tiistai 22. syyskuuta 2009

YLE: Ote elämään voi löytyä taiteen avulla

YLE Uutiset: Ote elämään voi löytyä taiteen avulla

Maahanmuuttajanaisen syrjäytymiseen riittää usein pelkkä suomenkielen ja kulttuurin taidon puute. Syrjäytymisuhan alla ovat myös suomalaiset nuoret henkilöt. Molempia ryhmiä pyritään auttamaan uudessa Matkakumppanit-hankkeessa.Nuorille tarjolla on viiden kuukauden mittaisia kursseja, joiden aikana osallistujat jäsentävät elämäänsä. Keinona tunteiden käsittelyyn ja itsetunnon kasvattamiseen Matkalla-hanke käyttää soveltavaa taidetta. Siinä kainuulaiset ammattitaiteilijat jakavat työpajoissa omaa ammattiosaamistaan.

Matkakumppanit-hankkeen toinen osa, Kainuun kansat, on keskittynyt jo passivoituneisiin maahanmuuttajataustaisiin naisiin.

Nuori katsoo maailmaa otsatukan takaa

Opiskelijat tulevat kursseille TE-toimiston, työvoiman palvelukeskuksen ja kuntouttavan työtoiminnan kautta. 300 000 euron hanke jakaantuu maahanmuuttajille suunnattuun Kainuun Kansat - toimintaan ja nuorille suunnattuun Matkalla - koulutukseen. Koulutussuunnittelija Kirsi Huotarilla on kokemusta aiemmilta lyhytkursseilta vastaavasta toiminnasta:

- He tulevat tänne vähän arkana, ehkä jopa katselevat vähän otsatukkansa takaa tätä maailmaa ja toisiaan. Sitten kun sessio on ohi ja ihminen on löytänyt omia taipumuksiaan taitojaan ja osaamistaan, niin se ihmisen katse on jo niin toisentyyppinen ja käsitys vaikuttamismahdollisuuksista omaan elämään ja omaan vointiinsa on hurjasti noussut.

Maahanmuuttajanaisella on heikko ote yhteiskuntaan

Syrjäytymiseen riittää usein pelkkä suomenkielen ja kulttuurin taidon puute. Hanke auttaa erilaisista käytännön ongelmista kärsiviä naisia kädestä pitäen esimerkiksi asioimaan työvoimaviranomaisten kanssa ja muissa virastoissa. Samalla pyritään tuomaan esille yhdenvertaisuuslakia, joka ei ole edes kaikille viranomaisille tuttu. Myös maahanmuuttajanaisten toivotaan osallistuvan taidetyöpajoihin.