maanantai 28. syyskuuta 2009

HS: Hallinto-oikeus keskeytti väitetyn ex-lapsisotilaan käännytyksen

Helsingin Sanomat: Hallinto-oikeus keskeytti väitetyn ex-lapsisotilaan käännytyksen

Helsingin hallinto-oikeus keskeytti maanantaina angolalaisen nuoren miehen käännytyksen vanhaan kotimaahansa. Käännytyspäätöstä ei saa laittaa täytäntöön ennen kuin hallinto-oikeus on käsitellyt miehen tekemän valituksen siitä.


Mies on kertonut, että hänet pakotettiin lapsisotilaaksi Angolassa. Lisäksi hän on kertonut joutuneensa siellä kidutetuksi.

Maahanmuuttovirasto on päättänyt käännyttää miehen, koska virasto on pitänyt miehen kertomusta ristiriitaisena ja epäuskottavana. Hänet on viety Metsälän säilöönottoyksikköön odottamaan käännytystä.

Miestä edustavan varatuomarin Leo R. Hertzbergin mukaan hän pääsee tänään maanantaina säilöönottoyksiköstä vapaaksi odottamaan hallinto-oikeuden ratkaisua. Hertzberg kertoo, että valituksen käsittely kestää yleensä noin vuoden Helsingin hallinto-oikeudessa.

Vasemmistoliiton ja vihreiden nuorisojärjestöt ovat paheksuneet julkisuudessa käännytyspäätöstä. Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää päätöstä kansainvälisen suojelun periaatteiden vastaisena.