keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Kymen Sanomat: Maahanmuuton kustannukset valtion piikkiin

Kymen Sanomat: Maahanmuuton kustannukset valtion piikkiin 16.9.2009

”Kaikki maksetaan 100 prosenttisesti ministeriön budjetista”, sanoo Kotkan maahanmuuttajatyön johtaja.

Turvapaikanhakijoiden määrän roima lisääntyminen yllätti valtion tänä vuonna. Hallitus oli varautunut kattamaan maahanmuuton vuotuiset menot 93 miljoonalla eurolla. Tuolla summalla piti hoitaa muun muassa 2000 uutta turvapaikanhakijaa.

Toisin kävi: uusia turvapaikanhakijoita arvellaan saapuvan vuoden loppuun mennessä noin 5000. Lisäys pakotti avaamaan valtion kukkaroa vuoden toisessa lisätalousarviossa reilulla 60 miljoonalla.

Vuoden 2010 talousarvioesityksessä maahanmuuton määrärahat ovat 169 miljoonaa. Kasvua vuoden takaiseen varsinaiseen talousarvioesitykseen on peräti 80 prosenttia.

Kiintiöpakolaisista kunnille maksettavaa laskennallista osuutta on ehdotettu nostettavaksi 10 prosenttia. Sen avulla pyritään parantamaan pakolaisten sopeutumista yhteiskuntaan.

Iso osa summasta kuluu vastaanottokeskusten ylläpitämiseen. Aihe nostattaa välillä keskustelua siitä, kuka vastanottokeskusten kulut maksaa: valtio vai kunta?

- Kotkan kaupungille ei koidu mitään menoja. Kaikki maksetaan 100 prosenttisesti sisäministeriön budjetista TE-keskuksen kautta. Tietenkin se, että turvapaikanhakijoita on aiempaa enemmän, aiheuttaa lisämenoja. Mutta tavallinen kansalainen maksaa siitä yhtä paljon riippumatta siitä ovatko turvapaikanhakijat Kotkassa vai Utsjoella, Kotkan maahanmuuttajatyön johtaja Pirjo Puolakka sanoo.

Valtio sijoittaa turvapaikanhakijat vastaanottokeskuksiin eri puolille maata.

Kotkan vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 165 asukasta. Alaikäisille tarkoitetuissa ryhmäkodeissa Koivulassa ja Laajakoskelle on yhteensä 22 ihmistä. Lisäksi Laajakosken tukiasunnossa on 39 nuorta.

Turvapaikanhakijoiden määrän lisääntymisen takia Kotkan vastaanottokeskuksen paikkalukua nostettiin elokuun alussa 180:een.

Puolakka haluaa muistuttaa vastaanottokeskuksen tuomasta hyödystä. Kymmenen vuotta sitten perustettu vastaanottokeskus työllisti alussa 12 henkeä.

- Alaikäisille perustettuihin uusiin yksiköihin on tullut 43 uutta työpaikkaa. Henkilöstöstä lähes kaikki ovat kotkalaisia eli verotulot lisääntyvät ja myös elinkeinoelämä saa osansa palvelujen ostojen lisääntyessä. Vastaanottokeskuksen käyttömenoihin tarvittavat materiaalit hankintaan lähiseudulta.

Turvapaikanhakijoiden liikehdinnän ennustaminen on vaikeaa. Maailman konfliktit näkyvät viiveellä Suomessa. Ruotsin ja Norjan tiukentuneen pakolaispolitiikan on arveltu näkyvän Suomen rajoilla.

- Se voi aluksi aiheuttaa lisäystä mutta yleensä se tasoittuu. Suomessahan ollaan uudistamassa kotouttamislakia ja ulkomaalaislakiin on tulossa muutoksia. Muutosten keskellä eletään taas kerran.

Maahanmuuton menot budjettiesityksessä 2010

Valtion korvaukset kunnille 79,3 milj.
Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanotto 71,4 milj.
Maahanmuuttoviraston toimintamenot 16,6 milj.
Maahanmuuttajien kotoutumisen ja työllistämisen edistäminen 859 000.
Paluumuuttajien muuttovalmennus 376 000.
Kokonaismäärärahat 169 milj.
Lisäystä vuoden 2009 varsinaiseen talousarvioon 76 milj.