perjantai 2. lokakuuta 2015

Iltalehti: Video paljastaa: Rasismin vastustajat kävivät joukolla yhden miehen kimppuun

Iltalehti: Video paljastaa: Rasismin vastustajat kävivät joukolla yhden miehen kimppuun 2.10.2015
Helsingin Sanomat: Mellakkavarusteiset poliisit valvoivat mielenosoitusta Tampereella – vastakkain rasismia vastustavat ja rajoja kiinni vaativat
Ilta-Sanomat: Tampereen mielenilmauksen käsirysy – yksi sai iskuja

Yksi Rajat kiinni -ryhmän mielenosoittaja ryntäsi rasismin vastustajien keskelle ja hänen kimppuunsa käyntiin.

Jo aiemmin iltapäivällä Rajat kiinni -ryhmään kuuluva entinen YK:n sotilas Juha Mäenpää kertoi Iltalehdelle, että Nollatoleranssi rasismille -ryhmän jäsen vei yhdeltä Rajat kiinni -puolen mielenosoittajalta puhelimen Koskipuistossa. Mäenpään mukaan puhelin vietiin yhtäkkiä kesken mielenosoituksen. Videolla syntyy kahakka vastapuolten välille.

- Eräältä Rajat kiinni -ryhmän jäseneltä vietiin kännykkä, eikä poliisi suostunut ottamaan rikosilmoitusta vastaan puistossa, Mäenpää kertoi kahakan jälkeen Iltalehdelle.

Puhelimensa menettänyt Marko Parkkonen vahvisti tapahtuneen hetki sitten.

- Minulla ei nyt sitten ole kännykkää, Parkkonen sanoo.

Komisario Ismo Nykopp sanoo Tampereella, ettei poliisin tietoon ole tullut väkivaltatapauksia eikä ketään ole viety putkaan.

Tänään Tampereella osoitetaan mieltä puolesta ja vastaan turvapaikkapolitiikasta yhteensä yli 400 ihmisen voimin. Suurimmaksi osaksi paikalla on ollut rasismin vastustajia.

Sekä turvapaikkapolitiikkaa puolesta ja vastaan järjestetyt mielenosoituksen alkoivat Koskipuistossa kello 14.30. Nollatoleranssin jäsenet siirtyivät Koskipuistosta kello 16 Tullintorille toiseen tapahtumaan. He ovat kertoneet palaavansa vielä puistoon.

___________________________________

Helsingin Sanomat: Mellakkavarusteiset poliisit valvoivat mielenosoitusta Tampereella – vastakkain rasismia vastustavat ja rajoja kiinni vaativat

Tampereen keskustassa nähtiin perjantai-iltapäivällä mittava mielenosoitus, johon osallistui satoja ihmisiä. Koskipuistossa alkaneesta, kahden eri ryhmittymän välisessä mielenosoituksessa otettiin kantaa maahanmuuttoon.

Toinen ryhmä huusi rajat auki ja natsit pois Tampereelta, toinen ryhmä huusi rajat kiinni.

Maahanmuuttomyönteinen ryhmä keräsi joukkoonsa moninkertaisesti enemmän väkeä kuin maahanmuuttoa vastustava. Heitä oli pari kolmesataa, kun vastustajia oli muutamia kymmeniä.

Mielenosoitus alkoi puoli kolmen aikaan. Paikalla oli valtava määrä poliiseja mellakkavarusteissaan, arviolta useita kymmeniä. Poliiseilla oli mukanaan myös ryhmä poliiseja, joiden liiveissä luki neuvottelija. Mukana oli myös uusi joukkojenhallinta-auto Mörkö.

Ryhmät huutelivat toisilleen noin tunnin ja pitivät keskenään puheita. Välissä seisoi poliisi täysissä varusteissa. Maahanmuuttoa vastustavien ryhmässä kuultiin monta puhetta, joissa vastustettiin islamisaatiota ja rajojen auki pitämistä. Puhujat kehottivat myös väkeä lähtemään lauantaiksi Tornioon uuteen mielenosoitukseen.

Sitten maahanmuuttoa kannattava ryhmä lähti Hämeenkadulle, jonka liikenne puuroutui täysin ja poliisisaattueessa he marssivat rytmityhmän rumpujen soidessa Tullintorille runsaan puolen kilometrin päähän. Siellä pidettiin lisää puheita.

Ryhmän henki oli selvästi väkivallasta pidättäytyvä ja rauhaan kannustava. He muun muassa kehottivat halaamaan vihan pois vastustajilta.

Yhteenotoilta pääosin vältyttiinkin ja poliisin mukaan mielenosoitus sujui rauhallisesti. Kun ryhmä lähti takaisin Koskipuistoon, tapahtui jonkinlainen tilanne, jossa poliisi otti kiinni miehen, joka oli ilmeisesti aiheuttanut häiriötä letkan loppupäässä. Ryhmän lähtiessä poliisi vaati naamioituneita myös paljastamaan kasvonsa, mutta nämä eivät paljastaneet.

