maanantai 14. syyskuuta 2009

Itä-Savo: ”Ilmapiiri Joensuussa ei ole sen pahempi kuin muualla”


Itä-Savo:
”Ilmapiiri Joensuussa ei ole sen pahempi kuin muualla”
14.9.2009


Pohjois-Karjala ja Joensuu ovat viime viikkoina nousseet otsikoihin rasismiin viittaavista uutisista. Tästä huolimatta belgialaislähtöinen Alain Minquet ei pidä Joensuuta muita kaupunkeja maahanmuuttajavastaisempana. Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistyksen puheenjohtaja Minquet on huolissaan siitä, että maahanmuuttajavastaisesti on viime aikoina toimittu koko maassa.

– Jonkinlainen populismi on noussut keskusteluissa esiin, ja helposti julkisuudessakin hyökätään maahanmuuttajia vastaan, Minquit pohtii.

Joensuun seudulla tapahtuviin uutisiin reagoidaan herkästi, sillä 1990-luvun skiniliikkeen vuoksi kaupungin rasistinen leima on tiukassa.

Viime viikkojen tapahtumat, kuten yritys rajoittaa Kontioniemen vastaanottokeskuksen asukkaiden liikkumista sekä Ylä-Karjalan ulkomaalaisia uhkaavat marjankeruukiellot, saavat myös Pohjois-Karjalassa ihmiset takajaloilleen.

– Maahanmuuttajista käytävä keskustelu nostaa jännitettä, eikä ilmapiiri tässä mielessä välttämättä ole hyvä. Mutta mielestäni ilmapiiri ei täällä Joensuussa ole sen huonompi kuin muuallakaan, Minquit vakuuttaa.

Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Pentti Hyttinen on sitä mieltä, että Kontioniemen tapahtumat ovat herättäneet tärkeää keskustelua monikulttuurisuudesta ja maahanmuuttajiin kohdistuvista ennakkoasenteista.

– Tapahtumat ovat jo tähän mennessä tiivistäneet maahanmuuttajien parissa toimivien tahojen välistä yhteistyötä, Hyttinen korostaa.

Kontioniemen tapaukseen tartuttiin Hyttisen mukaan välittömästi.

– Olemme sopineet jo muutamista konkreettisista toimenpiteistä maahanmuuttajien ja paikallisen väestön välisen vuoropuhelun lisäämiseksi.

Maahanmuuttajien asemaa pyritään Joensuun seudulla helpottamaan myös juuri avatulla neuvonta- ja palvelupisteellä.

– Palvelupisteelle on niin sanottu sosiaalinen tilaus, sillä maahanmuuttajien vastaanotto- ja palvelujärjestelmästä puuttuvat sellaiset palvelut, jotka huomioivat neuvonnan ja ohjauksen erityisesti maahanmuuton alkuvaiheessa, Hyttinen toteaa.