maanantai 28. syyskuuta 2009

YLE: Ammattikorkeakoulut eivät luovu ulkomaisista opiskelijoista


Ammattikorkeakouluilla ei ole tarkoitusta pienentää ulkomaisten opiskelijoiden määrää, vaan pikemminkin nostaa sitä edelleen. Määrään lisääminen tukee oppilaitosten mielestä sitä, että tulevaisuudessa on tarpeeksi ulkomaalaista työvoimaa muun muassa sosiaali- ja terveysalalla.

Ammattikorkeakoulut haluavat lisätä ulkomaisten opiskelijoiden määrää 2 500:lla. Tällöin ammattikorkeakoulujen opiskelijoista olisi noin 7 prosenttia ulkomaalaisia.

Ammattikorkeakoulut ovat eri mieltä sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä kanssa, joka epäili elokuussa, että Suomi saattaa kouluttaa liikaa ulkomaisia opiskelijoita yliopistossa ja ammattikorkeakouluissa.

Tällä hetkellä ammattikorkeakouluissa opiskelee noin 6 400 ulkomaista opiskelijaa. Tämä on noin 5 prosenttia ammattikorkeakoulujen koko opiskelijamäärästä.

Ulkomaisten opiskelijoiden lisäämistä perustellaan muun muassa sillä, että vieraskielinen opetus Suomessa tukee ammattikorkeakoulujen mukaan tulevaisuudessa ulkomaisen työvoiman saatavuutta.
 __________________________________

Verkkoapila: Ammattikorkeakouluista tulevaisuuden osaajia

Ammattikorkeakouluista valmistuu tulevaisuuden työelämän tarvitsemia osaajia, vakuutti Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene tämänpäiväisessä tilaisuudessaan.

Rehtorineuvostoa tuntui kaivelevan muutamat julkisuuden sloganit, jotka eivät vastaa neuvoston mielestä tämän päivän todellisuutta.

Rehtorit olivat närkästyneet sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) elokuisista puheista. Hyssälä sanoi tulloin Verkkoapilassa, että Suomi kouluttaa liikaa ulkomaalaisia samalla, kun suomalaisia nuoria on työttömänä ja vailla opiskelupaikkaa.

Ulkomaalaisilla 5% paikoista

- Ulkomaalaisia opiskelijoita on ammattikorkeakouluissa 6 400 eli 5 prosenttia opiskelupaikoista. Opetusministeriön vuosien 2009 – 2015 tavoite on 7 prosentin ulkomaalaisosuus, sanoi Haaga - Helia ammattikorkeakoulun rehtori Ritva Laakso-Manninen.

Hänen mukaansa ulkomaaliset opiskelijat ovat motivoituneita ja tekevät opintosuorituksia keskimäärin suomalaisia nopeammin.Hän sanoo ammattikorkeakoulujen kouluttavan ulkomaalisista osaavaa työvoimaa Suomen työmarkkinoille.

Rehtori Laakso-Mannisen mukaan valmistumisen jälkeen kotimaihinsa lähtevätkään eivät ole ongelma, koska heitä koulutetaan toimimaan kotimaissaan esimerkiksi kehitysyhteistyön tehtävissä. Hän korostaa kansainvälisen ammattikorkeakoulun antavan valmiuksia työskennellä kansainvälisessä ympäristössä ja samalla se takaa osaavaa työvoimaa tulevaisuudessa Suomen työmarkkinoille.

Perustamisvaiheen kiistat voisi unohtaa

Diakonia-ammattikorkeakoulun rehtori Jorma Niemelä torjui esitetyn väitteen siitä että, ammattikorkeakoulut ovat ryövänneet yliopistojen rahat.

Ensi vuoden valtion tulo- ja menoarviosta hän ottaa esille yliopistoille varatun määrärahan 1 672 394 000 euroa, jossa on kasvua 6 prosenttia edellisestä vuodesta. Ammattikorkeakouluille budjettiesityksessä on 906 793 000 euroa, jossa on kasvua edellisvuodesta vain 3 prosenttia.

Hän muistuttaa, että ammattikorkeakoulut muodostettiin toisen asteen oppilaitoksista, joita kehitettiin korkea-asteen toimijoiksi, mutta ei irrotettu yliopistoista. Hän esittää työrauhan parantamiseksi, että perustamisvaiheen kiistat jo voitaisiin unohtaa.

Kuvateksti:
Tohtori Juhani Wiio korosti Arenen haluavan integroida ulkomaalaisia opiskelijoita tänne koulutuksen kautta.