torstai 24. syyskuuta 2009

HS: Krp tutkii kurdien rahaliikkeitä keräysjupakassa

Helsingin Sanomat: Krp tutkii kurdien rahaliikkeitä keräysjupakassa
Kurdien mielenosoitus jatkuu Vantaalla jo kolmatta päivää

Kurdimielenosoittajat jatkoivat torstaina protestiaan Vantaan Tikkurilassa samaan aikaan kun keskusrikospoliisi askarteli omalla tahollaan epäillyn rahankeräysrikoksen parissa.

Tutkinnassa pyritään selvittämään, kuinka paljon Suomessa asuvien kurdien keskuudessa tehdyt keräykset ovat tuottaneet rahaa. Lisäksi poliisia kiinnostaa, mihin rahat päätyvät eli käytetäänkö ne toimintaan kotimaassa vai ohjataanko niitä ulkomaille.


Rahankeräyksellä tarkoitetaan toimintaa, jossa yleisöön vetoamalla kerätään vastikkeetta rahaa. Rahan kerääminen edellyttää lähes poikkeuksetta lupaa. Jos sitä ei ole, kysymyksessä on rikos.

Rahankeräysjupakassa on ollut viime viikon perjantaista asti vangittuna kaksi ulkomaalaista miestä. Vangitsemispaperissa miesten iäksi on merkitty 37 ja 32 vuotta ja rikoksentekoajaksi vuodet 2004-2009.

Mielenosoittajat ovat itse kertoneet, että kurdit ovat keränneet rahaa omaan kulttuuritoimintaansa jo parikymmentä vuotta. Eräs STT:n haastattelema mielenosoittaja totesi alkuviikosta, että jos vangitut miehet ovat syyllisiä, niin sitten kaikki muutkin kurdit ovat.

"Keräämme vapaaehtoisia maksuja, koska meidän on tärkeää pitää yllä kulttuuriamme. Opetamme lapsille äidinkieltä ja järjestämme joka vuosi useita kulttuuritapahtumia, joihin tulee esiintyjiä ulkomailta", Nazmi Basalak.

Hän arvioi, että Suomen kurdiyhdistyksen toimintaan kuluu tuhansia euroja kuukaudessa.

Poliisin mukaan toisen vangitun osalta tutkinta on siinä pisteessä, että eräiden yksityiskohtien tarkistamisen jälkeen hänet voitaisiin päästää vapaaksi. Toisen miehen henkilöllisyys ei ole selvinnyt, joten poliisilla ei ole edellytyksiä lopettaa vangitsemista. Vangitsemispaperissa mainittu nimi ei välttämättä ole oikea.

Itä-Uudenmaan poliisista kerrottiin torstaina, että poliisilaitoksen eteen Tikkurilassa oli iltapäivän aikana kerääntynyt reilut sata ihmistä ilmaisemaan mieltään. Poliisi luonnehti mielenilmausta rauhalliseksi ja arvioi, että ihmisten määrä vähenee selvästi iltaan mennessä.