maanantai 7. syyskuuta 2009

Aamulehti: Ravintoloitsijalle syyte kahdesta murhan yrityksestä


Aamulehti:
Ravintoloitsijalle syyte kahdesta murhan yrityksestä
7.9.2009


Ilta-Sanomat:
Pizzerian pitäjä tulitti solvaajiaan pistoolilla


Tekoa edelsi sanaharkka, mutta oliko se rasistista?

Hämeenlinnalainen ravintola-alan yrittäjä sai maanantaina syytteen kahdesta murhan yrityksestä. Suomeen 17 vuotta sitten tullut mies väitti puolustaneensa aseella kunniaansa rasistista kielenkäyttöä ja nimittelyä vastaan.

Syytetty ja kaksi jyväskyläläistä miestä olivat asiakkaina hämeenlinnalaisessa lähiöravintolassa, mistä välikohtaus alkoi 3. toukokuuta. Todistajien mukaan pöydässä syntyi sanaharkkaa, mutta sanomisista vallitsi erilaisia näkemyksiä.

Vuonna 1963 syntynyt syytetty kertoi, että vastapuoli olisi uhonnut tulevansa isolla joukolla tuhoamaan hänet ja hänen pizzeriansa.

Jyväskyläläiset kiistivät väitteet nimittelystä ja uhkailusta. Toisella heistä oli ravintolassa Suomen lippu viittanaan, mutta vain vapun jälkimaininkien ja JYP:n liigamestaruuden takia.

Yrittäjä kävi joka tapauksessa noutamassa kotoaan laittoman pienoispistoolin ja patruunoita. Hän totesi esitelleensä sitä terassilla omana "kaverinaan".

Kun jyväskyläläiset jonkin ajan kuluttua poistuivat, yrittäjä lähti heidän peräänsä ja tavoitti nämä satojen metrien päässä koulun pihalla. Hän laukaisi aseensa useita kertoja lähietäisyydeltä kohti 1966 syntynyttä miestä, joka sai hengenvaaralliset sisäelinvammat ja lyyhistyi maahan.

Syyttäjän mukaan yrittäjä ampui myös toista miestä kohti, mutta tämä pelastui laukaukselta suojautumalla jätelavan taakse ja pakenemalla läheiseen metsään.

Syytetty myönsi yhden törkeän pahoinpitelyn, mutta kielsi ampuneensa toista miestä kohti. Hän kertoi löytäneensä Coltin unohdettuna pizzeriastaan ja tunnusti säilyttäneensä sitä lain vastaisesti.

Laukausten kohteeksi joutuneet vaativat kaikkiaan parin kymmenen tuhannen euron korvauksia.

Syyttäjä ehdotti jo haasteessa vähintään kahdeksan vuoden vankeustuomiota, vaikka pitää mahdollisena myös murhan yritystä lievempiä rikosnimikkeitä.

Oikeus antaa tuomionsa kansliapäätöksenä kahden viikon kuluttua.