tiistai 8. syyskuuta 2009

HS: Asiantuntija kansanmurhasta: Tappaminen Ruandassa totaalista


Helsingin Sanomat/STT:
Asiantuntija kansanmurhasta: Tappaminen Ruandassa totaalista
7.8.2009

MTV3/STT:
Ruanda-oikeudenkäynti jatkuu asiantuntijoiden kuulemisella
8.9.


Ruandan kansanmurhaoikeudenkäynnissä on aloitettu asiantuntijoiden kuuleminen. Kanadalainen professori Philip Lancaster sanoi aamulla Porvoon käräjäoikeudessa, että tappaminen on ollut Ruandassa totaalista ja mielikuvituksellista. Hänen mukaansa on vaikea ymmärtää, miksi kansanmurha on voinut tapahtua.

Lancaster oli kansanmurhan aikaan Ruandassa sotilastehtävissä. Hän muun muassa kiersi joukkomurhapaikkoja ja tutki niitä heti tapahtumien jälkeen vuonna 1994.

Kansanmurhan juuret ovat hänen mukaansa vuosikymmenien takana. Ne juontuvat Belgian vallan aikaan.

Oikeudenkäynnissä on kyse Porvoossa asuvasta ruandalaismiehestä, jota syytetään joukkotuhonnasta tai 15 murhasta viime vuosikymmenen alkupuolella. Mies on kiistänyt syytteet.

___________________________

MTV3/STT

Ruandan kansanmurhaoikeudenkäynnissä jatkuu tänään asiantuntijatodistajien kuuleminen. Porvoon käräjäoikeus kuulee yhdysvaltalaista Timothy Longmania, joka on tutkinut muun muassa Afrikan poliittisia järjestelmiä, kansanmurhaa ja ihmisoikeuksia.

Longmanin on tarkoitus kertoa oikeudelle kansanmurhan tapahtumista Nyakizussa Etelä-Ruandassa. Porvoossa asuva ruandalaismies oli syyttäjän mukaan alueen merkittävimpiä kansanmurhan johtajia. Mies on kiistänyt syytteet.