på reglerna för familjeåterföreningar.
- Det skulle vara ett bra sätt att hjälpa syrier i nöd vid sidan av att ta emot kvotflyktingar.
Enligt Hautala har hon inofficiellt diskuterat frågan om familjeåterföreningar med ansvariga ministrar, det vill säga inrikesminister Päivi Räsänen. Hittills har Räsänen inte tagit initiativ i frågan.
- Jag hoppas att vi istället kan ta upp frågan i regeringen, säger Heidi Hautala.