Yle: Jalkapallo madaltaa kielimuureja Kotkan vastaanottokeskuksessa 24.9.2013
Ääriään myöten täynnä olevassa Kotkan vastaanottokeskuksessa asukkaiden arki on jatkuvaa stressiä turvapaikkahakemuksen päätöstä odottaessa. Ympärillä olevat vieraat ihmiset ja kulttuuri lisäävät arjen raskautta. Turvallisuuden tunnetta tuo jalkapallo. Yli kansallisuus- ja kielirajojen.
Pakolaiskeskustelu käynnistyi jälleen kivaana, kun sisäministeri Päivi Räsänen (kd) toi julkisuuteen esityksen 500 syyrialaispakolaisen ottamisesta Suomeen. Tiedotusvälineissä avausta on vuoroin kiitelty ja moitittu. Kovaäänisimpien kritisoijien perusteena on yleensä raha.
Oli yhteiskunnalla sitten rahaa pakolaiskiintiön kasvattamiseen tai ei, varmaa on se, että pakolaisena elämä on kaikkea muuta kuin helppoa. Totuus kohdataan joka päivä Kotkan vastaanottokeskuksessa.
- Asukkaidemme päivät ovat stressiä täynnä, kun he joutuvat odottamaan, hyväksytäänkö vai hylätäänkö heidän turvapaikkahakemuksensa, sanoo Kotkan vastaanottokeskuksen johtaja Janne Autio.
Kiintiöpakolaisia ei sijoiteta Kotkaan
Syyrialaispakolaisia Kotkan vastaanottokeskukseen ei ole tulossa. Asiakkaat Kotkassa ovat niitä henkilöitä, jotka saapuvat maahan ja anovat turvapaikkaa. Reittejä on pääasiassa kaksi. Joko Kotkan poliisin toimittamana turvapaikanhakijana, jolloin ihminen on vastaanottokeskuksessa sen aikaa, kun poliisi selvittää hakijan taustoja. Sitten tie vie Joutsenon vastaanottokeskukseen, Konnunsuolle. Toinen reitti tulee niin kutsutuista transit-keskuksista, joissa maahantulijalle on jo pidetty turvapaikkahakemukseen liittyvä kuuleminen.
Ja tulijoita on riittänyt. Kotkan vastaanottokeskus on ollut jo pitkään käytännössä täynnä, vain yksittäisiä paikkoja on vapaana. Nyt asukkaita on yli 160. He edustavat enimmillään jopa kolmeakymmentä kansalaisuutta. Kielten kirjo on valtava, joten tulkkauspalveluille on kysyntää. Onneksi useimmissa tapauksissa apu löytyy samasta kaupungista.
Tekemistä arkeen ja huolet unholaan
Kansallisuuksien ja kielten kirjo on myös tekijä, joka hankaloittaa elämää. Epätietoisuus tulevasta ja vieras ympäristö vieraine ihmisineen ovat asioita, jotka ovat varmasti ahdistavia. Vastaanottokeskuksen henkilökunta koettaa parhaansa mukaan luoda tekemistä, jotta arkisessa pyörityksessä murheet unohtuisivat. Suomen kielen opetusta, pientä työtoimintaa, kuten yhteisten tilojen siivousta ja kunnossapitoa. Askareita,jotka pitävät kiinni normaalissa elämänrytmissä, edes hiukan.
- Jo lakisääteisesti opetamme kieltä ja yhteiskuntaoppia, selventää vastaanottokeskuksen johtaja Autio.
On kuitenkin yksi asia, jonka parissa huolet unohtuvat paremmin kuin millään muulla. Se on yleismaailmallinen kieli, jota ymmärtää Kotkan vastaanottokeskuksessa liki jokainen asukki kieleen, ihonväriin tai kansallisuuteen katsomatta. Nimittäin jalkapallo.
- Jalkapallo on valtavan isossa osasssa monelle ihmiselle. Pyöritämme jalkapallokerhotoimintaa ja meillä on hyvin menestynyt puulaakijoukkue talossa, kertoo vastaanottokeskuksen johtaja Janne Autio.
Kotkan vastaanottokeskus kärsii niukoista resursseista, kuten niin moni muukin laitos. Asukkaiden elämän helpottamiseksi ei mahdottomia pystytä tekemään. Ja kaikkea ei edes voi tuoda valmiiiksi pureskeltuna.
- Meillä on iso asiakasmäärä, joten tekemistä pitäisi varmasti olla enemmänkin, mutta teemme sen mitä pystymme. Tekeminen on kiinni paljon myös asukkaiden itsensä aktiivisuudesta, siitä, miten elämäänsä elelee, muistuttaa Kotkan vastaanottokeskuksen johtaja Janne Autio.