perjantai 2. lokakuuta 2015

Iltalehti: Orpo arvioi: Satoja työttömiä töihin vastaanottokeskuksiin

Iltalehti: Orpo arvioi: Satoja työttömiä töihin vastaanottokeskuksiin 2.10.2015

Sisäministeri Petteri Orpon mukaan arvio Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista on alakanttiin.

Virkamiestasolla selvitetään parhaillaan, voitaisiinko työttömien työllistäminen vastaanottokeskuksiin toteuttaa valtakunnan tasolla. Turun kaupunki ilmoitti juuri maksavansa 20 pitkäaikaistyöttömän palkat, jotta nämä voivat työskennellä SPR:n apuna turvapaikanhakijoiden vastaanotossa.

Sisäministeri Petteri Orpo pitää mallia erinomaisena.

- Kun me tarvitaan suuri määrä ihmisiä töihin vastaanottokeskuksiin, tämä on erinomainen tilaisuus yhdistää pitkäaikaistyöttömät, valtion tuki työllistämiseen ja välttämätön työvoimantarve vastaanottokeskuksissa, Orpo sanoo Iltalehdelle.

- Sitä tullaan edistämään kaikin tavoin, että sitä saataisiin enemmänkin käyttöön.

Jopa sadoille töitä

Orpon mukaan uusia vastaanottokeskuksia avataan tällä hetkellä noin kolme viikossa. Kuinka paljon tällä keinolla voitaisiin työllistää työttömiä?

- Voidaan puhua sadoista työllistettävistä. Siellä on paljon erilaisia työtehtäviä, joihin löytyisi varmasti valitettavan suuresta työttömien joukosta tekijöitä, Orpo sanoo.

Nyt Suomen Punainen Risti vastaa valtaosan vastaanottokeskusten toiminnasta ja työntekijöiden rekrytoinnista. Orpo uskoo, että kunnat lähtevät myös yhä enemmän itse pyörittämään vastaanottokeskustoimintaa. Myös lisää järjestöjä, kuten Setlementtiliitto ja Sininauhaliitto, on hiljattain lähtenyt mukaan toimintaan.

Enemmän tulijoita?

Sisäministeri arvioi, että nykyinen arvio turvapaikanhakijoiden määrästä on alakanttiin. Nyt Suomeen arvioidaan tulevan vuoden loppuun mennessä 30 000 turvapaikanhakijaa.

- Tässä on nyt selkeä piikki. Tällä hetkellä näyttää, että se (arvio) on nousemaan päin, Orpo kertoo.

Suomeen on tullut viime viikkoina joka päivä yli 300 turvapaikanhakijaa, osana päivistä jopa 400-500 päivässä. Keskiviikon aikana Tornioon saapui yli 450 turvapaikanhakijaa.

Maahanmuuttovirasto päivittää uuden arvion lähipäivinä.