perjantai 11. syyskuuta 2009

HS: Sana vapaudesta


Helsingin Sanomat:
Perttu Häkkinen: Sana vapaudesta
10.9.2009


Tiedättekö mitä? On eri kliffa juttu, että ihmisillä on mielipiteitä. Ja vieläpä eriäviä sellaisia.

Mielipiteiden esittämisestä ei saisi mielestäni edes tuomita ketään.

Ikävä kyllä välillä tehdään niin. Katsokaa vaikka autokauppias Kiesiä.

Tuo osuvalla sukunimellä varustettu vanha elostelija päätyi kilometritehtaalle kuvailtuaan itselleen ominaisella terminologialla naisen käyttöominaisuuksia.

Toisinajattelijoita vainotaan yhä jopa Suomessakin. Kannabis-aktivistit, julkihomot ja vanhan koulun sovinistit rämpivät tänäkin päivänä työelämän tulilinjoilla. Ja jos työnantaja ei rankaise poikkeavuudesta, niin valtio tulee kyllä hätiin.

Aloin viitisen vuotta takaperin seurata kielitieteilijä Jussi Halla-ahon blogikirjoittelua, ja olenkin saanut elämääni sisältöä hänen kiukkuisesta argumentaatiostaan ja paikoin harkitsemattomista möläytyksistään.

Asetelma parani entisestäänkin, kun Halla-ahon oudoksi petikumppaniksi liittyi filosofian tohtori ja homoaktivisti Jukka Hankamäki. Outo siis siksi, että Halla-aho muistetaan vanhasta letkauksestaan, jossa hän aprikoi, olisiko hänen pitänyt sittenkin ampua päähän "Tehtaanpuiston homoa".

No, Hankamäki on tulisieluinen sananvapauden kannattaja, joten hänen pitäisi hyväksyä eriävätkin mielipiteet. Siksi onkin eriskummallista, ettei muhammettilaisuus läpäise Hankamäen valikoivan suvaitsevaisuuden seulaa – siitä syystä, että se on Hankamäen mielestä homovastainen uskonto.

Itse olen sananvapauden kannattaja. Ja ihan siinä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen määrittelemässä mielessä: On mahdollistettava myös häiritsevien ja järkyttävien ajatusten julkituominen.

Muutoin jäljelle jää vain valikoivasti suvaitseva hyödytön torso: todellinen sananvapaus jättää nimittäin jälkeensä aina limaisen vanan, jota enemmistö katsoo inhoten.

Siksi uskallankin väittää, että suurin osa sananvapauden puolustajista ei tosiasiassa edes tiedä, mitä he kannattavat.

En allekirjoita Halla-ahon mietelmiä, mutta olen typertynyt siitä, että hänet tuomittiin sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta.

Vaikka toisaalta, onhan Halla-aho syyllistynyt vastaaviin lapsellisuuksiin itsekin vaatiessaan tutkintapyyntöä Yleisradion Jyri Rantalan hänestä käyttämästä rotutohtori-nimityksestä.

Yhtä kaikki, on hämmentävä ajatus elää maassa, jossa sananvapauden termostaattina pönöttää valtakunnansyyttäjä.

Toisaalta, enhän minä eläkään.

Meillä Hollannissa ovat vanhastaan saaneet suunvuoron niin uskonnolliset ääriliikkeet, pedofiilit kuin mamu-kriitikotkin.

Elohopea on täälläkin tosin laskemassa: Euroopan arabiliiton Hollannin-osasto pantiin juuri syytteeseen holokaustin kieltäneen sarjakuvan julkaisemisesta.

Liitto puolustautui Halla-ahon argumentein.

He halusivat omien sanojensa mukaan paljastaa yhteiskunnassa vallitsevan kaksinaismoralismin ja herättää keskustelua sananvapaudesta.