Jälleen Hämeenkadun liikenne meni sekaisin ja aiheutti perjantai-iltapäivän liikenteeseen isoja ruuhkia. Ryhmä suuntasi takaisin Koskipuistoon, jossa vastapuolen ryhmä oli jo lähtenyt pois.

Maahanmuuttomyönteinen ryhmä kantoi plakaatteja, joissa luki muun muassa refugees welcome ja fasismia vastaan. Mukana oli myös kommunistilippu ja sateenkaarilippuja. Ryhmään osallistui myös muutama kymmenen ulkomaalaistaustaista miestä.

Rajojen sulkemista vaativia mielenosoituksia järjestetään lisää huomenna lauantaina, jolloin mieltä osoitetaan Helsingissä, Lahdessa, Torniossa, Mikkelissä ja Vihdissä. Lisäksi ainakin Helsingissä ja Lahdessa järjestetään samaan aikaan myös rasisminvastaiset mielenosoitukset.

Helsingin ja Lahden poliisit ovat varautuneet mielenosoituksiin ja niissä mahdollisesti syntyvään kärhämöintiin.

"Voi olla, että kun maahanmuuttokeskustelujen ääripäät osoittavat mieltään toisiaan vastaan, niin tilanne helposti kärjistyy, mutta meillä on hyvä resurssointi", kertoo ylikomisario Jussi Huhtela Helsingin poliisista.

____________________________________

Ilta-Sanomat: Tampereen mielenilmauksen käsirysy – yksi sai iskuja

Tampereella on ollut tänään kaksi mielenosoitusta. Toinen oli Rajat kiinni -mielenosoitus ja toinen rasismia vastustava vastamielenosoitus.
Mielenosoitukset järjestettiin lähes samaan aikaan ja samassa paikassa. Pienen valtion armeijan verran poliiseja tarvittiin pitämään porukat erossa toisistaan.

Mielenilmauksen alussa sattui välikohtaus pakolaisia puolustavien leirissä. Useampi hyökkäsi paikalla olleen miehen kimppuun, ja mies sai osakseen iskuja. Välikohtaus oli nopeasti ohi.

– Välikohtaus sai alkunsa siitä, että yhdeltä meidän mieheltämme vietiin kännykkä, sanoi pakolaisten vastustaja Juha Mäenpää, Suomen Sisun pomomiehiä Pohjanmaalta, Ilmajoen Koskenkorvalta.

– Jotain pientä siellä on ollut. Siellä on tosiaan poliisi paikalla. Pidämme mielenosoittajat omilla tonteillaan, että saavat osoittaa siellä mieltään rauhassa, viestintäpäällikkö Nina Juurakko-Vesikko Sisä-Suomen poliisista kommentoi tapausta heti tuoreeltaan Ilta-Sanomille.

– Kännykkää ei saatu takaisin, ja poliisi ei suostunut ottamaan vastaan rikosilmoitusta, Mäenpää sanoi.

Voimasuhteet mielenosoituksissa olivat pakolaisten puolustajien hyväksi.

– Eipä ole kummoinen tämä maahanmuuttovastainen kerros Tampereella. Heistäkin iso osa on ulkopaikkakuntalaisia, julisti vastakkaisessa leirissä megafonia käytellyt Ville.

Sukunimeään Ville ei halunnut paljastaa, ja kertomansa mukaan hän ei ole porukan pomo, vaikka eniten äänessä olikin.

– Minulla vain on niin kuuluva ääni, kun mä olen näin läski, Ville perusteli äänessä olemistaan.

Tampereella pakolaisten vastustajat valjastettiin pakolaisten auttamiseen. Nimittäin monet firmat lupautuivat lahjoittamaan pakolaisille euron jokaiselta minuutilta, jonka pakolaisten vastustajat jaksavat osoittaa mieltään.

Siis mitä pitempään vastustajat osoittavat mieltä, sitä enemmän pakolaisille kertyy rahaa. Pakolaisten puolustajat kannustivat vastapuolta huudoillaan.

Ville ei tiennyt sitä, kuinka monta firmaa on sitoutunut maksamaan pakolaisille siitä, että pakolaisten vastustajat jaksavat osoittaa mieltään.

– Itse hankin 12 firmaa, ja useita muitakin henkilöitä on hankkimassa. Olen aika hyvä kauppamies. En tiedä, pääsevätkö muut samaan määrään, Ville sanoi.

Palopuheita kuultiin vastakkaisessakin leirissä. Tampereen kaupunginvaltuuston varajäsen Harri Viherkoski (ps) kertoi jättäneensä eronpyynnön luottamustoimestaan.

– En voi olla mukana Suomen islamisaatiossa. Olen sanonut itseni puolueesta eroon ja kaupunginvaltuustosta, Viherkoski sanoi.

Viherkoski vastustaa Suomen maahanmuuttopolitiikkaa.

– Tämä on vastoin minun arvojani. En voi olla mukana tässä rikoksessa. Tää on rikos kansaa kohtaan, Viherkoski tuomitsi maahanmuuttopolitiikan.